Topluma ve dünyaya değer katan kadın mühendisler için öğrencileri destekliyorlar

Topluma ve dünyaya değer katan kadın mühendisler için öğrencileri destekliyorlar

Toplumun gelişimi için eğitimin vazgeçilmez olduğu bilinciyle faaliyet gösteren Hasan Faydasıçok Eğitim Vakfı’nın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Faydasıçok, 8 Nisan tarihinde Radyo Gedik’te yayınlanan İyilik Elçileri’nin konuğu oldu. Faydasıçok, Sedefteki İnciler projesini, burs programlarını, kadın mühendis oranlarından, ve Faydasıçok Akademi’den bahsetti.

Yarattıkları farkla Türkiye’ye ve dünyaya değer katan gençlerin yetişmesine destek olarak değişime katkı sağlamayı amaçlayan Hasan Faydasıçok Eğitim Vakfı 2016 yılında, özellikle imkansızlıklar nedeniyle okuyamayan gençlerin önündeki engelleri kaldırmak üzere kuruldu. Her zaman eğitimde fırsat eşitliği olması gerektiğine inandıklarını belirten Vakfın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Faydasıçok, “Vakfın kuruluşundan önce de çocukların, özellikle kız öğrencilerin okutulması gerektiğini düşünerek bu yönde çalışmalar yapıyor, öğrencilere burs veriyorduk. Vakfı kurarak burs verdiğimiz gençlerin hayatına dokunabilmeyi, hayatlarında bir iz bırakabilmeyi ve onların gelişimine destek olmayı istedik. Şirketlerimizde bulunan 800’e yakın çalışanımızla yaptığımız anketler sonucunda büyük çoğunluğunun kız öğrencilerle ilgili bir proje geliştirilmesini istediğini gördük. Böylece Sedefteki İnciler projesini hayata geçirdik” şeklinde konuştu.

“Liseli incilere mühendisliği anlatıyoruz”

Ağır sanayi sektöründe kadınların ve özellikle de kadın mühendislerin çok az bulunduğunu ifade eden Faydasıçok, “Sektörümüz erkek yoğun bir ortam. Kadınların mühendisliği seçmemesinin ve sektörde daha az kadın çalışmasının nedenleri üzerine yaptığımız araştırmalar sonucunda, mühendislik okuyan kız öğrencileri desteklemek üzere Konya’da Sedefteki İnciler projemizi başlattık. Proje kapsamında liseli incilere mühendisliği anlatıyor, gençlerin önyargılardan bağımsız olarak mesleklerine karar verebilmeleri için farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Lise ayrımı yapmadan Anadolu, fen ve meslek liselerine gidiyoruz. Ancak, özellikle fen liselerinde kız öğrenci sayısının erkek öğrenci sayısından daha fazla olduğunu gördük. Bu durum bizi oldukça şaşırttı çünkü mühendislik, kız öğrenciler tarafından çok tercih edilmeyen bir alan. Oysa ki, sayısal ağırlıklı okullarda kız öğrenci sayısı çok daha fazla” dedi.

“Mentorlük programımız kapsamında 88 mentor ve 88 mentimiz var”

Üniversiteli incilerin fellowship programına dahil olduklarını belirten Faydasıçok, “Türkiye’ye değer katan, fark yaratan, çalışan ve toplumda iz bırakan genç kadınların liderlik pozisyonlarına gelmelerini hedefliyoruz. Bu kapsamda bir sene süren bir mentorlük programını yürütüyoruz. Üniversite ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfları dahil ettiğimiz bu programda bu sene 88 mentor ve 88 mentimiz var. Burs programı konusunda ise e-bursum ile çalışıyoruz. Seçtiğimiz öğrencilerle mülakatlar gerçekleştiriyoruz. Not ortalamasını 2.0 üzeri olması yeterli, zaten çok zor okullarda okuyorlar. Asıl şart olarak programda yer alacak öğrencilerimizden eğitim ve etkinliklerimize katılmalarını ve bir sene boyunca diledikleri bir STK’da gönüllü çalışma yapmalarını bekliyoruz. Üniversitedeyken sivil toplum kültürüyle tanışıp bu bilinci oluşturmalarını istiyoruz” dedi.

“Türkiye’de kadın mühendis oranı yüzde 22”

Kadın mühendis oranlarında Türkiye’nin dünya genelinde geri olmadığını açıklayan Faydasıçok, “2016 yılında Türkiye’de yaptığımız araştırmaya göre mühendis kadın oranları yüzde 18’lerdeydi. Şu anda yüzde 22’lere çıktı ve bu oran gün geçtikçe artıyor. Kadın mühendis oranları Avrupa genelinde ortalama yüzde 20’lerde, İngiltere’de yüzde 10, Bulgaristan ve Litvanya gibi ülkelerde yüzde 30’larda. Amerika’da ise Türkiye’de olduğu gibi yüzde 22’lerde seyrediyor. Dünyanın gerisinde kaldığımız bir alan değil ve özellikle son on yılda hızlı bir ivmeyle yükseliyor ancak hala istenen seviyelere ulaşamadık” ifadesinde bulundu.

“100 kişilik burs programı için 22 bin başvuru geldi”

Pandemi döneminde gelen yoğun talep üzerine Hasan Faydasıçok Burs Programı’nı hayata geçirdiklerini söyleyen Faydasıçok, “Kadın erkek karışık olmak üzere, her bölümden öğrenciye açtığımız 100 kişilik burs programı için 22 bin başvuru geldi. Programın faydalanıcılarının yarısını tıp, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik gibi bölümlerde okuyan sağlıkçılardan, yüzde 25’ini ise eğitim bölümlerinde okuyanlardan seçtik. Sadece burs veren bir vakıf olmak istemediğimizden öğrencilerin kültürlerini, dillerini geliştirip, onlara vatan sevgisini aşılayacak farklı programlar oluşturduk” dedi.

“Kadın eğitimli olduğu zaman çocuk, dolayısıyla toplum eğitimli oluyor”

Faydasıçok Akademisi’ne de değinen Selcen Faydasıçok, “Amacımız kadın liderler yetiştirmek olduğundan 21’inci yüzyıl yetkinliklerinin gelişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Her sene bir milyon öğrenci mezun oluyor fakat bu kadar çok istihdam yok. Bu nedenle gençlerin bir farklılık yaratmaları gerekiyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun her sene yayımladığı raporu baz alarak eğitim programları oluşturuyor, 21’inci yüzyıl yetkinliklerinden yola çıkarak akademiyi programlandırıyoruz. Mezun oldukları zaman sertifikaları ve mentorlerinin referans mektuplarıyla beraber aldıkları bir dosyayla iş bulmalarının çok daha kolay olmasını hedefliyoruz. Stajlarına da mümkün olduğunca destek olmaya çalışıyoruz. İstihdamda yer alsınlar, yükselsinler, yönetim kademelerinde yer alıp lider kadınlar olsunlar istiyoruz. Türkiye’nin mühendis kadınlara çok ihtiyacı var. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için de kadını güçlendirmek çok önemli. Araştırmalara göre bir erkek üniversite mezununun çocuğunun üniversiteye gitme oranı yüzde 50’yken kadın üniversite mezunuysa bu oran yüzde 100 oluyor. Kadın eğitimli olduğu zaman çocuk, dolayısıyla toplum eğitimli oluyor. Kadın güçlüyse toplum güçlüdür. Bu sebeple, kadını güçlendirmeyen toplumlar geride kalmaya mahkumdur” şeklinde konuştu.

“Daha iyi bir dünyayı birlikte yaratmak dileğiyle” sloganıyla Serpil Güzel Ün’ün gönüllü olarak hazırlayıp sunduğu Radyo Gedik’te yayımlanan “İyilik Elçileri” programının, Hasan Faydasıçok Eğitim Vakfı ile gerçekleşen yayınının podcastine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar