Yeni Zelanda hükümeti, ülke nüfusunun 5 milyondan 695 milyara yükseldiğini açıkladı. Bu şaşırtıcı rakam, Auckland, Wellington ve Christchurch’teki dijital panolarda sergileniyor ve halkın dikkatini çekiyor. Ancak bu sayı yalnızca insanları değil; Koruma Bakanlığı’nın ülkedeki tüm görülebilen bitkileri, kuşları, balıkları ve ağaçları kapsayan sayımını temsil ediyor. Proje, ekosistemlerin çeşitliliğini gözler önüne sermeyi ve doğal yaşamın insanlar
Yeni Zelanda hükümeti, ülke nüfusunun 5 milyondan 695 milyara yükseldiğini açıkladı. Bu şaşırtıcı rakam, Auckland, Wellington ve Christchurch’teki dijital panolarda sergileniyor ve halkın dikkatini çekiyor.
Ancak bu sayı yalnızca insanları değil; Koruma Bakanlığı’nın ülkedeki tüm görülebilen bitkileri, kuşları, balıkları ve ağaçları kapsayan sayımını temsil ediyor. Proje, ekosistemlerin çeşitliliğini gözler önüne sermeyi ve doğal yaşamın insanlar karşısındaki gerçek büyüklüğünü vurgulamayı amaçlıyor.
Koruma Bakanlığı Genel Müdürü Penny Nelson, bu çalışmayı ‘’kabaca bir tahmin’’ olarak nitelendirerek, amacın ülkenin biyolojik çeşitlilik krizine dikkat çekmek ve diğer canlıların Yeni Zelanda’daki insanlar için önemini vurgulamak olduğunu söyledi.
Yeni Zelandalıların yüzde 90’ı doğayı önemsediğini ve yüzde 89’u doğanın iyi durumda olduğunu düşünüyor. Ancak gerçekler oldukça farklı: sadece 238 kākāpō kaldı, 40’tan az Yeni Zelanda perisi kuşu hayatta ve ekosistemlerin yüzde 63’ü çöküşün eşiğinde.
Koruma Bakanlığı (DOC) da durumu şu sözlerle özetliyor:
“İnsanlar Yeni Zelanda nüfusunun yüzde 0,001’inden azını oluşturuyor. Belki de diğer yüzde 99,999’u düşünmenin zamanı gelmiştir.”
Kampanya kapsamında doğayı korumak için herkesin atabileceği somut adımlar da sunuluyor. Eylem rehberi aracılığıyla, insanlar harcamak istedikleri zaman, gösterebilecekleri fiziksel çaba, katkıda bulunmak istedikleri yer ve sevdikleri doğa türüne uygun eylemleri seçebiliyor.
Önerilen adımlar arasında kedilere zil takmak, istilacı otları temizlemek, bahçede kuş cenneti oluşturmak, tanıtılan yırtıcıları yakalamak ve ponga, kōwhai ile makomako gibi yerli bitkiler dikmek yer alıyor.
Küresel çevre krizleri büyürken, koruma kuruluşları halkı umutsuzluk yerine harekete geçirmeye çalışıyor. Koruma Bakanlığı, soyut rakamları etkileyici bir hikâyeye dönüştürerek bunu başardı: Önce doğanın bolluğunu gösterip ardından kıtlığı ortaya koymak ve korumayı erişilebilir hâle getirmek, endişeyi eyleme dönüştürüyor.
Kaynak: