Belki de Sensin kurucularından Aykut Kadir Kurt: “2018 yılında 762 nakil gerçekleşti”

Belki de Sensin kurucularından Aykut Kadir Kurt: “2018 yılında 762 nakil gerçekleşti”

Lösemi ve benzeri kanser türlerine yakalanan kişiler için farkındalık yaratarak 18-50 yaş arasındaki sağlıklı bireyleri kök hücre bağışçısı olmaya teşvik eden Belki de Sensin’in kurucularından Aykut Kadir Kurt ile girişimi konuştuk.

Belki de Sensin’in kuruluş hikayesini dinleyebilir miyiz?
Aslında her şey fark etmekle başladı. Twitter’da bir etiket görmüştüm. Tüm Türkiye paylaşıyordu: #efeyeiliklazım. Aklınıza gelebilecek herkes paylaşmıştı. Üzerinden iki-üç ay geçti. Yeniden aynı etiketi gördüm, yine herkes paylaşmıştı. Bu kez bir şey daha gördüm; “maalesef Efe’yi kaybettik”. Nasıl yani, küçük bir çocuk nasıl olur da böyle olur dedim ve araştırmaya başladım. Yarım saatte de ben de dahil herkesin suçlu olduğunu fark ettim. Sonra eşime bahsettim, dedim ki çocuklar boşuna ölüyor. Biz gidip basit bir işlemden erindiğimiz, gidip doku analizimizin yapılması için kan örneği vermediğimiz için insanlar verdikleri onca mücadeleden sonra aramızdan ayrılmak zorunda kalıyor. Daha doğrusu hepimizin yüzünden oluyor her şey. Kimse de bu konuda bir şey yapmıyor. Sahipsiz kalmış bir konu. Neden biz yapmayalım ki diye başladık. İlk işimiz gidip kan örneği vermek oldu. Sonrasında Belki de Sensin’i kurduk. Belki de Sensin olarak temel amacımız insanların yok yere hayatlarını kaybetmelerine engel olmak. Bunları yaparken de temel değerleri gözeterek çalışmak.Süreç oldukça basit, biz de insanların bilmesi ve harekete geçmesi adına elimizden geleni yapıyoruz. 

Aykut Kadir Kurt

Kuruluşundan beri Belki de Sensin aracılığıyla kaç kişi yardım sağladı?

Biz bunun tespitini gerçekleştiremiyoruz. Sağlık Bakanlığı verileri yayınlıyor. O veriler ne kadar iyileşirse bizler de çorbada tuzu bulunanlar olarak çok mutlu hissediyoruz. Özel olarak Belki de Sensin hesabına onlarca mesaj geliyor tabii. Sizden duyarak bağışçı olmuştum ve eşleştim dedikleri zaman bizden mutlusu olmuyor. Biz insanlardan vazgeçmemek ve ertelememek üzere bağışçı olmalarını istiyoruz. 

2018 yılında kaç kişi destek için başvurdu? 2018 yılına ait sayısal veriler paylaşabiliyor misiniz?
Nakil bekleyen hasta sayısı tam olarak açıklanmıyor fakat 3 binin üzerinde olduğu kesin. Bu yıllık rakam ve her sene maalesef artış gösteriyor. Sağlık Bakanlığı Türkök verilerine göre 2018 yılında 762 nakil gerçekleşti. 2018 yılında Kızılay tarafından bağışçı sayısı ise 110 bin. Toplam kazanılan bağışçı sayısı 424 bin 498. Bu sayıları daha da yukarı çekmemiz şart. 

Türkiye’de sağlık girişimciliği hakkında görüşlerinizi paylaşır mısınız?
Gerçekten çok zor bir alan. Bizler Sağlık Bakanlığı yönlendirmelerine sadık kalarak hareket ediyoruz. Bunun böyle olması çok kritik. Sağlık alanında girişimci olmak için kesinlikle çok kararlı olmalı ve yetkili kuruluşlarla uyum içinde çalışmalısınız. Zorlukları sebebiyle alanda çalışan kişi-kurum sayısı da az miktarda. Ben bu kurumların hem öncülük edebileceğine hem de derinleşerek etkilerini artıracağına inanıyorum. 

Belki de Sensin’in tanıtım videosu:

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar