Avrupa Birliği pestisit kullanımını yarıya indirmeyi hedefliyor

Avrupa Birliği pestisit kullanımını yarıya indirmeyi hedefliyor

Avrupa Birliği’nin yürütme organı, 2030 yılına kadar pestisit kullanımını yarıya indirmek ve üye ülkeler genelinde biyoçeşitliliği restore etmek için yasal yaptırımları hayata geçirmek istiyor.

Kimyasal pestisit kullanımının azaltılması yoluyla 2030 yılına kadar daha sürdürülebilir gıda sistemlerine geçiş, Avrupa Komisyonu’nun ekosistem çöküşünü önleme taahhüdünü eyleme dönüştürüyor.

Yasa tasarısı, ekolojik açıdan sağlıksız durumda olan Avrupa habitatlarının yüzde 80’ini iyileştirerek, tarım arazilerine, ormanlık alanlara, denizlere, tatlı sulara ve kentsel alanlara doğayı geri kazandırmayı hedefliyor.

Komisyonun önerileri, ekosistem çöküşünü önlemeyi, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybının kötü etkilerini hafifletmeyi amaçlıyor.

“Ekolojik tahribatla mücadelede önemli bir adım”

Çiftçiler ve diğer profesyonel kullanıcılar için kayıt tutma zorunluluğu da tedbirler arasında yer alıyor. Ülkelerin, kimyasal pestisit yerine kullanacakları alternatifleri belirleyen ürüne özel kurallar oluşturmaları bekleniyor.

Avrupa Yeşil Anlaşması Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, iklim ve biyolojik çeşitlilik krizlerinin Dünya’daki yaşamın temellerini tehdit ettiğini belirterek, yeni yasanın, ekolojik tahribatla mücadelede önemli bir adım olduğunu söyledi.

Hedef; 2030 yılına kadar AB’nin yüzde 20’sinde doğa restorasyon politikalarını uygulamaya geçirmek

Önerilen doğa restorasyon yasası kapsamında, yasal olarak bağlayıcı hedefler üye ülkelerin her biri için geçerli olacak. Komisyon tarafından, doğal yaşamı geri kazanma, yeniden ağaçlandırma, şehirleri yeşillendirme ve kirliliği ortadan kaldırma gibi uygulama araçlarının ölçeklendirileceği açıklandı.

Önerilen hedefler arasında arılar gibi tozlayıcıların nüfuslarındaki düşüşün 2030 yılına kadar tersine çevrilmesi, yeşil kentsel alanların kaybedilmemesi ve kurumuş turbalıkların restorasyonu yer alıyor.

Doğa restorasyon yasasının amacı, 2030 yılına kadar Avrupa Birliği’nin kara ve deniz alanlarının yüzde 20’sinde doğa restorasyon politikalarını uygulamaya geçirmek ve yüzyılın ortalarına kadar iyileştirilmesine ihtiyaç duyulan alanların geneline yaymaktır.

Mevcut kurallar etkisiz

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, doğal afetlerin etkisini azaltmak için en büyük potansiyele sahip olan ekosistemlerin öncelikli olarak ele alınacağı belirtildi.

Avrupa Komisyonu, pestisit kullanımına ilişkin mevcut kuralların etkisiz olduğunu ve eşit şartlarda uygulanmadığını hatırlatarak, kimyasal pestisit kullanımının azaltılmasına yönelik yasal yaptırımların önerildiğini açıkladı.

Yasa kapsamında halka açık parklar, okullar ve oyun alanları gibi hassas alanlarda pestisit kullanımı yasaklanıyor.

Yeni teklife göre, Avrupa Birliği genelindeki hedeflere ulaşılmasını sağlamak için üye devletlerin hedeflerini kendilerinin belirleyecekleri belirtildi.

Avrupa Komisyonu, pestisit kullanıcılarının yeni geçişe uyum sağlamalarına yardımcı olmak adına, uygulanması gereken yeni kuralların getireceği harcamaların tamamını beş yıl boyunca tanzim etmeyi planlıyor. Bununla birlikte, piyasadaki biyolojik ve düşük riskli pestisit alternatiflerinin çeşitliliğini artırmak için yeni teknolojiler ve teknikleri desteklemek adına araştırma ve geliştirmeye yönelme taahhüdü veriyor.

Kaynak:

https://www.independent.co.uk/climate-change/eu-pesticides-nature-biodiversity-laws-b2107049.html?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=IND_Climate%202022-06-24&utm_term=IND_Climate_Newsletter

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar