Sosyal girişimciler için checklist

Sosyal girişimciler için checklist

İster geliştirilmekte olan bir projeniz, ister sosyal girişiminiz olsun, hangi konularda ne kadar doğru adımlar atıyorsunuz.
Gelin, bunları birlikte kontrol edelim…

Sosyal girişimcilikte hayal kurma faktörü, diğer birçok iş koluna göre daha yoğun. Hayallerin gerçeğe dönüşmesi için çeşitli adımlar atılması, bazen uykudan bazen arkadaşlarla geçirilen keyifli zamanlardan feragat edilmesi gerekebilir ayrıca.

Kolay olduğunu savunmak yanlış olur, ancak birçok sosyal girişimcinin söz birliği etmişçesine dediği gibi insanlara, doğaya, çevreye, dünyaya iyi yönde etkide bulunmak gibisi yok.

Peki ister geliştirilmekte olan bir projeniz, ister sosyal girişiminiz olsun, hangi konularda ne kadar doğru adımlar atıyorsunuz.
Gelin, bunları birlikte kontrol edelim…

Hayaller, olmazsa olmaz…

Kuruyorsunuzdur… Hatta kimine göre ‘hayalperestçe’ bile görünebilen bu isteklerinizde tutarsız noktalar mı var? Olabilir… Siz, hayal kurmaya devam edin ama parçaları da mümkün olduğunca birleştirin, varsayımlarla çok zaman kaybetmeyin, en nihayetinde ise ulaşması zor da görünse hayal kurmaktan vazgeçmeyin.

Bağlılık

Bağlılıkla aranız nasıl? Biraz mı? Bu yazıyı okuduğunuzu göre hiç sanmıyoruz, siz sosyal girişimciliğe ilgi duyuyor ya da bizzat yaşıyorsunuz. Üstelik tutkularınızla, fikirlerinize olan bağlılığınızla.

Enerji ve motivasyonunuzu dengede tutarak, sosyal girişimcilik fikrinizi savunuyor, onu ne ölçüde koruyor, bir amaç olarak görüyorsunuz?

Bu soruları kendinize sorun.

İş planı

İş planının olması verimlilik açısından önem taşıyor. Eğer yoksa; zaman çizelgesi, takvim, planlar, programlar, görüşmeler ve diğer birçok şeyle ilgili bir iş planınızın olmasını sağlayabilirsiniz.

Bağdaştırma

İş geliştirme başlı başına bir zaman alıcı faktördür. Sürecin sağlanması, sürdürülebilirlik kazanması kadar geliştirilmesi de önemlidir.

Bağdaştırma, bu noktada önemli. Dünyadaki ve Türkiye’deki sosyal girişimleri tanımak, doğru ya da yanlışları analiz etmek sizi ileriye taşıyacak güçlü faktörler arasında yer alır.

Hedefleme

Fikriniz hazır ya da uygulanıyor… Süreç içinde geri bildirimler alıyorsunuz, en azından kaç kişinin sosyal medya hesabınızı takip ettiğini görüyorsunuz diyelim. Ölçeği doğru yaptığınızı analiz edin, bunu sıklıkla yapın.

Büyüme hızınızı ya da sabit kalma sürenizi gözden geçirin. Analiz, sizi farklı kılar.

İlginizi çekebilir: Sosyal Girişimler Listesi

Ekip ruhu

Sizinle aynı mı düşünüyorlar, başta bahsettiğimiz bağdaştırma ve bağlılık ekip arkadaşlarınız için hangi boyutta? Takımınızı yeterince motive edebiliyor musunuz? İnanan, yetenekli ve azimli bir ekibe sahip misiniz?
Bu soruları kendinize sorun.

Etkileşim, network

Sakın içine kapanık biri olup da sosyal girişimci olmaya karar vermeyin. Eğer verecekseniz dışa dönük olma teşviğinizin başarınızın arka planındaki gücü oluşturacağını unutmayın. İnsanlarla konuşun, etkinliklere katılın.

Kendinize yeni fikirler, görüşler edinin. Network, her zaman iyidir, asla durmayın. Eğer yavaşlıyorsanız bu yönde tamamlayıcı çözümler geliştirmeniz gerekir.

Testler/hazırlık

Fikrinizi sunmak ve etkisinin keyfini sürmek mi istiyorsunuz? Hızlı başlamak yerine testlerle adım atın. Testlerinizi küçük gruplar üzerinde deneyin, önce mahalleniz, hatta apartmanınızdan başlayın.

Geri dönüşleri mutlaka kaydedin. kayıt altına alın. Zihninizi, hislerinizi es geçmeyin. Düşünün.

Gelir modeli/kaynak

Unutmayın sosyal girişimcilik gelir modeli olmaksızın büyüyemez. Yerinde kalır. Gelir modeli için yatırım çekebilir, yarışmalara katılabilir, bağışlara yönelebilir, iş birlikleri geliştirebilir ya da bir ürün/hizmet satarsınız.

Nasıl para kazanabileceğinizi kurguladınız mı? Parçalar yerli yerine oturuyor mu?

Mentorlar

Mentorlara erişmeye çalışıyor musunuz? Etkinliklere katılıyor musunuz? Girişimci yarışmalarının çoğunda kazanan gruplara ‘mentor destekleri’ sağlanır, bu yönde adımlar atıyor musunuz?

Türkiye’de gerek sosyal etkiyi, gerekse sosyal sorumluluk özelini ele alan programların sayısı her geçen gün artıyor, SosyalUp’ı takip ederek ve bu yönde sık sık internet sörfleri yaparak ihtiyaçlarınıza karşılık gelecek mentorlara erişim yollarını inceleyebilir, adımlar atabilirsiniz.

Bilinirlik

Bilinirliğinizin ne düzeyde olduğu konusunu çözmelisiniz. Bu noktada atılacak adımlar yerine diğer taraflara yöneliyorsanız ortada bir dengesizlik var demektir. Yardım ve destek alın, web platformunda kendinizi anlatın, sosyal medyayı daha sıkı kullanın.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar