İnternette 2016 sonrası üçüncü dalga ve sosyal girişimcilik

İnternette 2016 sonrası üçüncü dalga ve sosyal girişimcilik

2016 yılı itibarıyla başlayan ‘yeni bir dönem’ ve sosyal girişimciler için bu tamamen farklı sürece entegre olma ipuçları.

İnternetin temeli 1969 yılına kadar gider, bu kelimenin ilk kez kullanıldığı tarih ise 1974 ve otuz sene önce ABD halkının sadece yüzde 3’ü internete bağlıydı. Şimdi hızlıca 2018’e sarıyoruz…

İnternet dalgası zirvede ve dünya nüfusunun yarıya yakını (4 milyara yakın) çevrimiçi. WordPress kullanıcı sayısı Türkiye nüfusunu çoktan aşmış durumda, internet üzerindeki perakende satışlar 2017 yılını 2,2 trilyon doların üzerinde bir rakamla kapattı.

İnternetin insanoğlunun en önemli icatlarından biri haline dönüşmesi 30 yıl sürdü ve şu anda yeni bir dalga söz konusu.
Şöyle açıklamaya çalışalım…

Birinci Dalga, 1985-1999 arası dönem; altyapı oluşturuldu ve insanlar ona bağlanmaya başladı. IBM, Cisco, Microsoft ve diğerleri erişim araçlarını meydana getiren ilk girişimciler arasında yer aldı.

Bu dönemde Jeff Bezos, Bill Gates, Steve Case, Mark Zuckerberg gibi isimler internetin geleceğine dair sınırsız bir yaratıcılıkla tarihe damga vurmaya hazırlanıyorlardı.

İkinci Dalga, 2000-2015 arası dönemi ele alıyor; bu dönemde sanal bir gereklilik halini alan interneti kullanan kişi sayısı 2014’e kadar 3 milyarı buldu.

Girişimciler internet kullanıcılarını cezbetmek için yeni ve giderek yaratıcı yollar buluyordu, arama motorları, sosyal katılım gibi trendler belirleyici oldu.

Akıllı telefon ve tabletlerin patlamasıyla uygulama ekonomisi oluştu, çevrimiçi olmak hiç olmadığı kadar basit ve erişilebilir hale geldi.

2016’da başlayan Üçüncü Dalga ise internetin gündelik hayatın bir parçası haline dönüşüne işaret ediyor. Bu dalga özünde yeni bir sosyal girişimcilik kavramını da müjdeliyor. Değer yaratmak her zamankinden daha önemli bir hale geldi.

Bu çağa entegre olmak ve internetin üçüncü dalgasından maksimum seviyede yararlanmanın yollarını esas alan bazı ipuçlarını bir araya getiriyoruz.

Stratejik ortaklıklar

Üçüncü Dalga, sosyal girişimciler için çaba gösterilen ‘niş’ alanlarda daha etkin olunması adına daha fazla iş birliğini gerekli kılıyor. Bir Washington Business Journal makalesinde Steve Case, tüketiciler, rakipler ve devlet kurumlarıyla ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Girişimcilere stratejik ortaklık ve devlet kurumlarıyla daha sıkı çalışmayı öneriyor.
Yalnız kurtların büyük zaferler elde ettiği dönemler geride kalıyor.

Etkili gruplarla sürdürülebilir iletişim

Yeni kurulan girişim ve STK’ların başarısında etkili gruplarla ilişkinin önemi büyük. Hatta Steve Case, bunun ‘zorunlu’ olduğunu belirtiyor. Ortak ilişkiler ve sürdürülebilir ilişkiler her zamankinden daha fazla değerli özetle.

Güncel olmayan iş modellerini dönüştürmek

Sosyal girişimcilerin güncel olmayan iş modellerine sahip olmaları büyük bir handikap. Örneğin konut sorunu her zaman olduğu gibi bugün de devam ediyor.

Günümüzde düşük gelir düzeyine sahip bölgelere yönelik olarak geliştirilen gayrimenkul projeleri dikkat çekici. Prefabrik olarak hazırlanan düşük maliyetli yapılarla evsiz insanlara erişilebiliyor.Sürdürülebilir ve proaktif bir sosyal girişim mekanizması.

Üçüncü dalgada sağlık, eğitim, ulaşım, enerji, finansal hizmetler, gıda ve kamu hizmetlerinin yükselen sosyal girişimcilik konularından bazıları olacağı öngörülüyor.

Sebat etmenin önemi

Bir gecede milyonlarca dolarlık şirketler, olağanüstü başarı hikayeleri artık bitti. Yeni bir Facebook bir daha gelir mi bilinmez ama bunun çok zor olduğu görüşü hakim. Sosyal girişimciler için sıkı çalışmak, derine inmek ve sebat etmek gerekiyor.

Aktif olarak sosyal girişimi geliştirecek yeni fikirler, ipuçları aramak şart. Üçüncü dalga sürekli gelişimi, soğukkanlı olmayı ve geride kalmamayı gerekli kılıyor.

En nihayetinde üçüncü dalga sosyal girişimciler yazılım ve internete geçişi sağlamış; sağlık, eğitim, ulaşım gibi teknoloji dışı sektörlere temas halinde olan ayrılmaz bir parça olarak yaratıcı ve toplumsal açıdan bilinçli olmak zorundalar.

Zaman entegre, etkileşim halinde ve teknoloji ile iç içe sosyal girişimlerin zamanı…

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar