Türkiye’nin ilk kuş atlası yayınlandı

Türkiye’nin ilk kuş atlası yayınlandı

Yüzlerce kuş gözlemcisinin Türkiye’nin dört bir yanındaki gözlemleri bir araya getirilerek hazırlanan Türkiye Üreyen Kuş Atlası yayınlandı.Türkiye’de yuvalayan 316 kuş türünün yayılış ve bolluk haritalarını içeren, WWF-Türkiye ve Avrupa Kuş Sayım Komitesi’nin desteğiyle hazırlanan çalışma, Türkiye’de bugüne kadar hazırlanmış ülke çapındaki ilk kuş atlası.

Türkiye’nin dört bir yanındaki farklı yaşam ortamlarında üreyen 316 kuş türünün gerçek gözlemlerle hazırlanmış haritalarının da yer aldığı çalışma; Uzman Ekolog, Kuş Gözlemcisi ve Kuşbank (Türkiye Kuş Gözlem Veritabanı) ulusal yöneticisi Kerem Ali Boyla’nın koordinasyonunda, Avrupa Kuş Sayım Komitesi (EBCC) ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetkili ve uzmanlarının desteği, yüzlerce kuş gözlemcisini ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılım ve katkılarıyla tamamlandı.

400 türün 313’ü ürüyor
Birbirinden farklı iklim kuşakları ve coğrafi bölgeleri barındırması nedeniyle canlı çeşitliliği bakımından en zengin ülkelerden olan Türkiye’de düzenli bulunan 400 türden 313’ünün ürediği belirlendi. Üç kuş türü, Türkiye’de üreyen kuş faunasına eklendi. Bu türler; Eskişehir’de yuvalayan aladoğan, Hakkari’de yuvalayan sazak mukallidi ve Şanlıurfa Birecik’te yuvalayan ak yanaklı Arap bülbülü.

Üç kuş türü artık Türkiye’de üremiyor
Üç önemli türün artık Türkiye’de üremediği ortaya çıktı. Geçmiş yıllarda Göksu Deltası’nda ürediği bilinen yaz ördeği, Doğu Anadolu’daki dört farklı sulak alanda üremiş olan telli turna ve Doğu Anadolu’nun yüksek göllerinde yuvalayan kadife ördeğe dair bir üreme faaliyeti tespit edilemedi.

Bazı türlerin sağlıklı popülasyonları yok
Avrupa çapında soyları azalan bazı türlerin Türkiye’de sağlıklı popülasyonları bulunuyor. Bu türler arasında bulunan üveyik, tarlakuşu, kızıl sırtlı örümcekkuşu ve kiraz kuşu gibi türler Türkiye’de bol ve yaygın bir şekilde ürüyor. Bunun sebebi ise Türkiye’nin birçok bölgesinde devam eden geleneksel üretim sistemleri, tarla kenarlarında yetişen yabani otların varlığı, engebeli ve kayalık arazide korunan yaşam alanları.

Üç yabancı tür Türkiye’nin üreyen kuş listesine dahil oldu
Her yıl insan eliyle başka coğrafyalardan getirilen türler bir şekilde doğal yaşama karışıyor. Bu türler arasında özellikle şehirlerde yaşayan ve artık yerleşik nüfuslar oluşturmuş üç tür bulunuyor. Yeşil papağan, İskender papağanı ve çiğdeci artık birçok alanda yerleşik topluluklar oluşturmuş durumda. Bu üç tür, kentsel alanlardan çıkıp doğal yaşam alanlarına yayılmadıkları için henüz “istilacı” türler olarak sınıflandırılamıyor.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar