Pembe Festival’den kadınlara meme muayenesi çağrısı

Pembe Festival’den kadınlara meme muayenesi çağrısı

Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Meme Sağlığı Derneği tarafından hasta ve hasta yakınlarını bir araya getirerek erken teşhise dikkat çeken “Pembe Festival” İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde ba. Dört kadın kanserinden birinin memede yerleştiğini ve Türkiye’de meme kanseri görülme yaşının düştüğünü belirten MEMEDER Kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen, tüm kadınları düzenli meme kontrolüne davet etti. 

Meme Sağlığı Derneği MEMEDER, “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde Pembe Festival’in bu yıl 3’ncüsü düzenledi. Meme kanseri tanısı almış hastalar ve yakınlarını bir araya getirmeyi hedefleyen, meme kanseri ve tedavisine ilişkin son gelişmelerin aktarıldığı Pembe Festival’de, MEMEDER Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Büyükgönenç’in moderatörlüğünü yaptığı, meme kanserini yenen ünlü oyuncular Işıl Yücesoy, Yıldız Kültür ve yakın zamanda annesi meme kanserini yenen oyuncu Zuhal Yalçın ile yaptığı ‘Kadın Gözüyle Meme Sağlığı’ söyleşisi gerçekleşti.

Prof. Dr. Vahit Özmen : ‘‘Tüm kadınlarımızı düzenli meme kontrolüne davet ediyoruz’’

MEMEDER Kurucusu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen, ülkemizde meme kanseri görülme yaşının düşmesine şu sözlerle açıklık getirdi. ‘‘Amerika’da meme kanseri tanısı alan hastaların yüzde 25’i 50 yaş altında, yüzde üçü 40 yaş altında,. Türkiye’de ise oranlar hayli yüksek. Meme kanseri tanısı alanların yüzde 50’si 50 yaş altında, yüzde 20’si 40 yaş altında. Bu çok ciddi bir oran. En genç hastamız 17 yaşında!’’ 

Prof. Dr. Vahit Özmen ayrıca genç yaşta görülen meme kanserinin, ileri yaşa oranla daha hızlı seyredip, daha sık tekrarladığını da belirtti ve ekledi: ‘‘Bu durumda erken tanı, özellikle genç yaşta daha da önemli bir hale geliyor. MEMEDERolarak sadece 40 yaş üstü değil, tüm kadınlarımızı düzenli meme kontrolüne davet ediyoruz. Çünkü erken tanı meme kanserinde hayat kurtarıyor.’’ 

MEMEDER’in tamamladığı 10 yıllık mamografik tarama projesine göre, evden davet edilerek yapılan mamografik taramanın hastaların yüzde 80’inde çok erken tanı sağladığını, yaşam süresini uzattığını vurgulayan Dr. Özmen, ayrıca bu taramanın ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını söyledi. 

Dr. Murat Türkyılmaz: ‘‘Herkesin ücretsiz tarama çalışmalarından yararlanmasını tavsiye ediyoruz’’

Pembe Festival’e katılan Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Dr. Murat Türkyılmaz ise Sağlık Bakanlığı’nın kanserle mücadele ederken obezite, tütün gibi kansere neden olan etkenlerle de mücadele ettiklerini, özellikle meme kanserinde kadınlarımızın her geçen gün daha da bilinçlendiklerini ama yine de ulaşmaları gereken çok kadın olduğunu belirtti ve Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz tarama çalışmalarından yararlanmalarını tavsiye etti.

Dr. Gülseren Budayıcıoğlu: ‘‘Meme kanserinin oluşmasında geçmiş çok önemli’’Festivalde büyük ilgi gören bir diğer etkinlik ise kitapları ilgiyle okunan Psikiyatrist- Yazar Dr. Gülseren Budayıcıoğlu’nun ‘Geçmişte Yaşananların Meme Kanseri Oluşmasındaki Rolü’ konulu söyleşisiydi. Yapılan araştırmaların kişinin psikolojisinin hastalıkların meydana gelmesinde çok önemli olduğunu ortaya koyduğunu belirten Dr. Gülseren Budayıcıoğlu, meme kanseri tanısı alan kadınların daha çok hassas yapıda kişilik sahibi olduklarının altını çizdi. 

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar