H&M sürdürülebilirlik yolunda döngüsel iş modeline yöneliyor

H&M sürdürülebilirlik yolunda döngüsel iş modeline yöneliyor

Hızlı modanın önde gelen perakende devlerinden olan H&M, yeni hayata geçirdiği Pre-Loved markası ile yüksek kaliteli ikinci el giysi ticaretine odaklanan Amerika merkezli ThredUP e-ticaret platformuna dahil oldu.

Uygun fiyatlı, ikinci el, sürdürülebilir, iyilik alışverişi modelini benimseyen ThredUP Raas (resale-as-aservice) tarafından desteklenen H&M Pre-Loved mağazası, tüketicilerin tekrar severek giyebilecekleri ikinci el ürünleri bulmanın kolay yolunu sunuyor.

Dünya genelinde beş binden fazla mağazası bulunan ve moda trendlerini hızlı kopyalamasıyla tanınan H&M, çevre dostu gibi görünen ancak sürdürülemez olan ürünleriyle yeşil yıkama iddialarının hedefi olmuştu.

Bu iddialar neticesinde ikinci el satış modelini harekete geçiren H&M, yaratılan olumsuz imajı tazelemek istiyor. Yeniden satış stratejisi perakende devi için yeni bir kavram değil. İlk olarak 2015 yılında Sellpy’ye yatırım yapan H&M, 2019’da şirketin çoğunluk hissesine sahip olarak, Avrupa’daki yeniden satış sitesini bu yolla hayata geçirdi.

ThredUP platformuna dahil olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde yeni oluşturduğu mağazası, H&M’in kendisi ve müşterileri için döngüsel iş modelleri oluşturmaya yönelik sürdürülebilirlik misyonunu genişletiyor.

Hızlı moda devi, 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını yarıdan fazla azaltmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda, ikinci el moda ve diğer sürdürülebilir girişimleri şirket stratejisi olarak daha fazla gündeme alıyor.

H&M Kuzey Amerika Sürdürülebilirlik Başkanı Abigail Kammerzell, ‘’Döngüsel iş modellerine yoğun bir şekilde yatırım yapıyoruz. Yeniden satışın, özellikle müşterilerimizin sürdürülebilirliğe dahiliyeti açısından önemli olduğuna inanıyoruz, dolayısıyla bu model gelecek planlarımız arasında yer almaya ve işimizin önemli bir parçası olarak büyümeye devam edecek.’’dedi.

ThredUP’ın Raas’ın gerçekten kullanıcı dostu ve harika bir iş modeline sahip olduğunu belirten Kammerzell, sürdürülebilirliği daha etkin hale getiren bu platfrom ile ortak çalışmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

‘’Hızlı modanın iklim ve çevre üzerinde yarattığı kritik etkinin sorumluluğunu almalıyız.’’ diye sözlerine devam eden yetkili, ‘’Döngüsel iş modelleri sayesinde tüketicilere moda ve stil sunmaya devam ederken çevre üzerindeki olumsuz etkinin azalmasına veya sınırlanmasına yardımcı olabiliriz.’’ dedi.

H&M Pre-Loved başlangıç olarak 30 bin adet ürünle piyasaya sürülecek ve böylelikle kaç kişinin ikinci el giysi satın aldığı belirlenerek bu konudaki eğilim gözlemlenecek.

ThredUP CEO’su ve Kurucu Ortağı James Reinhart, ‘’Yeni döngüsel iş modellerine yatırım yapma konusunda küresel bir ivme yakalayan H&M’in, Amerika Birleşik Devletleri’nde başlatacağı ilk yeniden satış programında bizimle ortak olmalarından heyecan duyuyoruz.’’ dedi.

H&M, ürünlerin daha fazla ve daha uzun süre kullanılmasını sağlamak için yeni iş modellerinin ve yöntemlerinin gerekli olduğuna inanıyor. Geleneksel moda, ‘’al, imal et ve israf et’ zincirinden oluşan doğrusal bir iş modelinden oluşuyor.

Döngüsel iş modelleri ise, giysilerin daha uzun süre kullanımda kalması ve kullanım ömürleri sona erdiğinde ziyan olmaması gibi yöntemleriyle bu zinciri kıran bir performansa sahip.

Moda sektöründe etki potansiyeli yüksek olan H&M gibi bir perakende devinin ThredUP Raas ile ortak olarak tüketicilere ulaşmasının, yeniden satış ve döngüsel düşünce konularında farkındalığı güçlendireceği umut ediliyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar