Yapay zeka etiği ile ilgili ilk küresel anlaşma onaylandı

Yapay zeka etiği ile ilgili ilk küresel anlaşma onaylandı

Birleşmiş Milletler, Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) üyeleri 193 ülke, yapay zekanın sağlıklı gelişimini sağlamak için gereken ortak değerleri ve ilkeleri tanımlayan tarihi bir metni kabul etti.

Yapay zeka, uçak rezervasyonlarından kredi kartı başvurusuna, kanser taramasından sürücüsüz arabaları yönlendirmeye kadar günlük yaşamımızın her alanında yer alıyor.

UNESCO’ya göre, AI aynı zamanda hükümetlerin ve özel sektörün karar verme mekanizmalarını destekliyor ve iklim değişikliği, dünya genelindeki açlık gibi küresel sorunlarla mücadelede yardımcı oluyor.

Bunun yanında, teknolojinin benzeri görülmemiş sorunları da beraberinde getirdiğine işaret ediliyor.

Artan cinsiyet ve etnik önyargı, gizlilik hakkı, itibar ve kurumlara yönelik tehditler, denetimsiz gözetleme tehlikeleri ve güvensiz AI teknolojilerinin yasa uygulamalarında artan kullanımı gibi sorunları düzenleyen ve denetimini sağlayan evrensel standartlar bulunmuyordu.

UNESCO, ‘AI kullanımındaki sorunlar göz önünde bulundurularak kabul edilen metin, teknolojinin etik gelişimini sağlamak için gerekli yasal altyapının oluşturulmasına rehberlik etmeyi amaçlamaktadır’ açıklamasını yapıyor.

İnsanlığa olumlu bir katkı olarak yapay zeka

Metin, yapay zekanın avantajlarını vurgularken, içerdiği riskleri de azaltmayı amaçlıyor. Dijital dönüşümlerin insan haklarını desteklediğini ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunduğunu garanti altına almak adına bir kılavuz olarak ortaya çıkıyor. Veri yönetişimi, eğitim, kültür, sağlık ve iş gücü ile ilgili eylem odaklı politikalarda şeffaflık, hesap verilebilirlik ve gizlilik hakkı ile ilgili sorunları ele alıyor.

Temel hedeflerinden biri, kişisel verileri üzerinde şeffaflık, temsilcilik ve kontrol sağlayarak bireylere daha fazla güvenli ortam yaratmak adına teknoloji firmaları ve hükümet icraatlarının ötesine geçerek verileri korumak olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca, sosyal derecelendirme ve toplu gözetleme için yapay zeka sistemlerinin kullanımını açıkça yasaklıyor.

UNESCO’dan yapılan açıklamada; “Milyonlarca insanı etkileyen kararlar adil, şeffaf ve tartışılabilir olmalı. Yeni teknolojiler artan eşitsizlikler ve çevresel kriz gibi yaşanan büyük zorlukların üstesinden gelmemizi ve bunları içselleştirmemizi sağlayacak şekilde uygulanmalıdır” bilgileri paylaşıldı.

Kaynak:

https://news.us15.list-manage.com/track/click?u=372753f560ef60c400f1a4f3f&id=f8ab80bb04&e=8b42edf312

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar