Sosyal İnovasyon Ekosistem Röportajları: Soner Canko

Sosyal İnovasyon Ekosistem Röportajları: Soner Canko

Ashoka ve imece iş birliği ile başlatılan Türkiye Sosyal İnovasyon Ekosistemi Haritası 2018 projesi kapsamında gerçekleştirilen röportaj serisinde BKM Genel Müdürü Soner Canko ile özel sektörün sosyal inovasyon alanındaki etkisini ve SosyalUp’ın sosyal inovasyon alanında yaptığı faaliyetler konuşuldu.

– Kurumunuzu ve kendinizi tanıtır mısınız?

Soner Canko: 1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan BKM bugün toplam 32 üyeye sahiptir. BKM’nin Türkiye’deki bankalararası kart işlemlerini yönlendiren, takas ve hesaplaşmasını yürüten tek firma olması, bankaların kendi sistemleri dışında gerçekleşen tüm işlemlerin yani ülkedeki bütün kart işlemlerinin yarısının kendi sistemleri üzerinden geçmesini sağlar. BKM “nakitsiz ödemeler toplumu” hedefine odaklanmış olup ödeme sistemleri ve nakitsiz toplum hedefine katkı sağlayacak tüm yaratıcı ve yenilikçi fikirleri desteklemektedir. Bu kapsamda 2012 yılında hayata geçirdiğimiz Türkiye’nin dijital cüzdanı BKM Express ve Türkiye’nin ilk yerli kartlı ödeme şeması TROY ile çalışmalarımıza hızla devam etmekteyiz.

Ben ise Procter&Gamble, Citibank, Alternatifbank ve Hewlett-Packard’da yönetici olarak çeşitli görevler üstlendikten sonra Bileşim AŞ’de Genel Müdür olarak görev yaptım. First Data Türkiye Kurucu Genel Müdürlüğü sonrasında Ziraat Bankası’nda Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulundum. Temmuz 2011’den itibaren de Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü olarak görev yapmaktayım. İnovasyona ve girişimciliğe çok önem veren kurumumuzda sosyal inovasyonun ayrı bir önemi ve yeri var diyebiliriz. Sivil toplum kuruluşlarının hayatlarını kolaylaştıran, ihtiyaç sahiplerine destek olmayı ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye imkân sağlayan sosyal girişimler bizim için ayrı bir yere sahiptir.

Sosyal inovasyon/sosyal girişimcilik kavramlarını ilk duyduğumuzda önce bunun ne demek olduğunu tam olarak anlayamadık, bu konuda çalışan girişimleri anlamakta zorlandık. Ancak gerçek anlamıyla sosyal inovasyon/sosyal girişimlerin topluma katkısı ve bu kişilerin verdikleri mücadeleyi görünce bu konuya kayıtsız kalamayıp en büyük destekçilerinden biri olmaya başladık. Bu konuda öyle bir noktaya geldik ki sosyal inovasyonu kurumsal kimliğimizin bir parçası haline getirebildik. Bugün şirketimizde tüm çalışanlarımız çay/kahve içerken bir STK’ya bağış yapıyor, yayınlarımızı STK’lara bağış karşılığı dileyen herkese dağıtıyoruz, bunlar sadece birkaç örnek…

– Sosyal inovasyon sizce neden önemli?

SC: Sosyal inovasyon sayesinde sosyal sorunlara daha etkili, verimli ve sürdürülebilir çözümler üreten, toplumun refah düzeyini arttırmak için çalışan iyi yürekli insanlar görüyoruz. Böylelikle birilerinin yaşamakta olduğu problemler, teknoloji ve yeni fikirler sayesinde çözülebiliyor.

Toplumun güçlenmesine, problemlerin çözülmesine, daha fazla kişiye ulaşılmasına imkân sağlaması, küçük katkılar ile büyük etkiler sağlaması gibi nedenlerle sosyal inovasyonun çok önemli olduğuna ve tüm kurumlar, bireyler tarafından desteklenmesi üzerinde kafa yorulması gerektiğine inanıyorum.

– Sosyal inovasyon adına hangi alanlarda çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?

SC: Sosyal girişimciler ile uzunca bir süredir pek çok iş birliği yapıyor, diğer kurumlara örnek olmaya çalışıyoruz. Tüm bunların dışında sosyal girişimlerin sesini duyurabilmek için 2017 yılı içerisinde ‘Sosyal Up’ isimli platformu kurduk. Türkiye’nin ilk sosyal fayda amaçlı iletişim platformu olan SosyalUp, sosyal faydayı amaçlayan haberler üreterek, kâr amacı gütmeden, topluma sivil toplum kavramını aşılamaya çalışıyor.

SosyalUp ile kurumsal ve bireysel anlamda doğru kaynağa hızlı erişilebilirliği sağlayan, nitelikli içerikleri kamuoyuyla paylaşan ve sosyal fayda amacıyla çalışan her kesimi destekliyoruz. Dijital cüzdanımız BKM Express ile yarattığımız e-bağış etkisinin bir benzerini sosyal fayda alanında yaratıp bu alanda çalışan herkese destek olmak istiyoruz.

– Bu çalışmaları gerçekleştirirken sizce işbirliğinin önemi nedir?

SC: Sosyal girişimler ancak ve ancak büyüyerek belirli noktalara geldiğinde başarılı olabilir, daha büyük bir etki yaratabilir. Diğer yandan sosyal girişimler doğaları gereği genellikle birden fazla ekosisteme dokunmaktalar. Genellikle başarıya ulaşabilmeleri için farklı kurumları bir araya getirmeleri gerekmekte.

Tüm bu nedenlerden dolayı kurumlararası iş birliği çok önemlidir. BKM olarak vizyonumuz nakitsiz ödemeler toplumuna ulaşmak. Bu sebeple tüm ödemelerin kartlarla yapılabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kendi ekosistemimiz içerisinde de sosyal inovasyonu elimizden geldiğince destekliyor, iletişimde olduğumuz kurumlara bu bilinci aktarmaya çalışıyoruz.

– Yaptığınız işbirliklerinden hangisini / hangilerini en iyi örnek ve öğrenim olarak paylaşmak istersiniz?

SC: BKM Express ile “e-bağış” hizmetimizi hayata geçirdik. Bu hizmeti bizi sosyal girişimcilik kavramı ile tanıştıran Yuvarla ile yapmış olduk, dolayısıyla onların yeri bizde bir başkadır. Yuvarla ile yaptığımız işbirliği sayesinde BKM Express’in kullanıldığı 29 binden fazla işyerinde, küsuratlı bir işlem yaptığınızda, bunu yuvarlayarak bağış yapabiliyorsunuz.

Az okunmuş bir kitabınızı ya da evinizdeki bir eşyayı nereye bağışlayacağınızı bile bilmiyorsunuz. Bu noktada Givin ile tanıştık ve onları da ekosistemimize dahil ettik. Benzer şekilde Adım Adım, Askıda Ne Var gibi sosyal girişimlerle e-bağış fonksiyonumuzu geliştirdik, daha da güçlü hale getirdik.

– Gelecekte sosyal inovasyon kapsamında hangi alanlarda nasıl işbirlikleri gerçekleştirmeyi hedefliyorsunuz/önemsiyorsunuz?

SC: Öncelikle ülkemizde e-bağışın daha çok kişi tarafından kullanılıp günlük hayatımızın bir parçası haline gelmesi için çalışacağız. Bu konuda sunduğumuz teknoloji ile STK’lar ve toplum arasında bir köprü olmayı, zorlukları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.

Diğer yandan topluma fayda yaratmayı kendine hedef olarak belirleyen ve bu hedef doğrultusunda yenilikçi, harika fikirleri hayata geçirmek isteyen girişimlere kapımız her zaman açık. İleride, bugün hiç aklımızda olmayan bir konuda yeni iş birliklerini hayata geçirebiliriz.

imece – medium

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar