Eğitimli ve tecrübeli kadınları iş hayatına yeniden kazandırıyorlar

Eğitimli ve tecrübeli kadınları iş hayatına yeniden kazandırıyorlar

Kurumsal iş tecrübesi olan kadın istihdamını artırarak iş hayatında çeşitlilik, esneklik ve verimlilik sağlamayı amaçlayan YenidenBiz Derneği’nin Genel Sekreteri Öznur Akçin, 15 Ekim’de Radyo Gedik’te yayınlanan İyilik Elçileri’nin konuğu oldu. Akçin; derneğin çalışmalarını, kadınların hangi sebeplerle iş hayatlarına ara verdiklerini ve Girişimci Kadın Projesi’ni dinleyicilerle paylaştı.

YenidenBiz Derneği, iş hayatına ara verip geri dönmek isteyen kadınlara destek olmak isteyen altı kadının kurduğu bir sosyal girişim. İlk başta platform olarak faaliyet gösteren YenidenBiz’in, 2015 yılından itibaren dernek statüsünde çalışmalarına devam ettiğini belirten YenidenBiz Derneği’nin Genel Sekreteri Öznur Akçin, “İş hayatına ara vermiş eğitimli ve deneyimli kadınların, iş hayatına geri dönüşlerinde karşılaştıkları zorluklarla mücadelelerinde onlara destek olmayı, bu yetenekli kadın işgücünü kurumlara tanıtmayı, onların nezdinde farkındalık yaratmayı ve bir işe dönüş metodolojisi yaratmayı amaçlıyoruz. Aday havuzumuzda iş hayatına ara vermiş ama bir yıldan uzun bir süredir iş arayan, üniversitesi mezunu ve en az yedi yıl çalışmış kadınlar yer alıyor. Şu anda bin 700’e yakın kadının datasına sahibiz. Bu kadınların yaklaşık yüzde 14’ü işe döndü. Bu oranı yüzde altıdan yukarı taşıdık, artırmak için de çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

“İK profesyonelleri üzerinden CV’leri hakkında geri bildirimde bulunuyoruz”

Aday olma sürecinin nasıl işlediğine değinen Akçin, “Öncelikle adaylarla, tanışma mülakatlarımız oluyor. Bu mülakatları İK profesyoneli gönüllü arkadaşlarımız gerçekleştiriyor. Adaylara hangi noktalarda yanlarında olduğumuzdan bahsediyoruz. İK profesyonelleri üzerinden CV’leri hakkında geri bildirimde bulunuyoruz. Bu çok önemli çünkü normalde bir mülakat sonrası CV’niz hakkında yorum alamazsınız. Bazen de CV’lerinden çok farklı bir alanda ilerlemek istiyorlar. Bu doğrultuda onlara yön veren açıklamalarda bulunuyoruz. Sonrasında bu kadınlar bizim aktif adaylarımız oluyor. Kişisel gelişim, teknik beceri ve işe dönüş noktasında gerekli eğitimler sunuyoruz. Kişisel gelişim eğitimlerini motivasyon ve özgüven konularında veriyoruz. Teknik beceri eğitimlerinde onların hem yeni beceriler elde etmelerini hem de mevcuttaki yeteneklerini geliştirmelerini sağlıyoruz. İşe dönüş yolculuğundaki ihtiyaçları konusunda da mülakat çalıştayı gerçekleştiriyor, networking ve LinkedIn eğitimi veriyoruz” şeklinde konuştu.

“Networking imkânı sağlıyoruz”

YenidenBiz Derneği olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden Akçin, “Mentorluk programımızın bu sene beşincisini gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda C level yöneticiler kadınlara mentorluk yapıyorlar. Etkinliklerimizde hem kurum hem eğitim networkümüzde yer alan kişiler bir arada bulunuyor. Böylece işe geri dönmek isteyen kadınlara yeni kapıların açılmasını sağlıyoruz. Yaklaşık 500 kişinin katılımıyla gerçekleşen YenidenBiz zirvesinde de networking imkânı sağlıyoruz. Bunlara ek olarak tipik networking etkinliği gerçekleştiriyoruz. Kurumlarla adaylarımızı üçer dakikalık tanışmalar için eşleştiriyoruz. Aynı zamanda kurumlar kendi insan kaynağı ihtiyaçlarını bizim havuzumuzda da yayınlıyorlar, adaylarımızın CV’lerini direkt onlara yönlendiriyoruz” dedi.

“Tekrar üretebilmek istiyorlar”

Kadınların neden işe ara vermek durumunda kaldığına değinen Akçin, “İşe ara vermedeki en önemli sebep çocuk sahibi olmak. Ayrıca aile içindeki yaşlı bakımı, eşin iş değiştirmesi sebebiyle şehir veya ülke değişikliği de alt sebepler arasında. Peki, kadınlar neden işe dönmek istiyor? Çünkü tekrar üretebilmek istiyorlar. Annelikte de pek çok beceri geliştiriyor, farklı bir liderlik vasfına sahip oluyorlar. Hem kendisi hem çocuğu için daha iyi bir gelecek yaratmak, değer yaratmak, sahip olduklarını aktarmak için hevesli oluyorlar. İşverenler de bu kadınlarla çalışmanın daha verimli olduğunu belirtiyor çünkü öncelikle iş ve özel hayat dengesini kurmuş oluyorlar. Sadece kariyer ve maddi olanaklara odaklı çalışmıyorlar” ifadelerini kullandı.

“288 saat eğitim ve 500 saat danışmanlık verdik”

Kadın Girişimcilere COVID-19 Kriz Yönetimiz ve Girişimcilikte Hayatta Kalma Becerileri Desteği Projesi’nden de bahseden Akçin, “Bu, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen üç aylık bir projeydi. Endeavor Türkiye’nin COVID-19’un girişimcilere olan etkisini ölçtüğü bir araştırmaya göre katılımcıların yüzde 70’i müşteri kaybı ve sonrasında da yeni müşteri kazanma zorluğu yaşayacaklarını belirtiyordu. Projeyle, bu etkilerin hafifletilmesine destek olmayı amaçladık. Kadın girişimcilerin ekonomik faaliyetlerini yürütmelerine, bu krizden güçlenerek çıkmalarına, hızlı ve etkili bir eylem için verimli sosyal bir diyalog kurmalarına yönelik bir içerik hazırladık. İstanbul’da işini kurmuş ve kurmak üzere olan girişimci adaylarını hedef kitle olarak belirledik. Projede, yüzde 75’i işini kurmuş olan 45 kadın girişimci yer aldı. 288 saat eğitim ve 500 saat danışmanlık verdik” şeklinde konuştu.

Son olarak işe yeniden dönmek isteyen kadınlara tavsiyelerde bulunan Akçin, “İş hayatından beklentilerin, sahip oldukları becerilerin, eksik kaldıkları ihtiyaçlarının neler olduğunu belirlesinler. İşe dönme yolundaki engelleri neler? Örneğin bu, çocuk bakımı da olabilir ulaşım zorluğu da. Bu değerlendirmeleri yaptıktan sonra işe dönmeye odaklanmaları, harekete geçmeleri ve aksiyon almaları verimli olacaktır” dedi.

Daha iyi bir dünyayı birlikte yaratmak dileğiyle” sloganıyla Serpil Güzel Ün’ün gönüllü olarak hazırlayıp sunduğu Radyo Gedik’te yayımlanan “İyilik Elçileri” programının; YenidenBiz Derneği ile gerçekleşen yayınının podcastine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar