Güney Kore gıda atığı mücadelesini kazanıyor

Güney Kore gıda atığı mücadelesini kazanıyor

Güney Kore’deki halkın taban hareketleri ve hükümet düzenlemeleri, insanların atık gıdayla ilişkisini büyük ölçüde değiştirdi. Gıda atığı geri dönüşüm seviyesi yüzde 2’den yüzde 95’e yükseldi. 

Bir zamanlar pis kokulu çöp alanlarının tüm mahallelere yayıldığı bir şehir olan Seul, şimdi dünyanın en iyi katı gıda atık geri dönüşüm programlarından birini sürdürüyor.  Sonuçlar ise oldukça etkileyici. 

Güney Kore hükümeti 2005’te çöp alanlarına gıda atılmasını yasakladı ve 2013’te çöp suyunun yani yemek atıklarından çıkan atık suyun denize boşaltılmasını yasalarla engelledi. Bugün, gıda atıklarının yüzde 95’i şaşırtıcı bir şekilde geri dönüştürülüyor. 1995’te yüzde 2’den az olan bu değer hükümet düzenlemelerinin önemini gözler önüne seriyor. Seul, her gün oluşan 400 ton gıda atığını önemli miktarda azaltmayı başardı. 

Peki bunu nasıl başardılar? 2013 yılından bu yana Güney Koreliler yasa gereği gıda atıklarını biyolojik olarak parçalanabilen sarı torbalarda biriktiriyor ve bu torbaları sokaklarında bulunan atık toplama kovalarına atıyor. Atığın hacmine göre çeşitli büyüklüklerde torbalar bulunuyor. Örneğin dört kişilik bir ailenin aylık sarı torba masrafı 6 dolar ediyor. Bu aynı zamanda vatandaşların atık vergileri olarak sayılıyor. Hükümet verilerine göre Seul’da bu vergi, kentin yiyecek atıklarını toplama ve işleme maliyetinin yüzde 60’ını karşılıyor.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar