Yediklerimiz iklim değişikliğine neden oluyor

Yediklerimiz iklim değişikliğine neden oluyor

Dünya gıda sistemi, üretilen sera gazlarının dörtte birinden sorumlu. Bu durum; yediğimiz tüm bitkisel ve hayvansal ürünleri, bu ürünleri yetiştirmeyi, hasat etmeyi ve aynı zamanda tüm dünya pazarlarına paketlemeyi de içeriyor. Yemek yediğin sürece bu sistemin bir parçası oluyorsun.

Yiyeceklerin küresel ısınmaya etkisinde özellikle dört önemli noktadan söz edilebilir. Bunlardan biri, çiftlik ve hayvancılık yapmak için ormanların tahrip edilmesi ki bu durum dünyanın bazı bölgelerinde günlük olarak gerçekleşiyor. Bu nedenle, gezegeni ısıtan atmosfere büyük karbon depoları salınıyor. İkincisi, inekler, koyunlar ve keçiler yediklerini sindirdiklerinde, iklim değişikliğine neden olan ve güçlü bir sera gazı olan metan gazı üretiyorlar. Üçüncüsü, hayvan gübresi ve pirinç tarlalarının da büyük metan kaynakları olması. Sonuncusu ise fosil yakıtların tarım makinelerinde ve dünyanın her yerine yiyecek taşıyan gemilerde kullanılması. Bunun sonucunda da emisyon meydana geliyor.

Et ve süt ürünlerine dikkat

Özellikle et ve süt ürünleri, her yıl dünyadaki sera gazlarının yaklaşık yüzde 14,5’ini oluşturuyor. Bu oran, bugün dünyadaki tüm otomobil, kamyon, uçak ve gemilerden çıkan emisyonlarla aynı miktarda.

Genellikle, sığır eti ve kuzu eti en büyük iklim ayak izine sahipken bitki bazlı gıdalar en küçük etkiye sahip. Domuz eti ve tavuk etinin etkisi ise daha ortalama. Emisyonlar bölge bazlı da farklılıklar gösterebiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde yetiştirilen sığır eti, genellikle Brezilya veya Arjantin’de yetiştirilen sığır etinden daha az emisyon üretiyor. Bazı peynirlerin de kuzu pirzolasından daha büyük sera gazı etkisi olabiliyor.

Daha az kırmızı et ve süt tüketildiğinde iklimin yararına olacak. Bu durum mutlaka vegan olmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Sığır eti, kuzu eti ve peynir gibi en büyük iklim izlerine sahip yiyecekleri daha az tüketebiliriz. Daha fazla iklim dostu olmak istiyorsak fasulye, bakliyat, tahıl ve soya gibi bitki bazlı yiyecekleri hepsinden fazla tüketebiliriz.

Kaynak: https://www.nytimes.com/interactive/2019/04/30/dining/climate-change-food-eating-habits.html

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar