Genel Yayın Yönetmeni

Selin Babacan

Editörler

Beyza Nur Seyhan
Dilek Koyuncu
Sıla Kararoğlu

Adres

Cumhuriyet Caddesi, El Irak Apt. 165/5 Harbiye 34373 İstanbul
T: +90 212 219 29 71
İcat çıkaran ve kurcalayan nesiller istiyoruz

HP Türkiye, Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı’yla (ERTEV) birlikte Maker Karavan Projesini hayata geçirerek dezavantajlı bölgelerde bulunan 245’ten fazla köy ve ilçe ilkokul ve ortaokullardaki 8 binden fazla çocuğa üretim becerileri, 3 boyutlu modelleme ve robotik kodlama eğitimleri sağladı. STEM (fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) eğitimleri, 21. yüzyılda gereken yetkinlikleri sunarak onları geleceğin iş kollarına hazırlıyor, geleceğin icat çıkaran çocukları için bir kıvılcım çakıyor.

HP Türkiye Kasım 2019’da Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı’yla (ERTEV) birlikte hayata geçirdiği Maker Karavan Projesi kapsamında hem STEM yani fen, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimini dezavantajlı çocuklara ulaştırıyor hem de 21. yüzyılda gereken yetkinlikleri sunarak onları geleceğin iş kollarına hazırlıyor. Her iki kurum da “Hayal et, Tasarla, Üret” mantığıyla hareket ederek üretecek yeni nesli oluşturmak için çalışıyor.

Pandemi sürecinde de Eğitim Bakanlığı’nın izin verdiği ölçüde HP Maker Karavan Projesine devam eden HP, gerekli hijyen ve mesafe kuralları dahilinde 14 kişilik otobüse 7’şerli gruplar halinde çocukların eğitimini sürdürdü. HP, proje ortağı ERTEV ile bugüne kadar Bursa’nın çevre ilçelerinde yer alan, özellikle dezavantajlı bölgelerdeki 245’ten fazla köy ve ilçenin ilkokul ve ortaokullarındaki 8 binden fazla çocuğa Üretim Becerileri, 3 Boyutlu Modelleme ve Robotik Kodlama eğitimleri sağladı.

HP, ayrıca pandemi süresince online eğitim sırasında bir Dijital Maker Platformu olan kurcala.co’yu kurdu. Bu sayede öğrenciler, öğretmenler ve ebeveynler güvenilir ve kaliteli online STEM uygulamalarına ulaşabildi. Kurcala.co’nun içerisinde yer alan projelerin tamamı evde bulunabilecek basit malzemelerden oluştuğu gibi çocuk ve ebeveynin beraber eğlenceli ve öğretici vakit geçirmesine fırsat tanıyor.

HP Maker Bus ile teknoloji Türkiye’nin farklı bölgelerindeki çocuklara ulaşıyor

Yerinde gidip gördüğümüz HP Maker Bus kısa süreli eğitimlerinde elbette ki bir anda mühendisler yetiştirmiyor ancak geleceğin mühendisleri için şimdiden bir yatırım yapıyor diyebiliriz. Okul ziyaretinde sohbet ettiğimiz okul idarecileri ve eğitmenlerin ortak düşüncesi Maker Bus Projesine çocukların yoğun ilgisinin paha biçilmez oluşuydu. Teknolojinin çocukların ayağına gelmiş olması ve kendileri için özel olarak dizayn edilmiş bir karavanda özel bir eğitime katılıyor olmak bile onlar için çok farklı bir deneyim sunuyor.

Çoğu zaman dersin başlaması için sabırsızlanan ve karavandan ayrılma vakti geldiğinde üzülen çocukları görmek, gelecekte daha da güzel projeler yapmak için yüreklendirici. Aynı zamanda çocukların neler yapabileceklerine dair fikir sahibi olması, farklı meslekleri tanıması, bu alanlarla ilgilenen insanlarla bizzat tanışması da ufuklarını açıyor. Yapılan görüşmelerde öncesinde klasik meslek gruplarından olan polis, doktor vb. seçen çocukların şu anda yazılım ve uzay mühendisi olmak istemesi ya da sadece “anne” olmak isteyen bir kız çocuğunun Maker Bus gibi bir projede eğitmen olarak görev almayı istemesi bile projenin hedeflerini yakaladığını gösteriyor.

Ve tabii tüm bunları gerçekleştirilmesi için işbirliği yapılan Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı (ERTEV) başlı başına bir başarı hikayesi. Bu topraklardan kazandığını yine bu topraklara vermeyi amaç edinmiş insanların tutku dolu hikayesi diyebiliriz. Aslında çok yeni keşfedilmiş bir çalışma modeli değil uyguladıkları ama çok başarıyla gerçekleştirdikleri, çok kuvvetli ve gelecek vaat eden işbirlikleri yaptıkları bir gerçek. Köy Enstitüleri devam ettirilebilseydi de bu şekilde bir ortam oluşacaktı diye düşündüm. Eğitici eğitimleri yaptıklarını da gördüm. Elbette dijital dönüşüm ve otomasyon süreçlerine bağlı olarak ortaya çıkan yeni nesil teknolojileri ve iş dünyasının gereklikleri, eğitimleri şekillendirecek ve onları da dönüştürecekti ama olmadı. Ya da meslek liselerini düşündüm, doğru ve yeterli kaynaklarla yönetiliyor olsalardı belki de ERTEV’in şu anda yapmaya çalıştığı şeyleri onlar yapıyor olacaktı. Ancak duydum ki eğitime gelen öğrenciler makinelere dokunmaya yani kurcalamaya bile korkuyorlar. Üzerine zimmetli bir aleti bozmaktan çekinen eğitmenler ve öğrenciler bunlar. Ancak kurcalamadan bu işler olmaz. Bilim; kurcalamayı, yanılmayı, peşine düşmeyi ve icat çıkarmayı bekler. ERTEV binasındaki tüm odalar, eğitim salonları icat çıkarmak isteyenleri ve destekçilerini bekliyor.

HP Maker Karavan HP’nin sürdürülebilirlik stratejisini oluşturan üç unsurdan bir olan Dijital Eşitlik amacı paralelinde destek oluşturulan bir proje. HP, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocukların dijital olarak eşit şartlarda yetişip eğitim görebilmesi için üstüne düşeni yapmaya çalışıyor.

HP’nin 6 Şubat Depremi sonrasında yaraları sarmak için hem kurum hem de HP çalışanları olarak çeşitli kurumlara ayni ve nakdi yardımlarının yanı sıra bölgede özellikle eğitim alanında çalışmaları devam ediyor. HP Maker Bus, deprem bölgesinden Bursa’ya gelen çocuklara STEM eğitimi vermeye halen devam ediyor. HP Maker Karavan çocukların ayağına geldiği için farklı ve eğlenceli deneyim yaratmasının yanı sıra çevre dostu olmasıyla da dikkat çekiyor. Karavan, üzerinde konumlanan güneş panelleri ile tüm enerjisini güneşten sağlıyor, sahip olduğu iklimlendirme sistemi ile 12 ay boyunca hizmet verebiliyor.

HP’nin küresel sürdürülebilirlik stratejisi

Küreselde HP’nin Sürdürülebilirlik Stratejisi 3 konuyu temel alıyor:

Dijital Eşitlik: Dijital ekonomi tüm dünyada çok fazla kişi için ümit vaat etse de aynı zamanda birçok kişiyi arkada bırakmakla da tehdit ediyor. Şu anda HP toplamda 21 milyon kişi için dijital eşitliği hızlandırdı. Bu rakam 2021 yılından beri dört kat arttı ve 2030 yılı hedefi olan 150 milyon kişiye ulaşma çalışmaları devam edecek. HP; kadınlar, kız çocukları ve geleneksel olarak ötekileştirilen diğer gruplar için müfredat ve teknoloji çözümlerinin desteklenmesi üzerine çalışıyor. Bu küresel hedefe ulaşmak için ise birçok küresel eğitim programı var. En önemlisi ise çevrimiçi bir girişimci programı olan HP LIFE. Internet erişimi olan herkes HP LIFE’ın 32 ayrı modülde eğitimlerine ücretsiz ulaşabiliyor ve eğitim tamamlayınca sertifika alabiliyor.

HP LIFE’ın birçok modülünü Türkçe’ye çeviren HP Türkiye, modülleri Genç Başarı Derneği’nin öğrencilerine sundu ve birkaç ayda 3 binden fazla kişiye ulaştı. Koruncuk Vakfı’na da HP Bilgisayar Laboratuvarı kurdu ve öğrencilere ve öğretmenlerine kodlama ve robotik eğitimi verdi.

İklim Eylemi: HP değer zinciri sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltmayı (2019’a kıyasla) ve 2040 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor.

HP Türkiye dünya genelindeki projeleri paralelinde ayrıca ülkemizde çevre alanında çalışanlarıyla HP Hatıra Ormanı, kıyı temizleme ve yeşil ofis gibi çalışmalar gerçekleştiriyor. Bütün etkinliklerinde karbon ayak izini sıfıra indirmeye dikkat ediyor. Çalışanların da daha sürdürülebilir ofislerde çalışmalarını sağlıyor. Bu kapsamda HP, WWF Türkiye’nin ofislerde uygulanan bir tasarruf ve iyileştirme programı olan Yeşil Ofis Diploması’nı almaya hak kazandı.

HP Türkiye, TURMEPA ile çocuklarımızın tek kullanımlık plastik azaltımı ve geri dönüşümün önemine ilişkin farkındalıklarını arttırmak için dört kısa film yaptı. Bu sayede yüz binlerce çocuğa ulaştı ve çok güzel geri bildirimler aldı. Bu filmler ayrıca EBA’ya da yüklendi.  500 binden fazla çocuğa ulaştı. Ayrıca, TURMEPA Digital Akademi ile çevre eğitimlerini ve içeriklerini bir portalda topladı.

İnsan Hakları: Etkiyi derinleştirmek için çalışırken bile, işgücünün çeşitliliğini artırmaya odaklanıyor. Çeşitlilik içeren ve kapsayıcı bir işgücü oluşturmak yalnızca yapılması gereken doğru şey değil, aynı zamanda iş açısından da mantıklı.