Salgın döneminde de gençleri desteklemeye devam ediyorlar

Salgın döneminde de gençleri desteklemeye devam ediyorlar

Toplum Gönüllüleri Vakfı, 2002 yılından beri gençliğin gücüne olan inancıyla gençleri sosyal sorumluluk ve kişisel gelişim eğitimleriyle güçlendiriyor, sosyal sorunlara çözüm üreten projelerini destekliyor ve burs imkanlarıyla eğitimlerine katkı sağlıyor. Gençlerin girişimci, kendine güvenen, duyarlı ve her zaman çözümden yana olan bireyler olmalarına katkı sağlamayı amaçlayan TOG Vakfı’nın Genel Müdürü Murat Çitilgülü ile koronavirüs salgını sırasında hayata geçirdikleri çalışmaları, yeni başlayan “Sen Gençsin, Güç sensin” projelerini ve güncel olarak devam eden çalışmalarını konuştuk.

“Gençliğin Gücü Adına” mottosuyla önemli çalışmalara imza atıyorsunuz. Gençliğin gücü nedir? Gençlerin aktif katılımı nasıl farklar yaratıyor?

“Gençliğin Gücü Adına” diyoruz çünkü gençlerin toplumsal ve çevresel sorunlara çözüm üretecek potansiyelleri ve enerjileri olduğunu biliyoruz. Kendi ürettikleri ve hayata geçirdikleri sosyal sorumluluk projeleriyle dünyayı gençlerin değiştireceğine inanıyoruz. Toplum Gönüllüsü gençler de, 18 yıldır binlerce canlının hayatına dokunarak, Türkiye’nin pek çok ilinde farklı temalarda, kendi çevrelerinde gördükleri bir sorunun çözümüne yönelik olarak sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor.

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında birçok proje ve burs fonu hayata geçirdiniz. Salgın dönemindeki bu çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

COVID-19 sebebiyle pek çok kişinin ekonomik sıkıntı yaşadığını gördük. Bu sebeple pandemi sürecinde ING Türkiye işbirliğinde, salgın nedeniyle ailesi ekonomik sıkıntı yaşayan gençlere ve çocuklara burs desteği sağladık. Salgınla mücadele kapsamında oluşturduğumuz burs fonuna kısa sürede 50 bine yakın başvuru aldık. Yapılan değerlendirmeler neticesinde; 7-24 yaş arasında eğitimini sürdüren bin 147 öğrenciye üç aylık bir bursla destek olduk.

Salgın, sağlık çalışanlarının hayatımızdaki kritik rolünü bir kez daha fark etmemizi sağladı. Sağlık alanında öğrenim gören gençlerin eğitimlerine destek olarak üniversite eğitimlerini kolaylaştırmanın önemli bir ihtiyaç olduğunu gördük.  Buradan hareketle; Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon gibi bölümlerde okuyan gençlerin desteklenmesi amacıyla “Sağlık Bilimleri Burs Fonu”nu oluşturduk. Yemeksepeti işbirliğimiz kapsamında; kullanıcılar Yemeksepeti’nden verilen siparişlerde TOG’a bağış yaparak bu fona katkıda bulunabiliyor. Bunun yanı sıra, uzaktan eğitim sistemine geçişle birlikte, evinde bilgisayar olmadığından öğrenimine devam edemeyen gençler için İhtiyaç Haritası ve Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinden Itır Erhart, Pınar Uyan Semerci ve Deniz Kantur’un katkılarıyla “Bir Bilgisayarın Olsun!”projesini hayata geçirdik. “Eğitim Uzaktan, Desteğimiz Kalpten” diyerek bilgisayara ihtiyacı olan gençlerle, destekçileri buluşturduk.

Girişimcilik Vakfı’yla da Gbase projesini başlattık. Proje kapsamında; COVID-19 salgınıyla ortaya çıkan bir probleme ya da ihtiyaca yönelik iş fikri olan veya temel girişimcilik eğitimi almak isteyen gençleri güçlendirmeyi hedefliyoruz. Gençler; Gbase Platformu üzerinden dijital reklamlardan sağlık okur yazarlığına, e-ticaretten dijital pazarlamaya kadar pek çok başlıkta eğitim alma ve deneyim kazanma imkânı buluyor.  Ayrıca eğitimlerin ardından yarışmaya katılarak fikirlerini bir ürüne dönüştürüp kendi start-up’larını da kurma fırsatı yakalıyor. Bu süreçte, gençlerin kişisel gelişimlerini desteklemek de öncelikli hedeflerimizden biriydi. Bu amaçla, vakfımızın ilk yayını olan TOGSES’i dijital bir dönüşümden geçirerek TOGSES Dijital serisi kapsamında sevilen isimlerle söyleşiler yapmaya, alanında uzman kişilerle webinarlar ve atölyeler düzenlemeye başladık.

Toplum Gönüllüsü gençler de COVID-19 döneminde salgının olumsuz etkilerini azaltmak için harekete geçti. Gençler neler yaptı?

Cerrahpaşa TOG Topluluğu; kurumsal destekçiler aracılığıyla temin ettikleri bin adet maske ve siperliği, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne bağışladı. Avcılar TOG, Avcılar Belediyesi işbirliğiyle 65 yaş üstü ve engelli vatandaşlar için hazırlanan destek paketlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Kırıkkale TOG ekibi, sokak hayvanları için mama ve su alanları oluşturdu. ODTÜ TOG ekibi, Çankaya Belediyesi’yle birlikte yürüttüğü “Engelsiz Dershane” projesini online’a taşıyarak, görme engelli öğrencilerin derslerine yardımcı olabilmek ve birlikte sosyal aktiviteler gerçekleştirmek için çevrimiçi eğitimler başlattılar. Medipol TOG, görme engelli arkadaşlarının talebi üzerine en çok ihtiyaç duyulan kitapları seslendirmeye başladı. Evde geçirdikleri zamanı kişisel gelişimlerine ayırarak değerlendiren Ağrı TOG, A1-A2 düzeyindeki İngilizce kurslarını dijitale taşıdı. İngilizce kursları, Türkiye’nin her köşesinden yüzlerce gencin katılımıyla devam ediyor.

Yeni projelerinizden biri “Sen Gençsin, Güç Sensin”. Bu projeyle neyi amaçlıyorsunuz?

Bir gençlik vakfı olarak hayallerinin peşinde koşan gençlere güç vermeyi, onları destekleyerek hayallerini gerçekleştirmelerine imkân yaratmayı hedefliyoruz. “Sen Gençsin Güç Sensin” projesiyle Türkiye’nin her köşesinde bilim, sanat, spor ve sosyal sorumluluk alanlarında fark yaratan, başarılarıyla ilham veren gençlere ulaşıyoruz. Eti ile yaptığımız işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz proje kapsamında 15-25 yaş arasındaki gençlere hem hibe hem de mentörlük desteği sağlıyoruz. Projenin 2020 yılı başvuruları tamamlandı. Şu an alanında uzman jüri üyelerimizle değerlendirmeler devam ediyor. Önümüzdeki günlerde destek almaya hak kazanan 16 genci belirleyip onların ilham veren hikayelerini herkesle paylaşacağız. Ardından da projelerini hayata geçirebilmeleri için mentörlük süreçleri başlayacak.

 Güncel olarak devam eden projelerinizi de dijitale dönüştürme konusunda adımlar attınız. Bu projeler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Türkiye’nin dört bir yanından Toplum Gönüllüsü gençlerin bir şehre iyilik ve sosyal fayda götürmek için adeta akın ettikleri konseptimiz TOG ATAK, bu yıl ilk kez çevrimiçi gerçekleşti. Yaklaşık 100 genç beş gün boyunca, çevrimiçi oturumlarda bir araya geldi ve yeni dönemde yapacakları proje fikirlerini oluşturdular. Oturumlarda, farklı temalardaki güncel sorunlara dair bilgi edinen Toplum Gönüllüsü gençler, bu sorunlara çözüm olarak ürettikleri fikirlerinin projeye dönüştürülmesi konusunda altı uzman ve 30 mentörden destek aldı. Bu çalışmalar sonucunda 11 farklı temada toplam 18 sosyal sorumluluk projesi fikri geliştirdiler. Şimdi ise projelerini uygulamak için hazırlık yapıyorlar.

Bunun yanı sıra; dayatılan ideal güzellik kriterleri ve standartlaşan fiziksel ölçülere meydan okuduğumuz Dove Özgüven Projesi kapsamında online platformları kullanarak “Kendin Ol Buluşmaları” düzenliyoruz. Dokuzuncu sınıf öğrencilerinin katılabildiği atölyelerde interaktif çalışmalar yaparak onların özgüvenlerinin artmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Amacımız gençleri, standartlaştırılan güzellik ölçütlerinin olumsuz etkisinden kurtararak özgüvenlerini kendi değerleri, kimlikleri ve yetenekleri üzerine kurmalarına destek olmak. Şu ana kadar dört atölye gerçekleştirerek 69 gençle buluştuk.

Aynı zamanda, çocuklara yönelik uyguladığımız iki ulusal projemizi de dijitale taşıdık. Bunlardan biri; Bayer Türk işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz “Bayer Genç Bilim Elçileri” projesi. Proje kapsamında Toplum Gönüllüsü gençlere eğitimler veriyoruz. Gençler aldıkları eğitimlerle online atölyelerde bir araya gelerek çocuklarla birlikte bilimin eğlenceli dünyasını keşfediyor, deneyler yapıyor ve bilgilendirici atölyeler düzenliyor. Bugüne kadar 3 bin 285 genç 40 bin 501 çocukla çevrimiçi atölyelerde bir araya geldi. Bir diğer projemiz ise; QNB Finansbank işbirliğinde hayata geçirdiğimiz “Hayallerin Gücü Adına” projesi. Hikaye anlatıcılığı yöntemini kullanarak, 8-12 yaş arasındaki çocukların özgüvenlerini arttırmayı, iletişim becerilerini güçlendirmeyi, onlara okuma alışkanlığı kazandırmayı, daha fazla hayal etmelerini ve yaratıcılıklarının farkına varmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Şimdiye kadar 96 online atölyeyle 482 çocuğa ulaştık. Yıl sonuna kadar 800 çocukla “Hayallerin Gücü Adına” diyeceğiz.  

Şimdiye kadar pek çok gencin Avrupa Gönüllülük fırsatlarıyla, farklı ülkelerde gönüllü projelerde yer almasını destekledik. İçinde bulunduğumuz şartlar nedeniyle bazı projelerimizi durdursak da dört farklı Batı Balkan ülkesiyle yürüttüğümüz “Western Balkans and Turkey for EmploYouth” projesine devam ediyoruz. Bu projeyle; dört yıl boyunca, gençlerin istihdamı konusunda Batı Balkanlar ve Türkiye’deki bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesine, katılımcı demokrasiye ve AB uyum sürecine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Pandemi döneminde var olan projelerimizin dijitale dönüştürülmesinin yanı sıra gençleri güçlendirecek ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak farklı işbirliklerini de hayata geçirdik. Siber Güvenlik sektöründe kariyer planı olan ve dijital dünyaya ilgi duyan gençler için de Cisco Türkiye, Habitat Derneği ve Binyaprak işbirliğinde “Siber Güvenlik Katılım” projesini hayata geçirdik. Cisco Networking Academy’den sertifikalı ücretsiz eğitimler sunuyor, gençleri sektördeki ilham veren isimlerle buluşturuyoruz. Hedefimiz, gençlerin dijital dünyada daha bilinçli olmasını ve siber güvenlik sektöründeki kariyer fırsatlarına erişmesini sağlamak. İlk eğitimler 14 Eylül’de başlayacak.

Salgın sebebiyle birçok burs fonu maalesef durduruldu. TOG Vakfı olarak, bu dönemde diğer burs fonlarınızla bursiyerlerinize destek olmaya devam ediyor musunuz?

Soma Madenci Çocukları Bursu’ndan HSBC Güzel Sanatlar Fonu’na, Turkcell’in destekleriyle oluşturulan Kardelenler Burs Fonu’ndan Afife Jale Fonu’na kadar yüzlerce farklı burs fonuyla, gençlerin eğitimlerine katkı sağlıyor, mesleki gelişimlerine destek oluyoruz. Salgın döneminde de TOG Vakfı olarak, bursiyerlerimize herhangi bir kesinti yaşatmadan burs ödemelerine devam ediyoruz. 2020-2021 akademik yılı için yeni burs başvurularını da internet sitemiz üzerinden çevrimiçi olarak almaya başladık. Gençlerle yan yana olamasak da daima onların yanında olup, destek vermeye devam edeceğiz.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar