UNESCO’nun programları ve siteleriyle sürdürülebilir kalkınma

UNESCO’nun programları ve siteleriyle sürdürülebilir kalkınma

Mart 2022’de başlatılan ve UNESCO ile abrdn Hayır Kurumu arasındaki işbirliği kapsamında yürütülen “UNESCO’nun Programları ve Siteleri aracılığıyla Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etme” adlı ortak proje, üçüncü yılına giriyor. Proje, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek ve iklim krizini yerel düzeyde ele almak için önemli bir fırsat sunarken, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ne ulaşılmasına da katkıda bulunuyor.

Bu final döngüsü için başvuru çağrısı Mart 2024’te yayınlandı ve tüm başvurular, belirlenen kriterlere göre değerlendirildi. Kısa listeye kalan projeler, Mayıs ayında UNESCO ve abrdn Hayır Kurumu (aCF) temsilcilerinden oluşan Proje Danışma Kurulu tarafından incelendi. Üçüncü yıl döngüsü için seçilen 5 kazanan proje şu şekilde:

1. “Merkezi Balkan Biyosfer Rezervi’ndeki Dağ Su Havzalarındaki Orman Ekosistemleri Üzerine Çalışma” – Merkezi Balkan Biyosfer Rezervi (Bulgaristan)

2. “MABR İklim Değişikliği Gerçekleri: Mount Arrowsmith Biyosfer Bölgesi’ndeki Yerel ve Bölgesel İklim Değişikliği Etkileri” – Mount Arrowsmith Biyosfer Rezervi (Kanada)

3. “Vis Takımadaları UNESCO Küresel Jeoparkı’nın Tatlı Su Yeraltı Sularının Araştırılması, Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı” – Vis Takımadaları UNESCO Küresel Jeoparkı (Hırvatistan)

4. “Szent István Mağarasından İklim Yeniden Yapılandırması ile İlişkili Mağara İzleme” – Bükk Bölgesi UNESCO Küresel Jeoparkı (Macaristan)

5. “Kendi Jeosite’im” – Estrela UNESCO Küresel Jeoparkı (Portekiz)

Üçüncü yıl döngüsü boyunca, UNESCO bu yeni seçilen sitelerle, beklenen sonuçların bilimsel programlarının öncelikli alanlarıyla uyumlu hale gelmesini sağlamak için çalışacak. Bu sonuçlar, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni (SKH), özellikle SKH 6 – Temiz Su ve Sanitasyon, SKH 13 – İklim Eylemi, SKH 14 – Suda Yaşam ve SKH 15 – Karasal Yaşam’ın uygulanması için bölgesel ve küresel düzeyde en iyi uygulama olarak ölçeklendirilebilir. Proje, üç ana bağlantılı alanda sonuçlar elde etmeyi hedefliyor:

1. Araştırma: Biyoçeşitlilik, doğa temelli çözümler, ekosistem hizmetleri, su, okyanus ve iklim üzerine odaklanır.

2. Eğitim: Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim, su eğitimi, Okyanus Okuryazarlığı iklim değişikliği eğitimi gibi konuları kapsar ve sitelerdeki okullarla işbirliği yapar.

3. Yenilikçi ‘yeşil’ ve ‘mavi’ çözümler: Yerel işletmeler, STK’lar ve gençlik gibi kilit paydaşları içerir.

Her seçilen siteye, proje kapsamında uygulanmak üzere 12 aylık bir süre zarfında 25.000 dolar tahsis edilecek. 12 Eylül 2024 tarihinde İtalya’nın Venedik şehrinde gerçekleştirilecek olan üçüncü yıl döngüsünün lansman etkinliği, 5 yeni site ile önceki döngülerden mevcut 10 pilot siteyi bir araya getirecek. Bu, 15 katılımcı sitenin bilgi paylaşımı ve en iyi uygulamaların öğrenilmesi açısından mükemmel bir fırsat sunacak.

Bu girişim kapsamında şimdiye kadar elde edilen etkileyici sonuçlar, UNESCO’nun bilimsel programları – İnsan ve Biyosfer (MAB) Programı, Uluslararası Hidrolojik Program (IHP), Uluslararası Jeoscience ve Jeoparklar Programı (IGGP) ve Uluslararası Okyanografik Komisyon (IOC) – ve UNESCO tarafından belirlenen Biosphere Rezervleri, Küresel Jeoparklar ve Doğal Dünya Mirası Siteleri’nden oluşan geniş ağları arasındaki işbirliğinin olumlu etkisini örnek oluyor.

Kaynak:

https://www.unesco.org/en/articles/promoting-sustainable-development-through-unescos-programmes-and-sites-new-sites-selected-final

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar