BM raporuna göre Çin üretken yapay zeka patentleri yarışında lider 

BM raporuna göre Çin üretken yapay zeka patentleri yarışında lider 

Üretken yapay zeka (GenAI) konusunda küresel ölçekte inanılmaz bir yarış var ve ülkeler bu alanda geride kalmak istemiyor.

Uluslararası anlamda fikri mülkiyet haklarını korumaya ve düzenlemeye yönelik çalışmalarda bulunan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne (WIPO) göre, mevcut bilgilerden metin, görüntü, bilgisayar kodu ve hatta müzik üreten yapay zeka, son on yılda yapılan 50 binden fazla patent başvurusuyla patlama yaşıyor.

Çin, son yıllarda diğer konularda olduğu gibi üretken yapay zeka alanında da lider olmayı hedefliyor. Birleşmiş Milletler raporu, Çin’in bu hedefe ulaşma mücadelesini gözler önüne seriyor.

Çin, küresel teknoloji yarışındaki varlığını sağlamlaştırmak amacıyla üretken yapay zeka standartlarını güçlendirmek, teknolojik ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlayan ulusal bilgi işlem gücü oluşturmak için Mayıs 2024’te 3 yıllık bir eylem planı başlattı.

Ülke, yapay zeka patentleri konusunda küresel lider olma yolunda ilerliyor.

BM raporuna göre Çin, 2014’ten 2023’e kadar 38 binden fazla patent başvurusunda bulunarak GenAI patentlerinde açık ara lider pozisyonda. 

Aynı dönem aralığında ABD’nin 6,276, Kore Cumhuriyeti’nin 4.155, Japonya’nın 3.409 ve Hindistan’ın 1.350 başvurusu bulunuyor. Rapora göre, üretken yapay zeka patentleri halihazırda toplam yapay zeka patentlerinin %6’sını temsil ediyor.

BM raporuna göre en fazla patent başvurusu yapan 10 şirket arasında 6 Çinli şirket bulunuyor. 

Bu 10 şirket; Tencent (2.074), Ping An Insurance (1.564), Baidu (1.234), Çin Bilimler Akademisi (607), IBM (601), Alibaba Group (571), Samsung Electronics (468), Alphabet (443), ByteDance (418) ve Microsoft (377) olarak sıralanıyor.

Üretken yapay zeka (GenAI), kullanıcıların metin, görüntü, müzik, ses ve video gibi içerikler üretmesine olanak tanıyan bir alan. Bu arenadaki en bilindik ürün ise sohbet robotu ChatGPT. Teknolojik liderlik konusunda ABD merkezli OpenAI önde gidiyor. Sırasıyla Microsoft, Google ve Amazon onu takip ediyor. Çin ise bu alana rakiplerinden biraz daha geç girmiş olmasına rağmen Baidu ile hızla büyüyor.

Kaynak:

https://www.reuters.com/technology/artificial-intelligence/china-leading-generative-ai-patents-race-un-report-says-2024-07-03/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar