“Sürdürülebilir bir gelecek için işbirliği yapmalıyız”

“Sürdürülebilir bir gelecek için işbirliği yapmalıyız”

Sürdürülebilir kalkınma alanında dünyanın en önemli araştırmacılarından biri olan dünyaca ünlü ekonomist Jeffrey D. Sachs, Yeditepe Üniversitesi’ne konuk oldu. Sachs, sürdürülebilir bir gelecek için küresel, bölgesel ve ulusal işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu belirterek “Sürdürülebilir bir kalkınma için yeni bir yola ihtiyaç var” dedi.

Sürdürülebilir kalkınma alanında dünyanın en önemli araştırmacılarından biri olan Jeffrey D. Sachs, “Sürdürülebilir Kalkınma Çağı” isimli kitabının Yeditepe Üniversitesi Yayınevi tarafından Türkçeye kazandırılması dolayısıyla, üniversitede “Sürdürülebilir Kalkınmanın Geleceği” konulu bir konferans verdi. Sürdürülebilir kalkınma alanına düşünsel anlamda önemli katkılar sunan konferans büyük ilgi gördü, çok sayıda dinleyiciyi ağırladı.

Konferansın açılışında konuşan Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, üniversitenin sürdürülebilirlik ve çevre bilinci konusunda uluslararası bir platform olan ve dünyanın en yeşil üniversitelerini belirleyen Green Metric’in (Yeşil Ölçüm), 2017 ve 2018 değerlendirmelerinde Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında birinci sırada yer aldığını anımsattı. Yeditepe Üniversitesi’nin, Birleşmiş Milletler’in yapılandırdığı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları konusunda toplumun her kesimi ile işbirliği içinde çalıştığını anımsatan Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, “Yeditepe Üniversitesi Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu, yoksulluktan iklim değişikliğine, toplumsal cinsiyet eşitliğinden çevreye kadar 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları hakkında topluma liderlik yapma hedefiyle faaliyet göstermektedir” dedi.

Paris İklim Anlaşması ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları referans olmalı

Sürdürülebilir bir geleceğe dair yapılması gereken değişiklikleri gerçekleştirebilmek için önümüzde çok kısa bir zaman dilimi olduğunu vurgulayan Sachs, “Hükümetler çok yavaş hareket ediyorlar. Sorunların aciliyetinden dolayı çok hızlı hareket etmek zorundayız” diye konuştu. Sürdürülebilir bir kalkınma için yeni bir yola ihtiyaç olduğunu kaydeden Jeffrey Sachs, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yerelden küresele tüm seviyelerde işbirliği yapmamız lazım. Ülkeler işbirliği yapmalı. Bölgeler işbirliği yapmalı. Ekonomimizin ve hükümetlerimizin işleyişlerini değiştirmemiz lazım. Küresel bir anlayış geliştirmeliyiz. Paris İklim Anlaşması ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları referans noktalarımız olmalı.”

Aslı Pasinli: Su kaynaklarının korunmasına odaklandık

Program, Purpose – Sustainable Ideas Başkanı Dilek Bil moderatörlüğünde gerçekleşen panel ile devam etti. Panelde konuşan Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, tekstil sektörünün çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin asgari düzeye indirilmesi ve su kaynaklarının korunmasına odaklandıklarını kaydederek şöyle konuştu: “6,5 milyon Euro yatırımla 1,5 milyon metreküp su tasarrufu sağladık. Üreticiler, daha az su ve kimyasal kullanıp tasarruf ettiler. Güney Ege Kalkınma Ajansı şirketlere fizibilite raporu desteği sağladı. Bu projeyi diğer havzalara da yaygınlaştırmayı düşünüyoruz.”

Mustafa Seçkin: “Sorumluluk almalıyız” diyerek değişimi başlattık

Unilever Türkiye, Orta Asya ve İran Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin ise Unilever’de 10 yıldır bir değişim yaşandığını ifade ederek şunları kaydetti: “Şirket olarak uzun vadeli iş yapacaksak sorumluluk almalıyız diyerek değişimi başlattık. Karbonsuzlaşma, işyerindeki eşitsizlikler. Bunlara odaklandık. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda sekiz yıl önce çalışmaya başladık. Sadece hissedarlarımızı memnun etmek yetmez. Bizim altı paydaşımızı da memnun etmemiz gerekir: Yurttaş, müşteri, tedarikçi, çalışan, toplum ve gezegen.”

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar