Sosyal girişimcilik imece ev sahipliğinde masaya yatırıldı

Sosyal girişimcilik imece ev sahipliğinde masaya yatırıldı

Zorlu Holding ile ATÖLYE’nin kurucu ortaklığı ve S360’ın stratejik partnerliğinde kurulan sosyal inovasyon platformu imece, sosyal girişimcilik meselesi üzerine kafa yoran kanaat önderlerini, sosyal girişimcileri 19 Aralık Perşembe günü Zorlu PSM’de bir araya getirdi.

Sosyal girişimcilik ekosisteminde yer alan uzmanlar ve sosyal girişimciler, imece’nin ‘Eşitsizliklerin Azaltılması’ temalı 3. Destek Programı’nın kapanış buluşmasında 19 Aralık Perşembe günü Zorlu PSM’de bir araya geldi. Hem sosyal girişimleri hem de sosyal girişimcilik ve inovasyon ekosistemden uzmanları bir araya getiren buluşmada, panelistler; dünyada ve Avrupa’da giderek büyüyen sosyal girişimcilik eğilimine paralel olarak ülkemizde de hızla gelişmeye devam eden bu ekosistemdeki gelişmeleri, fırsatları ve işbirliklerini paylaşırken, bugüne kadar imece’den destek alan girişimlerden ‘Blindlook’, ‘Toyi’, ‘Kızlar Sahada’, ‘Mektepp’, ‘Önemsiyoruz’, ‘Ecording’ ve ‘Root’da yol hikayelerini paylaştı.

Globesight Turkey’den, Limak Yatırım, BKM, 3M İstasyon TEDÜ, Vehbi Koç Vakfı, British Council, Impact HUB, Anadolu Efes, Kale Grubu, Ashoka Türkiye, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, TARKEM ve Eskişehir Tepebaşı Sosyal Kuluçka Merkezi’ne kadar uzanan, Türkiye’nin önde kurumlarından temsilcilerin katıldığı etkinlikte düzenlenen ilgi çekici panellerde Türkiye’deki büyüklüğü 20 milyon TL’yi aşan sosyal girişimcilik, her yönüyle masaya yatırıldı.

Avrupa’da 11 milyon insan sosyal ekonomi alanında çalışıyor

Avrupa’da GSYH’nin yüzde 10’unu oluşturan, 11 milyondan fazla insanın çalıştığı sosyal ekonomi, Birleşmiş Milletler’in yoksulluk, açlık, sağlık, eğitim, iklim değişikliği, cinsiyet eşitliği, su, enerji, çevre ve sosyal adalet gibi geniş yelpazedeki sorunların çözümü için belirlediği 17 küresel hedeflere güçlü katkısı ve yarattığı toplumsal etkiyle büyümeye devam ediyor.

Türkiye’deki sosyal girişimcilerin yüzde 55’i kadın

Etkinlikte, British Council’in hazırladığı Türkiye’den Sosyal Girişimcilerin Durumu Raporu’na dikkat çekilerek, sosyal girişimciliğin Türkiye’de erken aşamada olmasına rağmen dünyadaki trendlerle uyumlu bir şekilde geliştiği ve sosyal girişimlerin sayısının her geçen gün arttığı belirtildi.

Rapora göre; Türkiye’deki sosyal girişimcilerin sayısı 9 bine ulaşmış durumda. Türkiye’deki ticari girişimlerde kadın oranı yüzde 19 iken bu oran sosyal girişimlerde yüzde 55’i bulunuyor.

Geleneksel girişimlere genç girişimci oranın çok daha yüksek olduğu sosyal girişimlerde son 12 ayda yenilikçi ürün geliştiren şirket oranı yüzde 86’yı buluyor. Oysa bu normal ticari faaliyette buluna şirketlerde bu oranı yüzde 47’yi bulmuyor. Çoğu 2015 yılından sonra kurulmuş olan sosyal girişimler daha çok eğitim, üretim ve yaratıcı endüstrilere odaklanıyor.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar