Sosyal girişimcilik ve çağın umuda dair uygun koşulları

Sosyal girişimcilik ve çağın umuda dair uygun koşulları

Günümüzde sosyal girişimciliği teşvik eden koşullar hiç olmadığı kadar iyi durumda…

Gelecek hakkındaki beklentiler son derece farklı. Dünyanın durumu ise herkes için rasyonel bir şekilde ele alınabilir özellikte. Çok sayıda sorun söz konusu ve önemli bir kesim kaygılı, kızgın, üzgün ya da umutsuz. Ancak çeşitli nedenleri ile birlikte umudun var olduğunu görmemek de mümkün değil.

Çevresel ve sosyal dönüşümde uygun koşullar her ne kadar istenilen seviyede olmasa da artıyor, bu alandaki çabanın kapsamını hatrı sayılır ölçüde genişlettiği de bir gerçek.

Sonraki yıllar ya da geçmiş değil, günümüz ele alındığında geleceğe dair ümidi artıran ana unsurlar azımsanmayacak kadar güçlü? Ve bu güç, kesinlikle bir motivasyon faktörü olmakla sınırlı değil, tamamen gerçek. Kötü gidişatı değiştirmek isteyen sosyal girişimciler için modern çağın uygun koşullarından söz edeceğiz…

Hayat döngüsü faktörü

Yaşam, doğal olarak umuda yönelik sebepler içerir. Gün, her zaman geceyi izler; bahar hep kışı takip eder. Hayat döngüsü milyarlarca yıldır devam ediyor ve ne olursa olsun bu devam edecek. Dolayısıyla yaşamak ve umutlu olmak yaşamla uyum içinde olmanın olmazsa olmazıdır.

Bilgi faktörü

Bilgiye erişim ve bilginin yaygınlaştırılması hiç olmadığı kadar kolay. Zira iklim değişikliği, sosyal adaletsizlik, çevre kirliliği, ırkçılık gibi mevcut sorunlara yönelik bilinç artıyor. Bunlara dair hiçbir şeyin yapılmaması gibi bir gidişat da söz konusu değil, dünyanın her yerinden sosyal girişimcilerin çabalarına tanıklık ediyoruz ve bu yeni çabalar için ilham veriyor.

Belirsizlik/fırsat denklemi

Gelecek kesinlikle belirsizdir. Belirsizlik; tehdit ve tehlikenin yanı sıra fırsatları da beraberinde getirir. Örneğin ABD’de soyu tükenmekte olan kel kartalların hızlı bir şekilde kurtarılabileceğini kimse tahmin etmiyordu, ancak bu oldu. Üstelik ölümcül bir böcek ilacı olan DDT’nin yasaklanması gibi kamusal bir farkındalıkla.

Çevresel ve sosyal sorunların doğası

Çevresel ve sosyal sorunlar doğası gereği çözülebilir. Karışıklık ve sorunlar başkalarının sorumluluğunda değil, insan kendi yaptı, düşünce, inanç ve eylemleri neden oluşturdu.

Bu yüzden nedenlerin kaynağına –doğası gereği- ‘son verilebilir’ yapılması gereken şey ise her şeyin kamusal alandaki insiyatifle çözüme kavuşturulamayacağının ya da büyük şirketlerin katkılarıyla son bulamayacağının bilincinden hareketle adımlar atmak, kötüyü dönüştürmek için sosyal etkinin önemini benimsemek.

İnsanoğlu düşünüyor

Sorunların küresel olduğu artık daha net görülüyor. Bunun temel sonucu ise gerekli değişiklikler için etkili eylemlerde bulunmak, birlik olmak.

Pozitif sosyal değişim

İnsanlık tarihi yine en önemli klavuz. Geçmiş, sosyal değişimi başlatmak veya sürdürmek için bir araya gelen sayısız insan örneğiyle dolu. İlerici değişim için düşünsel ya da eylemsel olarak bir araya gelmek, harekete geçmek; geçmişimizdeki sayısız örnekte olduğu gibi, her zaman mümkün.

Üstelik pozitif sosyal değişim genele yayılıyor. Toplumun tüm kesimlerinden insanlar, inandıkları şeylere destek oluyorlar. İş liderlerinden aktivistlere, sanatçılardan eğitimcilere kadar uluslar, nesiller ve meselelerde çözüm için sınırlar genişliyor.

Umut öğrenilebilir bir şeydir

SosyalUp’ta her geçen gün sayısız sosyal girişime tanıklık ediliyor, kimi sürekli elektriklerin kesildiği bir ülkeyi aydınlatıyor, kimi fakir insanlara ucuz evler sağlıyor. İş imkanlarından çevresel hareketlere kadar birçok farklı adım söz konusu. En nihayetinde ise olmaz denileni başaran tüm bu örnekler umudu geleceğe taşıyor.

Üstelik umutlu olmak bir sorumluluk. Pes etmek, ‘böyle gelmiş böyle gider’ demek en kolayı; çevrenin harekete geçirilmesi ve dünya için çaba göstermek yani umutlu olmak ise gelecek nesillere olan borcumuz.

Umutlu olmak için nedeniniz ne olursa olsun onu tutun ve besleyin.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar