Sosyal girişimcilikte motivasyon ipuçları

Sosyal girişimcilikte motivasyon ipuçları

Sosyal girişimci ve adayları için motivasyonun düştüğü anlarda toparlamaya yönelik 8 ipucu.

Sosyal girişimciliğe yönelim, sanılanın aksine motivasyonun gücünü yoğun şekilde gerekli hissetmelidir. En cesur ve en iddialı girişimcilerin dahi motivasyon eksikliği sorunlarıyla mücadele ettiği günümüzde; öfke, hayal kırıklığı veya gönül rahatlığı gibi çok çeşitli psikolojik etkenler arasında dengede kalmak önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

Motivasyon önemlidir, özellikle sosyal girişimin önemli bir aşaması olan ‘başlangıç’ süreci ilginçtir. Kurallara göre oynuyor ve iyi hazırlanmış olmanız gibi olumlu koşullarda dahi beklenmedik sürprizler genelde yakınlardadır. Bunlar motivasyonu kırıcı sonuçlar doğurabilir. İşlerliğin başlamasından sonra da her an her şey olabilir. En basit (ve genel şekliyle) birileri çıkıp, ‘neden bunu yapıyorsun ki, dünyayı sen mi kurtaracaksın’ diyebilir (bu cümleyle karşılaşma oranı bir hayli fazladır hatta). Koşullar ve zaman dilimi hangi noktada olursa olsun motivasyonu sağlam tutmak gerekecektir. Bunun için yapılabilecek temel şeyleri şöyle sıralamak mümkün. 

‘Neden bunu yapıyorum’ sorusu

İlk olarak neden sosyal girişimci olduğunuz sorusuna yanıt verin. Kişisel tatmin mi, olumlu bir iş-yaşam dengesi mi, dünyayı değiştirme arzusu mu..? Neden’inizi bulmanız motivasyonunuzda sağlam bir temel oluşturulması açısından değerlidir.

Basitçe belirmek gerekirse neden’inizi bulmak, sosyal girişiminizin DNA’sının nedenlerini bulmanızı hatırlatacaktır.

Misyon ve vizyon

Sosyal girişim fikriniz veya projeniz için bir misyon ve vizyonunuz olmalı. Burada motivasyonunuzu sağlam tutacak kavramları meydana getirmiş olacaksınız. Bunlar; amaç, kültür, değer gibi altın değerindeki öğeleri tanımlayan şeylerdir. Not alın, görebileceğiniz yerlere yapıştırın. Monitörünüzde, buzdolabınızda veya banyo aynasında görün, hatırlayın.

Rutinler

Bir rutinin oluşturulması ve korunması size tutarlılık sağlayacaktır. Bunlar hem hedeflerinize ulaşmanızda size yardımcı olacak, hem de sistematik ve motive kalmanıza yardım edecektir. Örneğin sosyal girişiminiz için bir web sitesini oluşturmak istediğinizi varsayalım.

Pazartesi: Bir alan adı satın alın ve WordPress’i kurun.
Salı: Ana sayfa, Hakkında sayfası ve iletişim sayfası için yazılar hazırlayın.
Çarşamba: Web siteniz için ilk blog gönderinizi yazın.
Perşembe: Web sitenizi sosyal medyada tanıtın ve etkileşimler sağlamaya çalışın.
Cuma: Web siteniz için bir editöryal takvim geliştirin.

Son derece basit bir program, üstelik her şey açık. Her gün yapacak bir şeyiniz, yapılacaklar listeniz var. Bu küçük başarıları küçümsemeyin, ‘yapıyor olmak’ psikolojik açıdan önemlidir.

Eğlenin

Sürekli çalışmak, insan fizyolojisi ve psikoloji açısından iyi değildir. Eğlenmek, sosyalleşmek için zaman ayırın. Cuma günü notebook’unuzu biraz erken kapatın örneğin, arkadaşlarınızla yemeğe çıkın.

Çarşamba öğleden sonra yürüyüş yapın, sinemaya gidin, yüzün… Yapmaktan hoşlandığınız bir şey yapın. Hem yeni bakış açıları kazanmanıza yardımcı olacak, hem de neden bir ‘girişimci’ olduğunuzu hatırlatacaktır.

Küçük ‘fark’lar yaratın

Rutin olmak, bir çalışma programı açısından iyi olabilir, ancak ara sıra bazı şeyleri değiştirmek gerekebilir. Sürekli aynı yerde, aynı masada çalışmayın. Boş zamanlar oluşturun, yeteneklerinizi geliştirebileceğiniz yazılımlarla, videolarla zaman geçirin.

Kendinizi ödüllendirin

Araştırmalara göre ödül, başarı elde etmede etkili bir yöntemdir. Aynı hedefe sahip 4 kişiden 3’ünün ödül vaat edildiğinde daha sıkı çalıştığı şeklinde oldukça genelgeçer sonuçlar var (Dickinson – 1999) Bu yüzden kişisel motivasyon için iyi bir çalışma gününden sonra kendinizi ve ekibinizi ödüllendirin.

İlham ile kendinizi kuşatın

Biyografiler, TedTalk videoları, size iham veren yakın arkadaşlarla sohbetler… Bunların tamamı birer ‘destek sistemi’ görevi görür. Ne zaman motivasyonunuzun düştüğünüz hissederseniz bu grip anında yardıma koşan lezzetli portakal sularına güvenin.

7 saat uyku

Araştırmalar uyku sorunlarının, az uyumanın dikkat ve çalışma belleğini bozduğuna işaret eder. Karar alma, verimli çalışma gibi gerekliliklerde en doğru adımlar için en günde az 7 saat uyumanız iyi gelecektir.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar