Döngüsel ekonomiye geçişi hızlandıran Avrupa merkezli girişimler

Döngüsel ekonomiye geçişi hızlandıran Avrupa merkezli girişimler

Avrupa Yeşil Anlaşması, Avrupa’nın iklim açısından nötr ilk kıta olması ve 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşması hedefini gözler önüne seriyor. Döngüsel Ekonomi Eylem Planını da içeren yeşil anlaşmanın, doğal kaynaklar üzerindeki baskının azaltılmasına ve sürdürülebilir ekonomik büyüme ve istihdam yaratılmasına imkan sağlayacağı belirtiliyor.

Döngüsel ekonomi politikasında küresel lider konumunda olan Avrupa yönetimi, tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması, yeniden kullanım ve geri dönüşüm için hedefler belirlenmesi, tekstil ve biyolojik atıkların ayrı toplanmasına ilişkin yükümlülükler gibi politikalarla döngüselliği desteklemek adına yasa değişikliklerini hayata geçirdi.

Avrupa’nın ortaya koyduğu yönetmelikler çerçevesinde, doğrusal ekonomiden uzaklaşılmasına yardımcı olan bir dizi yenilikçi girişimin Avrupa kıtasından çıkmasına şaşırmamak gerekiyor. Kıta, geri dönüşüm, ambalaj, moda, market ve çocuklu ailelere çözümler sunma gibi farklı alanlarda döngüselliği teşvik eden girişimlere ev sahipliği yapıyor.

Döngüsel ekonomi girişimlerinin yanı sıra, sermayelerini bu platformlara aktarmaya odaklanan fonların varlığı da destekleyici oluyor.

Amsterdam merkezli Polestar Capital, 2022 yılının başında Avrupa’nın en büyük döngüsel ekonomi fonunun lansmanını duyurdu. Avrupa’da döngüsel girişimlere odaklanan diğer fonlar arasında Edinburgh merkezli Circularity Capital ve New York merkezli Closed Loop yer alıyor.

Avrupa’da döngüsel ekonomiyi ilerletme yolunda mücadele veren yeni girişimler

Reath

2019 yılında kurulan Edinburgh merkezli bir girişim olan Reath, tek kullanımlık ambalajlar yerine yeniden kullanılabilir ambalajları daha yaygın hale getirmek için çalışıyor. Reuse.id adı verilen yeniden kullanılabilir paketleme platformu için dünyanın ilk açık veri standardını oluşturmak adına Innovate UK, Open Data Institute ve Lancaster Üniversitesi ile işbirliği yapıyor.

Kullanımı kolay olan platform, fiziksel öğeleri yaşam döngülerinin her aşamasında izleyerek, dijital pasaportlar oluşturuyor. Şirketlerin güvenli, uyumlu, ölçeklenebilir yeniden kullanılabilir paketleme sistemlerini benimsemeleri için gereken verileri izleme ve depolama biçiminde devrim yaratacak nitelikte bir teknoloji sunuyor. Marks and Spencer ve Bower Collective gibi markalarla ticari ortaklıkları bulunuyor.

Sojo

Giysi onarım ve terzilik hizmetlerini elverişli kılan ve yaygınlaşmasını sağlama amacıyla 2021 yılında kurulan Sojo, moda endüstrisinin döngüsel çizgide ilerlemesine yardımcı olmaya çalışıyor. Girişimin D2C platformu kapsamında, müşteriler yerel terzilerle irtibatlandırılıyor ve bisikletli kuryeler tarafından onarılmak üzere müşteriden alınan ürünler işlem sonrasında yine aynı yöntemle teslim ediliyor.

Londra’da yerleşik müşterileri için ücretsiz terzilik ve onarım hizmeti sunmak amacıyla GANNI platformu ile de ortaklığı bulunuyor.

Cirplus

Hamburg merkezli Cirplus, geri dönüştürülmüş plastikler için küresel B2B (birçok alıcı ve satıcı firmanın elektronik ortamda bir araya gelerek alım satım işlemlerini gerçekleştirdiği ticari platform) pazarıdır. Plastik imalatçılar ve geri dönüşüm şirketleri için işlem sürecinin dijitalleşmesine ve kısaltılmasına yardımcı oluyor. 2018 yılında kurulan girişim, ürünü bulma, pazarlık, sözleşme, nakliye, sigorta, geri dönüşüm ve plastik atık ödemesi dahil olmak üzere işlem sürecinin tüm yönlerini birleştiriyor.

Halihazırda 21 çalışanı olan ve bugüne kadar 3,5 milyon Euro yatırım alan girişim, plastikte döngüsel ekonomiye geçişi destekleyerek, geri dönüşüm maliyetlerini düşürme misyonuyla çalışmalarını sürdürüyor.

Again

Milyarlarca ambalajı tek kullanımlıktan yeniden kullanılabilir şekle getirmek için çalışan Again, CleanCells adı verilen yüzlerce bağımsız temizlik tesisinden oluşan dağıtılmış bir ağ sahip. Her bir tesis, dünyanın önde gelen FMCG markaları tarafından kullanılmak üzere ambalajları işliyor ve temizliyor.

2025 yılına kadar, yeniden kullanımın tek kullanımı aştığı bir dünyanın yaratılması hedefleniyor.

7 çalışanı ile 2021 yılında Londra’da kurulan girişim, milyarlarca birim ambalajın yakılması ve çöp sahalarından uzaklaştırılmasına yardımcı oluyor.

Greyparrot

Döngüsel ekonomi için matematiksel analiz paltfromu olan Greyparrot, tonlarca atığı büyük ölçekte izlemek, analiz etmek ve sıralamak için bilgisayarlı görme teknolojisinden yararlanıyor.

Kötü ambalaj tasarımı ve etkisiz geri dönüşüm sınıflandırması, geridönüşüme gönderilen ürünlerin çoğunun çöp sahalarında son bulmasına yol açıyor. Verimsiz sistemleri çözmek için şeffaflık ve otomasyondan yararlanan Greyparrot, geri dönüşüm oranlarını artırmak ve atık değer zincirine hesap verilebilirlik getirmek adına 10 milyardan fazla ambalaj öğesinin analizini gerçekleştirdi. 2019 yılında kıurulan girişim, kısa bir süre önce 10,2 milyon euro değerinde yatırım aldı.

Bike Club

Çocuklara bisiklet hizmeti veren klüp, sürdürülebilir sistemi sayesinde çocuklar büyüdükçe bisikletlerin değiştirilmesine olanak sağlayan abonelik fırsatı sunuyor.

Çocukların hızlı büyümesi ve her seferinde yeni bisiklet alınması israfının önlenmesi amacıyla oluşturulan girişim, 2016 yılında kurulan ve Birleşik Krallık Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) tarafından düzenlenen kiralama-değişim platformudur. Kısa süre önce B serisi 19,5 milyon euro yatırım alan platformun, İngiltere ve Avrupa genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor.

Fairown

Markaların doğrusal ekonomiden döngüsel ekonomiye geçişlerini sağlama misyonuyla kurulmuş olan Fairown girişimi, çevre sorumlu işletmelerin aylık abonelikler kapsamında ürünlerini sunmalarına ve toplanan eski ürünleri değerlendirerek etkin bir yenileme döngüsü sağlamalarına yardımcı olmaya çalışıyor.

2018 yılında Estonya’nın başkenti Tallinn’de kurulan girişim, kendi çabalarıyla kara geçirdiği ve geliştirdiği operasyonlarının sekiz ülkede yaygınlaşmasını sağlayarak, 1,2 milyon euro gelire ulaştı.

Twig

Girişimlerini ‘’nesnelerin bankası’’ olarak tanımlayan ve 2021 yılında kurulan Twig, tüketicilerin kullanmaktan vazgeçtiği ürünlerinin ikinci hayat bulmasına olanak sağlıyor. Kullanmadıkları eşyalarını girişimin platformuna kolaylıkla yükleyebilen tüketiciler, değerlendirilen ürünlerin nakit karşılığı konusunda kısa bir süre içinde teklif alabiliyor.

Merkezi Londra’da bulunun ve halihazırda 81 çalışanı olan Twig’in, 38,7 milyon euro değerinde fon topladığı belirtiliyor.

Vinteiror

Vintage mobilya ve ev aksesuarlarının sergilendiği seçkin bir platform sunan Vinterior, benzersiz, şık ve sürdülebilir mobilyalar arayan tüketiciler için oldukça kaliteli bir pazar sunuyor.

200 parça vintage mobilya ile 2016 yılında kurulan Vinterior’un Londra genelinde 12 satış noktası bulunuyor. Londra merkezli 60 çalışanı bulunan Vinterior girişiminin, kuruluşundan bu yana Avrupa genelinde 1800 satıcıdan oluşan geniş bir topluluğa dönüştüğü belirtiliyor.

Good Club

Sıfır atık alışverişini kolaylaştırma felsefesiyle 2019 yılında kurulan  Good Club girişimi, çeşitli market ürünlerinin plastik içermeyen, yeniden kullanılabilir ambalajlarda kapıya teslim yoluyla müşterilere ulaştırılmasını sağlıyor. Müşteri talebi doğrultusunda ürün yelpazesini genişletmeye odaklanıyor.

Şimdiye kadar 5,05 milyon euro değerinde yatırım alan Good Club, operasyonlarını İngiltere genelinde sürdürüyor.

Kaynak:www.eu-startups.com/2022/06/10-europeans-startups-fueling-the-transition-to-a-circular-economy/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar