Markanızı sosyal açıdan sorumluluk sahibi yaparken dikkat etmeniz gerekenler

Markanızı sosyal açıdan sorumluluk sahibi yaparken dikkat etmeniz gerekenler

Günümüzde, tüketicilerin toplumsal sorunları dert edinen markalara yönelmesiyle, işletmeler artık sosyal sorumluluğa daha fazla önem veriyor.  Markaların ihtiyaç duyduklarından fazlasını yapmalarını bekleyen tüketiciler, işletmelerin operasyonlarını nasıl hayata geçirdikleri ve toplumla çevre üzerindeki etkileri konusunda daha bilinçli olmalarını istemekle kalmıyor, aynı zamanda dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye yardımcı olabilecek daha fazla işletme talep ediyor.

Sosyal sorumluluk sahibi markalar, en iyi çalışanlarını ve sadık müşterilerini ellerinde tutarken, en iyi yetenekleri ve kaliteli müşterileri de kendine çekebiliyor. Bu markalar, yalnızca kâr tahminlerinin üstüne çıkma konusunda değil, farklı alanlarda da başarıya ulaşıyor. Markaların toplumda oynadıkları rol, onları günümüzün hızlı dünyasında etkisini hissettirmesi beklenen varlıklar haline getirse de, kurumsal sosyal sorumluluğu benimsemek yeterli olmuyor. İşletmelerin sosyal olarak daha fazla sorumlu olmaya çalışırken bazı hususlara da dikkat etmesi gerekiyor.

Gerçekçi hedefler belirleyin

Markanızın sosyal açıdan bilinçli bir işletme olmasını istemek yeterli değil, yeni hedeflerin mevcut misyon ve vizyonunuza dahil etmeniz gerekiyor. Bu noktada, gerçekçi ve net hedefler belirlemek çok önemli. Pek çok işletme, sağlam bir eylem planı oluşturamadıkları gibi misyon ve vizyonlarını güncellemeden çalışmalara başladıkları için başarısız oluyor. Başarılı bir dönüşüm için gerçekçi hedeflere ve görevlere yatırım yapmanız lazım. Bu sebeple, hedeflerinizi ve görevlerinizi basit, açık ve ulaşılabilir tutun. İşletmeniz bunu yapmak için yeterli kaynağa sahip değilse, pahalı yatırımlarda bulunmanıza gerek yok. Uzun ve kısa vadeli hedeflerinizi oluştururken çözmek istediğiniz sorunlar konusunda kendinizi eğitebileceğinizi, yerel topluluğunuzda mevcut olan acil bir sorunu ele alabileceğinizi, mevcut kaynaklarınızı ve alternatif çözümleri kullanabileceğinizi, ölçülebilir, zamana bağlı ve belirli bir misyon oluşturabileceğinizi aklınızda bulundurun.

Sürdürülebilir kaynak kullanımını benimseyin

Sosyal açıdan bilinçli bir işletme başka çözümler mevcutken her şeyi kendi başına yapmaya çalışmaz çünkü sınırlı kaynaklarla her şeyi yapmaya çalışmak yalnızca iş gücünü yorar. Uygun yetkilendirme ve dış kaynak kullanımıyla birçok kaynaktan tasarruf edebilirsiniz. İşletmenizi sosyal açıdan daha sorumlu bir markaya dönüştürmenin yollarından biri, sürdürülebilir kaynak kullanımını benimsemektir. Sürdürülebilir kaynak kullanımı, halihazırda kendi sosyal sorumluluklarını uygulamaya başlayan yerel markaların ürün ve hizmetlerini dışarıdan temin etmeyi içerir. Dış kaynak kullanımı, işleri zamanında yaparken maliyetlerinizi düşürmenin de harika bir yoludur. Bu, diğer birçok şirketin zaten dış kaynak sağladığı olağan hizmetlerle sınırlı değildir, aynı zamanda yasal belgelerin sunulması, proje tekliflerinin ve diğer ilgili belgelerin doğru alıcıya teslim edilmesi gibi özel görevleri de ifade edebilir. Görevleri dışarıdan temin etmek ve doğru işletmeleri kullanmak markanıza çeşitli şekillerde fayda sağlar. Çaba harcama ihtiyacını azaltır, maliyetlerinizi düşürür ve hatta diğer kaynakları satın almak zorunda kalmadığınızdan tasarruf edersiniz. Böylece, marka sürekliliğinizin keyfini çıkarabilir, risk yönetiminizi iyileştirebilir ve hatta yerel ve sürdürülebilir markaların işlerini büyütmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Personelinizi bilgilendirin ve dahil edin

Sosyal değişim içeriden gelmelidir. Böyle büyük bir değişiklik yaparken işe dahil olan herkes değişimin de parçası olmalıdır. Çalışanlarınızı bilgilendirmeli, iyi eğitmeli ve yeni misyon ve hedeflerle ilgili konuşmalara aktif olarak dahil edilmelisiniz. Çalışanlarınıza bu dönüşümün nedenini söylemeniz yeterli değildir, markanızın dönüşümünün faydalarını da anlatmanız gerekir. Bu durum onları, değişimi benimseme, bir fark yaratmak isteme ve sorumluluk alma konusunda aktif kalma açısından motive eder. Aynı zamanda personelinizi eğitmek, şirket politikanızdaki, misyonunuzdaki ve hedefinizdeki yeni değişiklikleri kabul etmelerini kolaylaştırır. Böylece, uyum sağlamaları ve vazgeçmeleri gereken uygulamaları öğrenirler. Ayrıca, onları dahil olmaya teşvik etmek ve kendi önerilerini istemek, yeni iş girişimlerinize katılmalarını da daha olası hale getirir.

Kurumsal sosyal sorumluluğunuzu benimsemek ilk başta zor olabilir. Ancak, sizin ve ekibinizin ortak çabalarıyla hiçbir şey imkansız değil. Kurumsal sosyal sorumluluk konusunda diğer işletmelerin yaptığı hatalardan yola çıkarak dikkat etmeniz gereken hususları görmeniz, ne yapacağınız ve daha başarılı bir dönüşüm için nelerden kaçınmanız gerektiği konusunda yol gösterici olacaktır.

Kaynak: https://www.chicagoeveningpost.com/making-your-brand-more-socially-responsible/

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar