Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayımlanan yeni rapora göre, dünyanın en zengin ülkelerinde yaşayan milyonlarca çocuğun Covid-19 pandemisi sonrasında akademik başarı, zihinsel sağlık ve fiziksel iyi oluş açısından belirgin gerilemeler yaşadığını ortaya koydu. UNICEF’in 2018 ve 2022 yıllarına ait verileri karşılaştırarak hazırladığı rapor, pandeminin mevcut olumsuzlukları derinleştirdiğine dikkat çekiyor. Çocukların okul başarıları düşüyor,
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayımlanan yeni rapora göre, dünyanın en zengin ülkelerinde yaşayan milyonlarca çocuğun Covid-19 pandemisi sonrasında akademik başarı, zihinsel sağlık ve fiziksel iyi oluş açısından belirgin gerilemeler yaşadığını ortaya koydu.
UNICEF’in 2018 ve 2022 yıllarına ait verileri karşılaştırarak hazırladığı rapor, pandeminin mevcut olumsuzlukları derinleştirdiğine dikkat çekiyor. Çocukların okul başarıları düşüyor, obezite oranları yükseliyor ve yaşam memnuniyetleri giderek azalıyor.
UNICEF’in araştırma birimi Innocenti’nin Direktörü Bo Viktor Nylund, bulgularla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu veriler, çocukların iyi oluşu açısından endişe verici bir eşik oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Rapor, çocuk olmak için en iyi koşullara sahip ülkeleri de sıraladı: Listenin başında Hollandave Danimarka ve Fransa gelirken, Meksika, Türkiye ve Şili; zihinsel iyi oluş, fiziksel sağlık ve temel beceriler gibi alanlarda en düşük puanları alarak listenin en alt sıralarında yer aldı. Ayrıca, bu gerilemelerin dezavantajlı ailelerden gelen çocuklar için daha şiddetli olduğu da raporda vurgulandı.
Akademik başarıda düşüş
UNICEF, pandemi sonrasında dünyanın en zengin ülkelerinin çoğunda çocukların akademik becerilerinde – özellikle okuma ve matematik alanlarında – “keskin” düşüşler yaşandığı uyarısında bulundu.
Okul kapanmaları nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte, çocukların şu anda akademik olarak beklenenden 7 ila 12 ay geri kaldığı tahmin ediliyor.
43 ülkede yapılan değerlendirmeye göre, tahminen 15 yaşındaki sekiz milyon çocuk işlevsel olarak okuryazar ve sayısal becerilere sahip değil. Bu, araştırmaya katılan yaş grubunun yaklaşık yarısının temel bir metni anlayamadığı anlamına geliyor ve bu durum, uzun vadeli gelişim açısından endişeleri artırıyor.
Zihinsel sağlık
Zihinsel sağlıkla ilgili endişelere dikkat çeken UNICEF, veriye sahip 32 ülkeden 14’ünde, COVID-19 pandemisi sonrasında çocukların yaşam memnuniyetinin kötüleştiğini, ergen intihar oranlarının ise bir önceki düşüş eğilimini tersine çevirerek sabit kaldığını vurguladı.
5 ila 19 yaş arasındaki fazla kilolu çocuk sayısı arttı. Düşük sosyoekonomik geçmişe sahip çocuklar ise zihinsel ve fiziksel sağlık açısından daha kötü sonuçlarla karşılaştı.
Çocuklara öncelik verilmeli
Nylund, bundan sonraki süreçte çocuk hayatlarının ‘’her aşamasını’’ kapsayacak şekilde ‘’ bütüncül ve tutarlı bir yaklaşım benimsenmesi çağrısında bulundu.
UNICEF, ülkelerin karar alma süreçlerine çocukları dahil etmelerini, gençlerin sesini ve temsiliyetini her alanda desteklemelerini öneriyor.
Ajans, zengin ülkelerde çocukların refahı konusunda elde edilen zorlu kazanımların “giderek daha kırılgan” hale geldiği konusunda uyarıyor ve hükümetleri, daha eşitlikçi eğitim sonuçları sağlamak için müdahalelerini dezavantajlı gruplara odaklamaya çağırıyor.
Kaynak:
https://news.us15.list-manage.com/track/click?u=372753f560ef60c400f1a4f3f&id=76536eb677&e=8b42edf312