“Satın almayın, sahiplenin”

“Satın almayın, sahiplenin”

Toplumda havyan sevgisinin geliştirilmesi ve sahipsiz sokak hayvanları başta olmak üzere tüm hayvanların yaşam haklarını ve refahlarını sağlamaya yönelik çalışmalar yürüten Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma (HAÇİKO) Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Esra Fazlıoğlu, 27 Ağustos’ta Radyo Gedik’te yayınlanan İyilik Elçileri’nin konuğu oldu. Fazlıoğlu; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda talep edilen değişiklikler, hayvanlara şiddet durumunda neler yapılabileceği, #YasaHalaNeyiBekliyor ve Minik Dostlar İş Arıyor kampanyaları hakkında konuştu.

2010 yılında Ömür Gedik başkanlığında kurulan HAÇİKO Derneği, sokak hayvanlarının korunmalarına ve doyurulmalarına ihtiyaç kalmamasını, hiçbir hayvanın insani zevk için kullanılmamasını hedefliyor. Bu kapsamda, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda talep edilen değişikliklerin yerine getirilmesini arzu ettiklerini belirten Fazlıoğlu, “Hayvanları köleleştirip bir ticaret malzemesi haline getiren hayvanat bahçesi, akvaryum, yunus parkları gibi işletmelerin kapatılmasını ve petshoplardaki hayvan satışının sona ermesini istiyoruz. Canlı hayvan ticaretinin tamamen bitmesine yasal düzenlemelere yer verilmesini talep ediyoruz. Hayvanlara şiddet uygulayanların cezalandırılması için yasada düzenlemeler yapılmalı. Hayvana şiddet uygulayan herkesin, her durumda T.C. kanunlarına göre ceza almasının sağlanması en önemli kırmızı çizgimiz. Hayvana şiddetin bir kabahat gibi değerlendirilmemesine ivedilikle son verilmeli” şeklinde konuştu.

Yasa hala neyi bekliyor?

Bu konuda #YasaHalaNeyiBekliyor adlı bir kampanya yürüttüklerini belirten Fazlıoğlu, “Kampanyaya birçok ünlü destek verdi. Hayvanseverleri de video çekip, derneğe göndermeye davet ediyoruz. Gönderilen videoları derleyip kampanyanın sonunda TBMM’ye göndermek istiyoruz” dedi.

Sözlü taciz ve şiddet durumlarında ne yapılabilir?

Sokakta besleme yapanların sözlü taciz ve şiddete uğradığını belirten Fazlıoğlu, “Maalesef ki sokaktaki hayvan besleyenler genellikle tehdit ve hakarete maruz kalıyorlar. Türk Ceza Kanunu’nun 125’inci maddesinde hakaret, 126’ncı maddesinde ise tehdit suç olarak tanımlı. Bu durumlarda polise şikayet edebilir ya da savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Ayrıca 5199 kapsamında besleme yapmanızı engelleyen kişileri idari para cezası uygulanması için İl ve Orman Müdürlükleri’ne de şikayet edebilirsiniz.Şiddete, işkenceye maruz kalmış, tecavüze uğramış hayvanları da belediyeye bildirebilirsiniz. Belediyelerin veterinerlik hizmetleri, bu hayvanların tedavilerinden, bakımlarından ve rehabilite edilmelerinden sorumlular” sözleriyleriyle idareyle ilgili bilgileri paylaştı.

“Satın almayın, sahiplenin”

İnsanların cins hayvan talebi devam ettiği sürece petshoplar da var olmaya devam edecek. Cins hayvan satın alan kişiler tarafından fazlaca görülen bir durum ise bu hayvanların bir süre sonra sokağa bırakılması. Satın almak yerine barınaktan bir hayvan sahiplenin. İlla evinize almanız gerekmiyor. Bakımını siz üstlenirsiniz, mamasını verirsiniz, diğer hayvanlara da destek olursunuz. Pandemi döneminden önce okullar açıkken yuvalara, ilkokullara, ortaokullara ve liselere seminerlere gidiyorduk. Burada, ‘Satın almayın, sahiplenin’ diyorduk. Türkiye’nin her yerine temsilciliklerimizi kurduk. Bize ulaşanlara, mama, kısırlaştırma, tedavi konularında elimizden geldiğince destek vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Minik Dostlar İş Arıyor

Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmalarda köpeklerin ofislerde verimi artırdığının saptanması üzerine hayata geçirdikleri Minik Dostlar İş Arıyor kampanyasından bahseden Fazlıoğlu, kampanya süreci boyunca videoda yer alan barınağa ciddi bir sahiplenme talebi geldiğini paylaştı.

Önce sokağa bırakıldılar, sonra sahiplenildiler

Salgın döneminden de bahseden Fazlıoğlu, “Dünyadaki birçok üniversite ve kurum Covid-19’un evcil hayvanlardan bulaşmadığını hatta onlarla yaşadığımız durumlarda bağışıklık sistemimizin güçlendiğini duyurdular. Fakat, ülkemizde sanki virüs hayvanlardan geçecekmiş gibi evcil hayvanlar dışarı bırakıldı. Sonrasında insanlar bunu anladılar ve ilerleyen dönemlerde hayvanı olanların gezebildiğini görünce barınaktan hayvan sahiplenme talebi de arttı. Yani salgın döneminde önce hayvanlar sokağa bırakıldı, daha sonra ise sahiplenildi” ifadelerini kullandı.

HAÇİKO Derneği’ne Haçiko Shop üzerinden destek olunabiliyor.

Daha iyi bir dünyayı birlikte yaratmak dileğiyle” sloganıyla Serpil Güzel Ün’ün gönüllü olarak hazırlayıp sunduğu Radyo Gedik “İyilik Elçileri” programının; HAÇİKO Derneği ile gerçekleşen yayınının podcastine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar