Katı atık projeleriyle öne çıkan altı belediye

Katı atık projeleriyle öne çıkan altı belediye

Çevreye ve kalkınmaya duyarlı projeler üreten belediyeler, katı atıklar tesisleri sayesinde geri dönüşüm ve enerji üretimine katkı sağlıyor. Hayata geçirilen veya hazırlık süreci devam eden projelerden bazılarına gelin bir göz atalım.

https://twitter.com/eskisehirbb/status/1078335332918181888

Eskişehir Çöplerden Elektrik Enerjisi Üretimi ve Katı Atık Geri Dönüşüm Tesisi Projesi
Eskişehir Belediyesi’nin yapımı iki yıl süren tesisinde şehirden toplanan çöplerden katı atıklar ayrıştırılıyor ve kalan kısmından elde edilen metan gazı elektriğe dönüştürülüyor. Tesiste, her biri 1.4 Megawatt elektrik üreten devasa sekiz dizel motor tarafından çöplerden elde edilen gaz yakılarak günlük toplam 11.2 Megawatt elektrik üretiliyor. Bu da günlük 55 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.

Tesis sayesinde çöpler yalnızca elektriğe değil, rengarenk çiçeklere de dönüşüyor.

İstanbul Evsel Katı Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi Projesi

İstanbul Belediyesi tarafından 2020’de hizmete açılması planlanan Eyüp Kemerburgaz Evsel Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi, günde 3 bin ton kapasiteyle hizmet verecek. Saatte 77 MWh güçte elektrik enerjisi üretilmesi planlanan tesis böylece Türkiye’nin enerji açığının giderilmesine katkı sağlayacak. Yaklaşık 1.500 bin kişilik nüfusun evsel elektrik ihtiyacını karşılayacak olan tesiste, İstanbul’da oluşan atıkların yüzde 15’i yakma yöntemiyle bertaraf edilecek. Aynı zamanda yılda 1 milyon ton karbondioksit salınımı engellenecek. Sera gazı emisyonu ve sera etkisi oluşturan fosil kaynaklı yakıtların kullanımı azaltılacak.

Diyarbakır Katı Atık Yönetimi Projesi

Diyarbakır Belediyesi tarafından yapımı devam eden proje kapsamında tıbbi atık için arıtma tesisinin yanı sıra altı ilçeden atık transferi için dört yeni transfer istasyonu inşa edilecek. Ayrıca geri dönüştürülebilir maddelerin toplanması için de yeni bir sistem dizayn edilecek. Projenin sonunda projeden yararlanan nüfusun 1.23 milyona ulaşması bekleniyor.

Konya Katı Atık Yönetimi Projesi

Konya Belediyesi’nin katı atık sistemi sağlamanın yanı sıra çevre konusunda AB ve Türk hükümetinin belirlediği standartların karşılamasını da beraberinde getireceği, yaklaşık 3 milyon 106 bin 692 m3 kapasiteli yeni düzenli depolama alanının inşaatı devam ediyor.

Proje kapsamında depolama ve taşıma alanında sızıntı suyu ön arıtma sistemi inşaatı yapılmasının yanı sıra başlangıç kapasitesi 5 bin ton/yıl olan pilot gübreleme tesisi de inşa ediliyor.

 

Manisa Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı Projesi

Manisa Belediyesitarafından evsel katı atıkların düzenli olarak depolanması planlanan tesiste düzenli katı atık depolama sahası, organik ve değerlendirilebilir atıkların ayrı toplanmasına göre tasarlandı. Tesis 2,4 kwh elektrik üreterek ortalama 8 bin 600 konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak.

 

Van Katı Atık Tesisi Projesi

Van Belediyesi, Katı Atık Tesisi Projesi ile günlük ortalama 600 ton çöpün toplandığı alanda katı atıklardan gazlaştırma yöntemiyle enerji üreterek, aynı zamanda görüntü ve çevre kirliliğinin de önüne geçecek. İçinde fermantasyon tesisi, yakma tesisi, yeni düzenli depolama sahası, dört adet transfer istasyonu bulunan tesisle birlikte yeni entegre katı atık yönetim sistemi kurulacak.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar