Şirketlerde sürdürülebilirlik ağaç dikme ile sınırlı kalmamalı

Şirketlerde sürdürülebilirlik ağaç dikme ile sınırlı kalmamalı

İş Yaşamında Ertelenmeyecek Konular toplantılarının ilki “Çalışma Yaşamı ve Sürdürülebilirlik” teması ile İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda yapılan konuşmalarda ortak nokta iklim, sosyal ve kurumsal sürdürülebilirliğin iş yaşamından ayrı düşünülemeyeceği oldu.  

İstanbul Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji Yüksek Lisans Programı ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Öğrenci Topluluğu iş birliği ile “İş Yaşamında Ertelemeyecek Konular” isimli toplantıların ilki “Çalışma Yaşamı ve Sürdürülebilirlik” başlığıyla gerçekleştirildi. İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde düzenlenen toplantıda, işletme alanında görev yapan yönetici ve profesyonellerde küresel ısıtma ve iklim krizinin yaşama etkileri, kurumsal sürdürülebilirlik, insan kaynakları uygulamalarının kurumsal sürdürülebilirlik açısından rolü ve sosyal sürdürülebilirlik açısından engelli bireylerin istihdamı konuları ele alındı.

 “Türkiye’nin tarımsal kendine yeterliliği ortadan kalktı”

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukçu, Trakya bölgesi tarım sektörünün iklim krizi ile ortaya çıkan ısınma ve olağan üstü hava olaylarından nasıl etkileneceğini tahmin etmeye yönelik çalışmalarında, iki farklı senaryo üzerinde çalıştıklarını, ısınmanın artmasıyla birlikte tarımsal üretimin ülke çapında farklı etkilere uğrayacağını ve Türkiye’nin tarımsal kendine yeterliliğinin ortadan kalkmış olması nedeniyle gıda sürdürülebilirliğinin önemli hale geleceğini ifade etti.

Mazars Denge CEO’su ve Sürdürülebilirlik Elçisi Dr. İzel Levi Coşkun, konuşmasında sürekli büyüme hedefleyen ekonomik yaklaşımların sınırları olan dünyada imkansızlaştığını, iş dünyasının süreklilikten sürdürülebilirlik bakış açısına geçmesi gerektiğini belirterek bu yaklaşımın start-up şirketlerde başarıyla uygulanabildiğini belirtti.

“Çoğu şirket ağaç dikmekten öteye gitmiyor”

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Doç. Dr. Çiğdem Vatansever, insan kaynakları yöneticilerini hedef alarak yaptıkları nitel araştırma çalışmalarında iş dünyasının çalışan odaklı geleceğinin iklim duyarlılığı kazanılmasını ve sürdürülebilirlik bakış aşçısının kazanılmasını takiben gerçekleşebileceğinin ortaya koyulduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük şirketlerin sürdürülebilirlik raporlarını incelediklerini belirten Vatansever, bu raporlarda en fazla ele alınan sürdürülebilirlik konusunun yeni yeteneklerin şirketlere kazandırılmasıyla ilgili olduğunu, çevre duyarlılığı konularının çoğu şirkette ağaç dikme ve çevre düzenlemesi yapmaktan öteye gitmediğini, kuruluşların çalışanlarına yönelik sürdürülebilirlik eğitimleri verilebileceğini belirtti.

“Engelli çalışanların kurumlara kazanılabilmesi için yapılabilecek pek çok çalışma var”

Doç. Dr. İdil Işık, sosyal sürdürülebilirlik açısından engelli çalışanların iş yaşamındaki durumlarının İstanbul Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji Yüksek Lisans Programı öğrencileri tarafından yapılan araştırmalarla ortaya koyulduğunu, engelli bireylerin iş yaşamında sorunlarla karşılaştığını, insan kaynakları yönetimi açısından engelli çalışanların kurumlara kazanılabilmesi için yapılabilecek pek çok çalışma olduğunu belirtti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde iklim, sosyal ve kurumsal sürdürülebilirlik ile insan kaynakları konularının ilk kez birlikte ve kapsamlı biçimde ele alındığı İş Yaşamında Ertelenemeyecek Konular toplantılarının her akademik dönemde farklı temalarla düzenlenerek kurumsallaşması hedefleniyor.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar