“YanYana projemizle 10 şehirde toplamda 650 rehber öğretmene ulaşmayı hedefliyoruz”

“YanYana projemizle 10 şehirde toplamda 650 rehber öğretmene ulaşmayı hedefliyoruz”

Toplumsal barışa hizmet edecek önleyici ruh sağlığı hizmetlerinin okullardan cezaevlerine, özel sektör kurumlarından sivil toplum örgütlerine toplumun her kesimi tarafından erişilebilir olması amacıyla faaliyet gösteren Birey ve Toplum Ruh Sağlığında İZ (Bir İZ) Derneği’nin Kurucu Üyesi ve Klinik Psikolog İnanç Sümbüloğlu ve Projeler Koordinatörü Ayberk Çelikel 12 Kasım’da Radyo Gedik’te yayınlanan İyilik Elçileri’nin konuğu oldu. Sümbüloğlu ve Çelikel, ruh sağlığından, Covid-19 ve doğal afetlerin ruh sağlığına etkilerinden, YanYana projelerinden ve Toplumsal Ruh Sağlığı Söyleşileri dizilerinden bahsetti.

Ruh sağlığı alanında, toplumsal barışa hizmet eden projeler geliştiren Bir İz Derneği, 2013 yılında kuruldu. Ruh sağlığının tanımını yaparak sözlerine başlayan Derneğin Kurucu Üyesi ve Klinik Psikolog İnanç Sümbüloğlu, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre eğer kişiler kendi yeteneklerinin farkındaysa, üretkense ve aynı zamanda da içinde bulundukları topluma katkı sağlayabiliyorlarsa ruh sağlıkları yerindedir. Dolayısıyla ruh sağlığı çok geniş ve kapsamlı bir tanıma sahip. Beden sağlığının da ruh sağlığı olmadan olamayacağına ilişkin bir bakış açısı da var dünyada” şeklinde konuştu.

“İzmir Depremi’ndeki dayanışma örneği ruh sağlığı açısından önemli bir gelişme”

Covid-19 ve depremin ruh sağlığına etkilerinden bahseden Bir İZ Derneği’nin Projeler Koordinatörü Ayberk Çelikel, “Hem bireysel hem de toplumsal olarak ruh sağlığı açısından iyi bir noktada değiliz. Yılları sayısallaştırarak senenin ne kadar zorlu geçtiğine dair birtakım yorumlar duyuyoruz. Konuyla ilgili bilinç sahibi olma noktasında da sıkıntı olduğunu gözlemliyoruz” dedi. Sümbüloğlu ise “İzmir Depremi’ndeki dayanışma örneği ruh sağlığı açısından önemli bir gelişme. Dayanışma ruh sağlığını koruyor. Deprem sonrasında, psikolojik ilkyardımla ilgili psikososyal çalışmalar çok hızlı başladı. Çok sayıda STK bölgede çocukların depremde yaşadıkları korkuları dile getirebilmeleri, duygularına yer açabilmeleri için çalışıyor. Akut olan meselenin kronik hale gelmemesi için çok sayıda yapı bir araya gelmiş durumda. O yüzden İzmir örneğindeki dayanışma bireysel ve toplumsal ruh sağlığı açısından da umut veriyor” eklemelerinde bulundu.

“10 şehirde toplamda 650 rehber öğretmene ulaşmayı hedefliyoruz”

YanYana projelerinden bahseden Çelikel, “Suriyeli mülteci çocuklara yönelik ayrımcılığı azaltmayı, toplumda sosyal uyumu artırıcı etkilerde bulunmayı hedefleyen, 2019 Aralık ayında başlamış olan 20 aylık bir proje. 2017 ve 2018 yılındaki projede yapılan çalışmalar baz alınarak orta okul çağındaki çocuklar için kutu oyunu ve içerik geliştirdik. Proje, Suriyeli nüfusun fazla olduğu toplamda 10 şehirde uygulanacak. Bu şehirler; İstanbul, Bursa, İzmir, Kilis, Urfa, Antep, Mersin, Adana, Hatay ve Konya. 10 şehirde toplamda 650 rehber öğretmene ulaşmayı hedefliyoruz. Şu anda yolu yarılamış durumdayız. Proje kapsamında rehber öğretmenler üzerinden sınıf öğretmenlerinden kendi öğrencilerine uygulayabilecekleri ve 10 hafta sürecek eğitim faaliyetini kullanmalarını istiyoruz. Şu anda dört binin üzerinde çocuğa ulaştık” şeklinde konuştu.

“Bir İZ’in temel araçlarından biri oyun”

Derneğin diğer çalışmalarını anlatan Sümbüloğlu, “Çok sayıda okul projemiz oldu. Tüm projelerin temel hedefi okuldaki her paydaşın iyilik halinin geliştirilmesi ve kişisel farkındalığının artırılmasıydı. Sistemin yöneticiler, öğretmenler ve veliler düzeyinde biraz daha psikolojik okuryazar hale gelmesini amaçladık. Aynı zamanda İyileştiren Oyunlar geliştiriyoruz. Oyun hem yetişkinlerin hem çocukların kendiliğinden davranabildikleri, eylem açlığını gideren, diğeriyle ve sembolik etkileşime izin veren, sinir bilimsel olarak iyi gelen ve yeni şeyler keşfettiğimiz bir buluşma alanı. O buluşma alanının içinde neşe ve eğlence var. Buna biraz da içgörü eklenirse, kendinizle ilgili farkındalıklar çıkarabilirseniz çok işlevsel bir hal alıyor. Bir İZ’in temel araçlarından biri oyun. Çok sayıda kutu oyunu geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. Bu oyunları dijitale de taşıma niyetindeyiz. Toplumsal Ruh Sağlığı Söyleşi dizimiz ise Covid-19 salgını sebebiyle birlikte grup çalışmalarına dönüştü. Söyleşiden ziyade insanların duygularına alan açan etkileşim grupları gerçekleştirdik. Üç ayda 669 başvuru aldık, 28 ayrı grupla, çok sayıda uzmanın desteğiyle 239 kişiyle çalıştık. Toplum Ruh Sağlığı Söyleşi dizimiz ise webinarlar şeklinde devam edecek. İlk konuğumuz Marmara Üniversitesi’nden Halk Sağlığı Profesörü ve Psikiyatrist Ahmet Topuzoğlu olacak” dedi.

“Hayır de, Uzaklaş, Söyle HUS adında bir kuklamız mevcut”

Projelerinde izleme değerlendirme çalışmalarına çok önem verdiklerini ifade eden Sümbüloğlu, “Bunun için akademiyle işbirliği yapıyoruz ya da yeni yöntemler geliştiriyoruz. Örneğin YanYana projemizde, çocuklardaki etkiyi çocuk resimleri üzerinden izledik. Çalışma yaptığımız sınıflardaki çocuklardan projenin başında ve sonunda sınıflarının resimlerini çizmelerini istedik. İlk etapta çocuklar sınıfı bir mekân gibi algılarken ve içindeki insanları unuturken, son yaptığımız çalışmada resimlere insanların yerleştiğini, tahtada çocukların isimlerinin yazdığını görüyoruz. Toplumsal cinsiyet de özel olarak çalıştığımız alanlardan biri. Hayır de, Uzaklaş, Söyle HUS adında bir kuklamız mevcut. HUS çocuklara kendi bedenlerini korumayı ve herhangi bir ihmal anında veya toplumsal cinsiyetin neden olduğu şiddet sırasında neler yapabileceklerini öğretiyor” ifadelerini kullandı.

Daha iyi bir dünyayı birlikte yaratmak dileğiyle” sloganıyla Serpil Güzel Ün’ün gönüllü olarak hazırlayıp sunduğu Radyo Gedik’te yayımlanan “İyilik Elçileri” programının; Bir İZ Derneği ile gerçekleşen yayınının podcastine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar