Sosyal girişimcilik ve dijital dönüşüm

Sosyal girişimcilik ve dijital dönüşüm

Sosyal girişimciler için dijital dönüşüm, birçok açıdan olumlu etkiler sunan girişim potansiyelini genişleten önemli gerekliliklerden biridir.

İngilizce ‘digital transformation’ kavramının Türkçe çevirisi olan dijital dönüşüm, net bir ifadeyle, ‘dijital dünyaya adapte olma’ anlamı taşır. Burada geçen adaptasyon sosyal girişimciler için pazarlamadan iş modeline, otomasyonundan organizasyon yapısı ve iletişime kadar ‘her şeyi’ kapsar. Tanımı gereği asıl amaç, teknolojiyi kullanarak mevcut işleri daha iyi yapmanın, yeni ve farklılaştırıcı işler oluşturmanın ve zamanla iş modelini bu farklı alana doğru yönlendirerek rekabet avantajı elde etmenin süreçsel bir bütünüdür.

Dünyada daha önce de birçok kez ‘adaptasyon odakları’ ortaya çıkmıştır. Örneğin 1800’lü yıllarda Avrupa kıtasında görülen Sanayi Devrimi, ‘adapte olan’ ülkelerin diğerlerinden (teknolojik gelişmelerin gerisinde kalanlar) çok daha hızlı bir şekilde üretim döngüsü sağlamaları, bunun sonucu olarak da ekonomik açıdan fark yaratacak ölçüde büyümelerine imkan tanımıştır. Sanayi Devrimi nasıl 1800’lerde ülkeler arasında belirleyici rol üstlendiyse Dijital Dönüşüm de 2010’lu yılların belirleyici faktörleri arasındadır.

Küresel ölçekte internet bağlantı hızlarında görülen artış başta olmak üzere bir dizi teknik arka plan, kullanıcıların teknoloji entegrasyonuna yüksek seviyede uyumu gibi sosyal-psikolojik argümanlar, dijitalleşmenin önemini artırmaya devam ediyor. Küresel toplam nüfusla internete bağlı nüfus (7,6 milyar nüfus, 3,8 milyar internet kullanıcısı/ Mart -2018) arasındaki makas her geçen gün kapanırken akıllı telefon, bilgisayar gibi cihazlar geniş bir yaş aralığı için önemli teknolojik ihtiyaçlar arasında konumlanıyor.

Dijital dünyanın insanoğlu için sunduğu çeşitlilik (video paylaşım ağları, sosyal ağlar, oyunlar, sanal gerçeklik, uygulamalar, bilgisayar yazılımları, web siteleri, vb) her geçen gün kapsamını genişletirken sosyal girişimciler için çağın gerekliliklerine adaptasyon, önemle üzerinde durulması gereken bir konu anlamı taşıyor.

Güncel stratejiler

Teknoloji özelinde olsun ya da olmasın sosyal girişimciler, dijital dönüşümün sağlamakta olduğu katma değer sayesinde büyüyor, stratejilerini sürekli güncel tutmayı başaran platformlar genelde avantajlı; bu özellikleri, tıpkı Sanayi Devrimi örneğinde görüldüğü gibi ciddi farklar meydana getirebiliyor.

Dijital Dönüşüm dört genel alanda fayda sağlar:

  • Sosyal girişimlerin faaliyetlerini daha verimli ve etkili yapabilmesi
  • Müşterilerine ya da etki ettikleri odaklara sundukları değeri (ürün ve hizmet temelinde) değiştirme ve geliştirme
  • İnsan kaynağını geliştirme
  • İş modelini değiştirme

Bu noktada bir sosyal girişimci için başlangıç seviyesindeki dijital dönüşüm gerekliliklerinin başında web ve sosyal medya dünyasında var olmak gelir.

Dijital dönüşüm 101

Öncelikle hedef ister kamuoyunda olumlu etki, isterse yeni müşteriler, hangi yapıda olursa olsun, mutlaka dijital dünyada bilinirliğini sağlama/artırma stratejisine sahip olunması gerekir. Bunun için web sitesi olmazsa olmazlardandır, ek olarak sosyal medyada var olmak önemlidir. Bu aşamanın tamamlayıcıları ise ‘sürdürülebilirliğin’ sağlanmasıdır. Videolu veya metin bazlı içerikler girilmeli, güncellik sunulmalı, postlar paylaşılmalıdır özetle.

Ülkemizdeki sosyal girişimciler açısından sosyal medya ve web platformlarını proaktif kullanım oranı yeterli seviyede değil. Kimi sosyal girişimlerin kendilerine ulaşım için sunduğu bilgiler dahi güncel olamayabiliyor. Bu noktada sosyal girişimin dijital organizasyon yapısında sorunlar olduğu anlaşılıyor.

Günümüz dijital dünyası için konunun sosyal medya ve web sitesiyle başlayan –teknolojik koşullara entegrasyon- giriş seviyesi, sürdürülebilirlik ve koşulları lehte kullanılabilecek seviyede uyum eşliğinde büyüyor.

Dijital dönüşümle birlikte akıllı çözümlerle birçok farklı süreçte verimlilik artıyor, girişim hız kazanıyor, girişimin kendi iş modelinin getirdiği kazanımların yanı sıra çeşitli kurumlar üzerinden fon desteği sağlanması gibi yoğun beklentinin karşılanması noktasında avantajlar elde ediliyor.

Dijital dönüşüm, sosyal girişimciler için önemle üzerinde durulması gereken bir konudur. Gelişimi teknolojiyle hızlandırma hedefi sunmadığı durumalarda günümüzün en önemli konu başlıklarından biri olan network oluşturulması, halkla ilişkiler gibi alanlarda sahip olduğu potansiyelin mutlak suretle kullanılması gerekir.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar