BlindLook, görme engellilere ses oluyor

BlindLook, görme engellilere ses oluyor

Görme engellilerin hayatını daha erişilebilir kılmak amacıyla geliştirilen BlindLook’un Kurucu Ortağı Sadriye Görece, 10 Eylül’de Radyo Gedik’te yayınlanan İyilik Elçileri’nin konuğu oldu. Görece; BlindLook’un hikayesinden, uygulamanın nasıl çalıştığından, #SesOl hareketinden ve iletişim paketlerinden bahsetti.

Görme engellilerin hayatlarında engel bırakmamak adına yola çıkan BlindLook’un Kurucu Ortağı Sadriye Görece, “Cihat Ersin Aydın’ın girişimcilik tutkusuyla benim erişilebilirlik tutkum birleşince ortaya BlindLook çıktı. Sürekli görme engellilerin hayatını nasıl daha erişilebilir kılabileceğimi düşünüyordum. Bir YouTube kanalı açma konusunda Cihat’tan yardım istedim. Cihat girişimci bakış açısıyla ‘Sen sorunları anlatacaksın da ne değişecek? Sorun varsa, çözümü de biliyorsan çözmen lazım’ dedi. Beni anlamadığını düşünerek yüzyüze konuşmak istedim, bir restoranda buluştuk. Kendisi menüye bakıp kararını verdi. Bana da okumasını istedim. Cihat da ‘Böyle bir sorun varsa, bunun çözümüne odaklanalım’ dedi ve BlindLook, 26 Şubat 2019’da yolculuğuna başlamış oldu” sözleriyle girişimin ortaya çıkış hikayesini anlattı.

Ülkemizde insanların yüzde 91’i sosyalleşmeyi dışarıda yemek yemek olarak tanımlıyor”

Sosyal hayatı tüm engel grupları için eşit ve erişilebilir kılmayı hedefleyen uygulamanın nasıl çalıştığını anlatan Görece, “Ülkemizde insanların yüzde 91’i sosyalleşmeyi dışarıda yemek yemek olarak tanımlıyor. Ancak, görme engelliler herkesin tercih ettiği en basit sosyalleşme aracında bile başkasına bağımlı durumda çünkü ilk olarak, etrafındaki alternatiflerden haberdar değil. Bir yolda ilerlerken etraftaki restoranları göremiyor. O an, onun için alternatif yok. Sonrasında, alternatiflerden haberdar olsa bile gitmesi için navigasyon yönlendirmeleri yeterli değil. Ulaştığında da zaten menüyü okuyabilmek, seçeneklerden haberdar olabilmek için yine birine ihtiyaç duyuyor. BlindLook uygulamasıyla tüm bu bağımlılıkları ortadan kaldırıyoruz. Uygulama sesli yönlendirmelerle çalışıyor. Görme engelli, lokasyon bazlı arama yaparak etrafındaki seçeneklerden haberdar oluyor. Ardından, körcül navigasyon dediğimiz sesli yönlendirmelerle gideceği noktaya özgürce ulaşıyor. Gittiği yerde, sesli dijital menüyü kullanarak siparişini kimseye bağlı kalmadan veriyor” dedi.

“Şu an aktif 42 restoran var”

BlindLook’un pandemiden etkinlendiğini belirten Görece, “Pandemiden önce anlaştığımız zincir restoranlarla birlikte BlindLook’un ağındaki restoran sayısı 350’ye ulaşmıştı. Ancak, pandemi döneminde tüm bu zincir restoranlar kapandığı için partnerlerimiz bir süre daha BlindLook platformunda aktif olmamayı tercih ettiler. Şu an aktif 42 restoran var. #SesOl hareketiyle birlikte 1001 yeni restoran ekleyip, erişilebilir restoran sayımızı binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Alternatifler bizce henüz çok sınırlı olmasına rağmen BlindLook 20 bini aşkın görme engelliye ulaştı. Pandemi döneminde de görme engellileri yalnız bırakmadık. Hepimiz evlerimizdeydik ama hepimiz için sosyalleşme alternatifleri varsa görme engelliler için de bunu var etmeliydik. Bunun için kullanıcılarımızla çevrimiçi bilgi yarışmalarından çevrimiçi çengel bulmacalara kadar birçok etkinlik gerçekleştirdik. Evde kal konserleri düzenledik” açıklamasında bulundu.

“Türkiye’de ilk olacak bir araştırma yürütüyoruz”

Türkiye’de bir milyon görme engelli yaşadığını ifade eden Görece, “Bunların 200 bini hiç görmeyen kitleden oluşuyor. Ne yazık ki görme engellilerin demografik verilerine dair bir bilgi yok. Şu anda yürüttüğümüz araştırmayla hem Türkiye’de ilk hem de dünyada sayılı araştırmalardan birini gerçekleştireceğiz. Böylece görme engellilerin yaşam ve tüketim alışkanlıkları, demografik bilgileri gibi bugüne kadar sahip olmadığımız verileri elde edeceğiz. Şu anda kullanıcılarımıza, engelli haklarını gözeten tüm STK’larla stratejik partnerlik kurarak ulaşıyoruz. Sonrasında, bu kişileri BlindLook iletişim ağına dahil ederek yaşadığımız tüm gelişmelerden haberdar ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Görme engellilerin ulaşmak isteyip de ulaşamadığı restoran kalmasın”

#SesOl hareketinden de bahseden Görece, “BlindLook pandemi olsa da olmasa da görme engellilerin sosyal mesafesini korumasını sağlıyor. Herkes sosyal hayata bir şekilde dahil olurken görme engellilerin de bunu kaçırmaması ve olası tehlikelerden korunarak sosyalleşebilmesi için #SesOl hareketini başlattık. Bir değer üretiyoruz ancak bu değer, kurumsal dünya da değerimize ortak olursa büyüyecek. Ülkemizin her köşesi bir lezzet durağı. Bu lezzetleri 1001 restoranla görme engellilerin erişimine açmayı hedefliyoruz. İstiyoruz ki görme engellilerin ulaşmak isteyip de ulaşamadığı restoran kalmasın. Görme engelliler restoran taleplerini BlindLook talep panosuna iletiyorlar. Kurumsal paydaşlarımız da istedikleri sayıda restorana ses oluyor. Hedefimize ulaştıktan sonra 15 Ekim Dünya Beyaz Baston günü ile 3 Aralık Dünya Engelliler Günü arasını erişilebilir yaşam dönemi olarak kutlayacağız” diyerek kurumsal paydaşların önemini vurguladı.

“Kurumsal firmalar, görme engellilere ses olmak için restoran sahiplenilebilir”

Farklı iletişim paketleri olduğunu ifade eden Görece, “Kurumsal paydaşlarımıza sunduğumuz iletişim paketlerini Helen Keller gibi isimlere atfettik. Helen Keller hem görme engelli hem işitme engelli bir kadın. Buna rağmen hayatını bir kitaba dökecek kadar başarılı. Louis Braille kabartma yazının mucidi, Ray Charles da başarılı bir görme engelli. Bu isimleri Türk isimlerle değiştirebilmek için ses olmamız gerekiyor. Yüzde 91’imiz dışarda yemek yiyerek sosyalleşiyorsa, görme engellilerin de bunu yapabilmesi gerekiyor. Bunun için kurumsal firmalardan 150, 200 veya 250 restoranı sahiplenerek bu noktalarda ses olmalarını istiyoruz” dedi

“Daha iyi bir dünyayı birlikte yaratmak dileğiyle” sloganıyla Serpil Güzel Ün’ün gönüllü olarak hazırlayıp sunduğu Radyo Gedik’te yayımlanan “İyilik Elçileri” programının; BlindLook ile gerçekleşen yayınının podcastine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar