Sosyal girişimciler için 5 sorun 5 çözüm

Sosyal girişimciler için 5 sorun 5 çözüm

Sosyal girişimcilik, ülkemizde hiç olmadığı bir hızda büyüyor. Doğası gereği hemen her organizasyonun şemasında görülebilen problemler, sosyal girişimlerde de görülebiliyor. İşte bu makalede sık karşılaşılan bazı sorunlara çözüm önerileri getireceğiz.

Sosyal girişimcilik tüm dünyada büyük bir hızla gelişiyor. Ülkemizde de durum, küresel trendle kesinlikle aynı seyirde. Çok sayıda sosyal girişimin doğuşuna tanıklık ediyoruz, üstelik toplumdaki genel bakış açısı da olumlu yönde ilerliyor; sosyal farkındalığın desteklendiği etkinlikler, kampanya ve projelerle sıklıkla karşılaşıyoruz.

Bunların hepsi bu yönde atılacak adımları, fikirleri destekler nitelikte, sosyal girişimciliğe yönelik artan ilginin temel öğelerinden biri net bir şekilde olumlu hava. Peki sosyal girişimciler için hava tamamen bulutsuz, parlak ve aydınlık mı?

Örneğin ekip halinde sorumluluk alan girişimlerde ne gibi problemler dikkat çekiyor ve çözüm önerileri neler olabilir?

İşte bu konuya birçok örnek senaryo eşliğinde yanıtlar arayacağız…

1- Yerine getirilmeyen görev ve sorumluluklar

Sosyal girişimcilikte ekipler, genelde ‘iyi kalpli’ üyelerden oluşur. Sorumluluk bilinci yüksek ve çalışma azmi de birçok farklı türdeki girişime nazaran iyi seviyelerdedir. Projelerin gerçekleşmesi için uygulamaya konulan zaman çizelgeleri genelde beklendiği hızda noktalanır. Ancak bazı ekiplerde sorumlulukların tamamlanması noktasında aksaklık yaşanan kısımlar görülebilir. Bu her iş sürecinin doğasında vardır, bazen unutulabilir, gerekli dım atılmamış, o kişi aranmamış, mail gönderilmemiş veya kritik bilgiler paylaşılmamış olabilir. Bazen unutulmuş, bazense es geçilmiş de olabilir.

Peki en temel sonuç olarak bir sosyal girişimde ekip üyelerinden biri görevini yerine getirmediyse, üstelik bunu alışkanlık haline getiriyorsa ne yapılmalı?

Dostça ve net ifadelerle nedenler aranmalıdır. Aksayan yönün kaynağı olduğu, bu aksamanın ne gibi sonuçlar doğuracağı anlatılmalıdır. Yardıma gereksinim duyup duymadığını sormak bu açıdan iyi bir yaklaşım olacak. Bu tavır hem genel olarak stresi azaltır hem de motive artırıcı bir faktör meydana getirerek daha algısal yaklaşımla sorumlulukların ele alınmasına yöneltir.

2- Uzun aralar, molalar, sigara alışkanlığı, vb.

Örneğin sigara molasına çok çıkan, çok fazla ara veren ekip üyeleri ülkemizde maalesef azımsanmayacak kadar fazla. Bu durumun genel olarak bir kollektif örgünün hakim olduğu sosyal girişimlerde kimi zaman sorunlar meydana getirdiği biliniyor. Ancak şu unutulmamalıdır, eğer ‘iş iyi ve zamanında yapılıyorsa’ burada sigara içmek veya uzun molaların gündeme getirilmesi tercih edilmeyebilir.

Çıkarılan iyi işler her an taktir edilmeli, ancak sigara gibi zararlı alışkanlıkların olumsuz etkileri hakkında da sohbet arasında görüşlerin dile getirilmesi iyi olabilir. Bunu bir talep olarak değil, hatırlatma şeklinde yapmak daha olumlu intiba uyandırır.

Unutulmamalıdır ki sigara kötü bir alışkanlıktır, vazgeçilmesi için de kişisel farkındalık, karar mekanizması ve dış yardımların bir bütün halinde uygulanması gerekir.

Diğer yandan eğer girişim kültüründe sigara ve uzun molalara yer yoksa bunun istisnasıs olduğu belirtilmelidir.

3- Tüm çabalara karşın ekip halinde ulaşılamayan hedefler

Ekibinizle hedeflere ulaşamıyorsunuz, nasıl daha hızlı olunması sağlanabilir? Ne yaparsanız yapın, hangi motivasyon aracını kullanırsanız kullanın hedeflerinize ulaşamıyor musunuz? Açıkça belirtmekte fayda var, hiç de yalnız sayılmazsınız, çok büyük ve deneyimli ekiplerde dahi görülebilen bir olgudur bu. Olabilir öncelikle…

Net olmak gerekirse gereken çabaya karşın verim istenen seviyeden uzaksa ortada kesinlikle bir problem vardır. Sorunun kaynağına inilmesi gerekecektir. Örneğin çalışma saatleri verimli kullanılamıyor olabilir, hedef yüksek konulmuş da olabilir. Motivasyonun azlığı da sıkça görülen bir ekip sorunudur. Çözümü için bir araştırma yapılabilir, örneğin tüm ekip üyelerinden anket doldurmalarını isteyebilirsiniz.

Bu noktada sorunun kaynağı tespit edilebilir, bunun üzerinde yoğunlaşılır. Sosyal girişimlerde henüz tam anlamıyla yerleşmese de takım koçluğu ile sorunların kaynağına inilebileceğini de unutmayın. Ardından doğru planlama ve bir nevi yeniden koordinasyonla verimi geliştirmenin yolları aranabilir.

4- Ekibinizden biri ayrıldı, daha sonra yeniden dönmek istedi; ne yapmalısınız?

Daha iyi koşullar ya da daha fazla ilham aldığı bir diğer proje, nedeni ne olursa olsun girişim projenizden ayrılan bir ekip arkadaşınız var diyelim. Günün birinde sizi aradı ve geri dönmek istediğini söyledi, izlemeniz gereken yol nasıl olmalı? Yeni bir hak tanımak bir tür ödüllendirmeyse nasıl bir yol izlenmeli?

Öncelikle bunu ‘daha genel’ bir bakış açısıyla ele almalısınız. Ekibinizden koşulları beğenmediği için giden bir kişi, dönmek istediğinde ‘ekibin parçası olmanın ne kadar önemli olduğunu’ da vurgulamış olmaz mı? Bu durum, girişimdeki ekibin kendi özgüvenini artırıcı bir etmen doğurabilir.

Bir diğer yandan da gittikten sonra geri dönmenin mümkün olmadığını bilmek, ekipten kopmayı zorlaştırıcı bir etki de doğurabilir. Bu durumun bağlılığı artırması da muhtemel. Peki ne yapılmalı, geri dönmesine izin mi verilmeli, yoksa üzgünüm mü demeli…

Böyle bir durumda karar vermek hiç de kolay değil, ekibin fikrini almak bu noktada doğru seçim olabilir. Ama tekrar belirtiyoruz her iki durumda da sosyal girişimin DNA’sının oluşması anlamında seçimin kolay olmadığı bir gerçek.

5- Ekibi büyütmenin olası ‘yan etkileri…’

Ekibinizi büyütmek istiyorsunuz, bir iş ilanı bile paylaştınız… Ekip için bu, ‘ biz yeterli değil miyiz’ sorusunu ortaya çıkarmaz mı? Elbette olabilir, ancak sosyal girişimcilikte veya çok uluslu bir şirkette, hangi ölçütte olursa olsun liderler, motivasyonu ve verimliliği artırmaları ile başarıya ulaşır, organizasyonlarını ileriye götürürler. Bu bağlamda yerinde yapılan taktir önemlidir.

Ekip üyelerinin güvenini kazandığınız taktirde ‘bir yeterli değil miydik’ sorusu açığa çıkmayacaktır. Bunun için yeni bir alımın çalışana zarar verecek bir hamle olmadığı, aksine organizasyonu büyütme yönünde alınmış kararlar arasında yer aldığına vurgu yapılabilir.

Şartların ne yönde değişeceği konusu açık yüreklilikle bildirilmelidir, iş potansiyelinin arttığı, sorumlulukların geliştiği ilgililere belirtilmelidir.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar