Sosyal girişimciler için marka olma ipuçları -2: Sosyal medya

Sosyal girişimciler için marka olma ipuçları -2: Sosyal medya

Sosyal girişimciler için marka oluşturma ipuçları yazı dizimizde sosyal medyayı ele alıyoruz…

Sosyal girişimciler için marka oluşturmaya yönelik blog yönetimi, video içerik stratejisi gibi konularda bazı püf noktaları bir önceki makalemizde işlemiştik. Yazı dizisinin ikinci bölümünde sosyal medya hesaplarının nasıl yönetilmesi gerekir sorusunu ele alacağız.

Temelde herhangi bir girişim için dijital dünyaya dair olağan gereksinimlerin hemen hemen tamamı sosyal girişimciler için de geçerli. Sosyal girişimciler de tanınmalı… Başarıyla, dolayısıyla daha geniş kesimlere ulaşmak veya temas etmek için ana unsurlardan biri de ‘daha çok bilinmek.’ Bunun için ‘iyiliğin etrafında şekillenen’ girişim fikriyle geniş kesimlerin dikkatinin çekilmek istenmesi kadar doğal bir şey olamaz. Sade bir logonuz olabilir, belki kısa ve öz bir slogan. Mükemmel bir web siteniz… Peki sosyal medya hesaplarınızda durum nasıl? Yeterince efektif kullanıyor musunuz?

Türkiye’de çoğu sosyal girişimin sosyal medya hesaplarını yeterince iyi kullanmadığı görülüyor. Yeterince önem verilmediği son derece açık, oysa ki sosyal medya kamuoyu meydana getirmede en etkili ve en ekonomik yöntemlerden biri.

Bu makalede sosyal girişimciler için sosyal medya yönetimine dair bazı ipuçlarını ele alacağız.

Hedefi belirleyin

Hedefiniz daha fazla kişiye ulaşmak, marka bilinirliği sağlamak, yoğun etkileşim veya yoğun diyalog olabilir, temelde bu konudaki ihtiyacı belirleyerek başlamak doğru bir adım olacaktır.

İçerik yönetimi ciddi bir ‘iş’tir

Doğrudan bağlantı kurmak başta olmak üzere iletişimin birçok farklı alanı için büyük önem taşıyan Sosyal medya alanında içerik üretimi özel bir kaynak ve zaman ayrılmasını gerekli kılmaktadır. Bu nedenle sosyal sorumluluk projesinizde yer almaktan keyif duyacak en az bir sosyal medya yöneticisiyle çalışmanız doğru bir karar olabilir.

Gelişime açık olun

Sosyal medya paylaşımlarınızı basit metriklerle ölçümleyin, incelemeler yapın, talep gören konular zaten kısa sürede açıklık kazanacaktır. Bu alanlarda ilerlemeyi ihmal etmeyin. Test edin, zamanı verimli kullanın ve sabırlı olun.

Kitlenizi bilin

Popüler konular, hashtag’ler, vb değil ‘onların’ ilgi duyacağı konularda içerik üretin.

Doğru hedeflere odaklanın

Tek bir hedefe odaklanmak iyidir. Ancak bazen sayı artadabilir. En nihayetinde hedeflere yönelik stratejiler kurgulanmalı; örneğin Facebook beğeni sayısının artırılması gibi.

Her platformda olmak zorunda değilsiniz

Yayılma stratejisi yerine aksiyon alınan platformlarda varlığınızı güçlendirin. İlla YouTube’da yer almanız ya da sosyal sorumluluk girişiminiz için etkinin az hissedildiği Instagram’da, yoğun ilgi gördüğünüz Twitter’daki kadar sık paylaşım yapmanız gerekmez.

Politikalarınız olsun

Yanlış mesajlar sosyal girişimciler için hiç de iyi sonuçlar doğurmaz, başta da belirttiğimiz gibi kurgunun iyi yapılması önemli, ancak yine de her zaman kontrollü ve strateji doğrultusunda ilerlenmesi gerekir. Diliniz (samimi, kurumsal, vb) , üslubunuz (fazla içten, dengeli, vb) önceden belirlenmiş olmalıdır.

Platformları kategorilendirin

Facebook, genel kitleye erişimde, LinkedIn ise daha çok iş çevrelerine erişimde iyidir. Kategorilendirerek paylaşımlarda bulunmanız doğru bir strateji olacaktır.

Üretken olun

Facebook’ta günde 2-3 paylaşım gibi standartlarınız olsun. Kitlenizi düşünerek olabilecek en ‘ilgi çekici’ paylaşımları oluşturmaya çalışın/ sm yöneticinize bu alanda feedback’ler verin, fikir alışverişlerini es geçmeyin.

Aksiyona yönelik paylaşımları ihmal etmeyin

Kayıt ol, beğen, takip et gibi aksiyon isteyen paylaşımları es geçmeyin.

İşbirliğine açık olun

Paydaşlarınız, aileniz, çevreniz akla gelen ilk network alanınızdır. Bu kanalı mutlaka teşvik edin, elbette ilişkide olduğunuz diğer hesaplarla da çeşitli işbirlikleri geliştirin; içeriklerinizin paylaşılmasını, okunmasını, yanıtlanmasını, vb. rica edin ya da projeler teklif edin örneğin.

Plan, plan, plan…

Plan yapın, her zaman. Zamanlayıcılar kullanın, Instagram, Twitte gibi zamanlayıcı için üçüncü parti yazılıma gereksinim duyan ağlarda, bu yönde teknoloji araştırmaları yapın.

Bilgilendirin, hayata katkı sağlayın

Sosyal etkileşim ve sosyal ilgi, devamlılık için kritik önem arz eder. Beklentileri karşılamıyorsanız, kitleyi anlamıyorsanız muhtemelen sizi bir süre sonra ‘bırakırlar.’ Takipçilerinizin ilgi duyabileceği konulardan söz edin, araştırma ve raporlardan bahsedin.

Basit ve kaliteli olun

Unutmayın hedef kitleniz açısından skala son derece geniş. Bu nedenle herkesin anlayabileceği bir dil seçin. Kaliteyi asla bırakmayın.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar