“Türkiye’nin yüzde 70’ine oyuncak gönderdik”

“Türkiye’nin yüzde 70’ine oyuncak gönderdik”

Kullanılmayan, arızalı, kırık, bozuk oyuncakları toplayıp, tamir edip, ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştıran ve onları mutlu etmek için çalışan ATMA! Tamir olsun, Çocuklara Umut Olsun projesinin sahibi Muammer Kavazoğlu ile projenin detaylarını konuştuk.

Atma! Projesi nasıl ortaya çıktı? Başlarda bireysel olarak başladığınız proje nasıl gelişti? 

Projemiz, bir çöp konteynerinin yanında saydam bir poşet içinde bulduğumuz 25-30 adet oyuncağı alıp tamir etmemizle başladı. O oyuncakların yüzde 80’ini tamir ettik ve oyuncakları ne yapacağımızı düşünmeye başladık. Ofisimizin önünden geçen bir ailenin çocuğuna oyuncak vermemizle hem o çocuğun hem de ailesinin mutlu olduğunu gördük ve bu mutluluk karşısında daha fazla ne yapabiliriz dedik. Böyle başladık. Sonrasında dokümanlarımızı hazırladık, gerekli izinleri aldık, okullarla, ilçe sınırları içindeki oyuncak firmaları ve ailelerle görüşerek herkesten bu projeye destek vermesini istedik. Projemiz çok olumlu karşılandı. Bir hedef belirledik, bu hedef dahilinde çalışmaları hızlandırarak gerekli malzemeleri aldık. Sonrasında projemiz biraz daha büyüdü ve bir marketler zinciri market içerisinde bizim için oyuncak kumbarası koyarak projemize destek verdi. Projemiz yavaş yavaş duyulmaya başladığında da ajanslar, kanallar ve gazeteler gelip çekim yaptılar ve projemiz iyice duyulmaya başladı.

Kurumlarla ortak projeler yapıyor musunuz? Atma projesinin destekçileri kimler?

Tabii ki yapıyoruz. Zaten yetimhaneler, dernekler, rehabilitasyon merkezleri, hastaneler, ceza evleri, kurumlar, kuruluşlar, okullar gibi birçok yere toplu olarak oyuncak gönderiyoruz. Gönderdiğimiz yerler de kendi bünyesindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Şu an için ortak bir projemiz yok fakat birkaç kurum bizimle iletişime geçti, biz de değerlendirip duruma göre işlem yapacağız. Projemizde Türkiye’nin her yerinden toplanıp gönderilen oyuncaklar var. Bunlar da bir destektir. Desteği sadece maddi olarak değil manevi olarak da değerlendirmek gerekir. Örneğin sosyal medya üzerinden paylaşım bile yapsalar destekleri için teşekkür ediyoruz. Çünkü bu da bir destek. Bunların haricinde Bursa’daki bir tekstil firması tarafından bir yıl boyunca depomuz tutuldu. Düzenli olarak ödemesini yapıyorlar. Bu da bir destektir. Zaten projemizde para geçmiyor. Para vermek isteyen çok kişi var fakat biz maddi ihtiyaçlarımızı sponsorlar aracılığıyla gidermek istiyoruz. Şu an hiçbir sponsorumuz yok. Sponsorların bize ulaşmasını ve el birliğiyle projenin daha iyi yerlerde olmasını sağlamak istiyoruz.

Siz Bursa’dasınız fakat başka şehirlerdeki çocuklara da ulaşıyorsunuz. Bugüne kadar hangi şehirlere ulaştınız? 

Evet Bursa’da yaşıyoruz ama teknoloji ve ulaşım o kadar kolaylaştı ki bir anda bir yerden başka bir yere gidebiliyorsunuz. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine birçok il ve ilçeye oyuncak gönderimi yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Bugüne kadar Türkiye’de bulunan il ve ilçelerin yüzde 70’ine gönderdik.

Hedefinizde 1 milyon adet oyuncak tamir edip ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırmak var. Hedefinize yaklaştınız mı?

Bugüne kadar 3 bin 500 civarı oyuncak teslim ettik. Hazırladığımız, daha gönderime hazır ve paketlenmemiş oyuncaklarımız da mevcut. Bu oyuncakları da en kısa zamanda göndereceğiz. Hedefimizde 1 milyon oyuncak var. Biz bu projeye yeni başladık ve hedeflerimize ulaşmamız için belki de seneler gerekecek fakat gelen oyuncak miktarı çoğaldıkça, destekçilerimiz arttıkça daha kısa sürede ve daha hızlı bir şekilde hedefimize ulaşacağımızı düşünüyorum.

Kişi ya da kurumlardan destek alıyor musunuz?

2018 Ocak ayında birçok firmaya e-posta gönderdim fakat birkaç tanesi geri dönüş yaptı ve oyuncak toplanması konusunda destek vereceklerini söylediler. Konuya şu şekilde bakmak gerekiyor. Diyelim ki siz bir dergi çıkaracaksınız, bu derginin kağıt maliyetini bir şekilde buldunuz. Basım yerinin kirası, elektriği, suyu, interneti, telefonu, boyası, kesmek için malzemesi, dağıtım için elemanı, taşıma için aracı gibi bir sürü ihtiyaç var. Yani bunların hepsi birer maliyet. Biz projemizde ofisimiz, depomuz ve evimizi kullanıyoruz. Bu üç yerin her birinin ayrı giderleri var. Şu anda bunların hepsini kendimiz karşılamaya çalışıyoruz. Biz bu projeyle mutluyuz ama her ay içeri giriyoruz. Bu yüzden acil olarak sponsor yardımı gerekiyor. 

İnsanlar çocuklarının kullanmadığı veya tamir edilmesi gerektiği için vermek istedikleri oyuncakları size nasıl ulaştırılıyor. Bu konuda Orhangazi Belediyesi’nden destek alıyor musunuz?

Hiçbir resmi kurumdan maddi destek almadık. Projemizde daha önceleri tek tek gezerek ailelerden, derneklerden, okullardan projemiz için oyuncak istiyorduk. Artık insanlar projemizi tanıdı ve biliyor. Bu yüzden şu an Türkiye’nin her yerinden oyuncak geliyor. Kargo firmaları sayesinde bize ulaştırılıyor veya toplama noktalarımızın olduğu zamanlarda belirlenen gün, yer ve zaman içinde insanlar oyuncaklarını getirip teslim ediyor.

Oyuncakları hangi şehirlerde kimlere göndereceğiniz nasıl belirleniyor. Kişiler veya kurumlar mı sizinle iletişime geçiyor, yoksa siz mi araştırıyorsunuz?

Önceden tek tek okullara derneklere gidip bilgi alıyor ve onların verdiği listeye, belirlenen yerlere göre oyuncak gönderiyorduk. Şimdi ise Bir cezaevinin müdürü, bir okul müdürü veya öğretmeni, bir dernek yetkilisi bize ulaşıyor ve onların yönlendirmesiyle ihtiyaç sahibi çocuk sayısına göre oyuncak hazırlayıp gönderiyoruz. Örneğin 50 ihtiyaç sahibi çocuk varsa biz o 50 çocuk için oyuncak hazırlıyoruz. Kurum adı, kurum adresi, yetkili numarası ve yetkili adı, ihtiyaç sahibi çocuk sayısı ve kaçı kız kaçı erkek gibi bilgileri alıyoruz ve bu bilgiler dahilinde oyuncaklar verilen bilgilerdeki adrese gönderiliyor.

Pelüş, plastik, demir, elektronik ve ahşap olmak üzere birçok oyuncağı tamir ediyorsunuz. Peki en çok ne tür oyuncakların tamiri isteniyor?

Her oyuncağı yapıyoruz. Yapılmayacak durumda olanlarda var. Bu durumda da yedek parça olarak ayırıyoruz. Örneğin pelüş bir oyuncağın bize geldikten sonraki işlemlerine bakacak olursak; önce bize kargo ile oyuncak gelir. Bu oyuncaklar demir, plastik, pelüş, ahşap, elektronik gibi ayrılır. Ayırma işleminden sonra bütün oyuncaklar kutulanır ve depoya kaldırılır. Depoya kaldırılan pelüşler eve gider. Evde önce çantalar, elektronik pelüş, normal pelüş, plastik karışımlı pelüş ve benzeri ayrılır ve bu ayırma işleminden sonra bu pelüşlerin normal olanlarının içindeki elyaflar çıkarılır. Elyafların iyi durumda olanları doldurulmak üzere bir yerde depolanır, diğer böceklenmiş veya kullanılmayacak durumda olanlar ise ihtiyaç sahibine yakacak olarak verilmek üzere ayrılır. Pelüşlerin üst bölümleri yıkamaya gider. Yıkandıktan sonra tekrar kontrol edilir. Temizlenenler doldurulmak üzere bir köşede kurutulur, diğerleri de tekrar yıkanır. Bu işlem temizlenene kadar devam eder. Temizlenen ve kurutulan pelüşler önce dikilir, daha sonra temiz elyaf doldurulup tekrardan dikim yapılır ve kenarda bekletilir. Bekletilen pelüşler önce hijyenlenir ve paketlenmek üzere çuvallara doldurulur. Çuvallanan pelüşler depoya gider ve orada ayırma işlemi gerçekleşir. Ayırma işleminde küçük, büyük, orta boy halinde ayrılır ve kutulanır. Daha sonra kutular boyutlarına göre paketleme bölümüne getirilir. Paketleme bölümündeki tüm oyuncaklar tek tek paketlenir ve depomuzda hazır oyuncaklar bölümünde beklemeye alınır. Bize gelen istekler üzerine pelüş ve diğer oyuncaklar sayılır, kutuya gönderilir ve kargoya teslim edilip edilmek üzere isteğin olduğu yerlere gönderilir. Kargonun durumu kontrol edilip yerine ulaştıktan sonra işlem tamamlanmış olur. Geriye kalan kullanılmayacak vaziyetteki pelüşlerin iç ve dış kısımları yakacak olarak ihtiyaç sahiplerine gönderilir. Pelüşlerin parçalanmış olanları geri dönüşüme verilir. Geri dönüşüm sayesinde bize vermiş olduğumuz plastik parçaların tutarı kadar yeni oyuncak gelir. Diğer oyuncak türleri içinde hemen hemen aynı işlemler geçerlidir.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar