Netflix’de gösterimde olan ‘’Toxic Town’’ adlı mini dizi, çevresel sorunların, sürdürülebilirlik düzenlemelerinin ve hesap verilebilirliğin etkilerini anlatan yürek burkan bir hikaye. Bu dizi, 1980’lerin sonları ve 1990’larda İngiltere’nin Corby şehrinde onlarca bebeğin engelli doğmasıyla birlikte, annelerin sorumluları ortaya çıkarmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Gerçek hayat hikayesine göre; Corby Çelik Fabrikasının yeniden inşası sürecinde çevreye yayılan
Netflix’de gösterimde olan ‘’Toxic Town’’ adlı mini dizi, çevresel sorunların, sürdürülebilirlik düzenlemelerinin ve hesap verilebilirliğin etkilerini anlatan yürek burkan bir hikaye.
Bu dizi, 1980’lerin sonları ve 1990’larda İngiltere’nin Corby şehrinde onlarca bebeğin engelli doğmasıyla birlikte, annelerin sorumluları ortaya çıkarmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor.
Gerçek hayat hikayesine göre; Corby Çelik Fabrikasının yeniden inşası sürecinde çevreye yayılan tehlikeli toz ve molozların etkisiyle doğum kusurlarının ortaya çıktığı tespit edildi.
Bu toksik atıkların yarattığı olumsuz etkiler, bölgede yaşayan annelerin adalet arayışına yönelmelerine yol açtı.
Netflix, Jofie Whittaker ve Aimee Lou Wood’un da aralarında bulunduğu oyuncularla, Corby’deki zehirli atık davasını konu alan ‘’Toxic Town’’ adlı drama mini dizisini yayına aldı.
İhmal davasına öncülük eden Des Collins ve davada uzman tanık olarak yer alan Dr. Tony Cox, Sustainability Magazine’e dizi ve taşıdığı dersler hakkında bilgi verdi.
Dizide Tony karakterini canlandıran Frank Bourke: ‘’Corby davasında, dizide yer alan arazi ıslahı müteahhitleri çevreyi umursamadan hareket etmenin yanı sıra, tarihi kok ocakları ve çelik fabrikaları da ilk başta bu maddeleri sürdürülemez bir şekilde bırakanlardı.
Tarihi kok ocakları, arsenik, kadmiyum ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’lar) gibi zehirli maddeler içeren toz, buhar ve gaz karışımları yayabiliyor.
Des Collins, ‘’Davadan çıkarılacak derslerden biri, bu alandaki toksinlerin çevresel etkilerinin anlaşılmaması ve ardından alanın yıkımı ve sonrasındaki temizlik sürecinde uygun güvenlik önlemlerinin alınmamasıdır. Bu tür projelerin, hatalı yürütüldüğünde yasal ve çevresel sonuçlarını anlayan uzman profesyoneller tarafından yönetilmesi gerektiğidir’’ dedi.
Bu mini dizi duyguları sarsacak güçlü bir insan hiakayesi ve aynı zamanda engelli bireylerin yaşamlarını canlı bir şekilde gözler önüne sererek erişilebilirlik gündemine önemli katkılar sağlayan ve insanları düşündüren cesaretli ve özverili bir çalışma.