Sistem nasıl işler, nasıl dönüşür?

Sistem nasıl işler, nasıl dönüşür?

Ashoka tarafından düzenlenen “İçgörüden Sistem Dönüşümüne” e-buluşması, 25 Mart Çarşamba günü gerçekleşti. Buluşmada, Ashoka Ülke Direktörü Zeynep Meydanoğlu’nun sonuç ve süreç olarak sistem dönüşümünü ele almasının ardından Graph Commons’ın kurucusu ve 2019 yılında küresel Ashoka Ağı’na katılan Burak Arıkan içgörülerini ve deneyimlerini paylaştı.

İçgörüden Sistem Dönüşümüne buluşmasının açılış konuşmasını Ashoka Ülke Direktörü Zeynep Meydanoğlu gerçekleştirdi. Sonuç ve süreç olarak sistem dönüşümü yaklaşımını anlatan Meydanoğlu, “Balık vermek ve balık tutmayı öğretmek hikayesini biliyoruz fakat balık vermek de balık tutmayı öğretmek de yeterli değil. Bireyleri sistemin içinde güçlendirmek de yeterli olmuyor. Sisteme öyle bir müdahale edilmeli ki yepyeni bir sistem oluşmalı. Sistemler beş bölmeden oluşuyor. Bunlar; kaynaklar, kurallar, ilişkiler, roller ve sonuçlar. Biz sosyal sorumluluk yaptığımızda bu sisteme çomak sokuyoruz. O çomağı çektiğimizde sistem tamamen değişmiş olmalı. Biz sosyal girişimcilerimize en başta ‘Dükkânı ne zaman kapatıyorsun?’ diye soruyoruz çünkü asıl amaç sistemin dönüşmesi ve ona ihtiyaç kalmaması. Bunun için de sosyal girişimciler başkasının fikrilerini kullanmasına izin vermeli ve açık kaynak kullanılmalı ki sistem dönüşsün” dedi.

“Sistemin kök nedeni veriyi kontrol etmekten doğan ağ etkilerine tek başına sahip olmak”

Zeynep Meydanoğlu’nun ardından yıllar içindeki kendi içgörülerini katılımcılarla paylaşan Graph Commons’ın kurucusu Burak Arıkan, “Sistemde önce semptomları görüyoruz. Buna örnek olarak devletlerin sistematik baskısı verilebilir. Devletler, çıkarına göre kamuoyunu şekillendiriyor, rıza üretiyor ve muhaliflere zulmediyor. Bunun ardından yankı fanuslarına hapsedilen bireylerin tüketim tercihleri şirketlerin çıkarlarına göre şekillendiriliyor, kolektif seçimlerimiz manipüle ediliyor. Böylece platformun tekelleşmesi, yeni girişimlerin ve inovasyonun doğmasını engelliyor. Bunların hepsi bir semptom. Semptomların sebebine baktığımızda, gözetim kapitalizminin neden olduğu üssel güç birikimini görüyoruz. Ancak, onun da bir kök nedeni var. O da, veriyi kontrol etmekten doğan ağ etkilerine tek başına sahip olmak” sözleriyle sistemi ele aldı.

Sistem nasıl dönüşecek?

Ağ haritalama, ağ analizi yapma ve paylaşma platformu olan Graph Commons, kök sebep olan ağ etkilerine tek başına sahip olunmasının önüne geçecek. Bu sayede gerçekleşecek sistem dönüşümünü Arıkan, “Hükümetler sistematik olarak hesap verebilir hale gelecek. Yankı fanusları çatlayacak, bireylerin tercihleri özgürleşecek, kolektif seçimler bağımsızlaşacak, platform tekelleri kırılacak, girişimler ve inovasyon yeşerecek. En nihayetinde de veri asitemetrisinin azaldığı, karmaşık sorunlara çözümler üretmek için birbirini destekleyecek toplumlar oluşacak” şeklinde açıkladı.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar