Kadınlar SES getirecek

Kadınlar SES getirecek

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak üzere eşitlik ve dayanışma değerlerini savunan ve bu doğrultuda projeler yapan SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülseren Onanç, Türkiye’de bir ilk olarak 8 Mart’ta SES Kadın Mentörlük Yürüyüşünü gerçekleştireceklerini belirtti. Bu yürüyüş, dünyada kadın liderliğini desteklemek üzere kurulan Vital Voices Derneği’nin global bir projesi.

Kurumsal internet radyosu Radyo Gedik’te her perşembe saat 11.00-12.00 arasında sivil toplum kuruluşlarını ve sosyal girişimleri ağırlayan İyilik Elçileri’nin 5 Mart’taki konuğu SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülseren Onanç oldu. Onanç, öncelikle vakfın nasıl kurulduğundan ve amaçlarından bahsetti.

SES Kadın Mentörlük Yürüyüşü 8 Mart’ta gerçekleşecek

Onanç, SES Kadın Mentörlük Yürüyüşü’nün nasıl ortaya çıktığını şu sözlerle açıkladı: “Kadın siyasetçileri güçlendirmeyi ve kadın siyasetçilerin güçlenmesiyle dünyada bir değişimi tetiklemeyi hedefleyen Vital Voices, Washington bazlı bir sivil toplum örgütü. Daha deneyimli kadınlarla daha az deneyimli kadınları bir araya getirerek kendi aralarında bir dayanışma yürüyüşü yapmalarını hedefliyorlar. Biz de Türkiye’de bunu yapmaya çalıştık ve bugüne kadar 350 kişiyi eşleştirdik. Daha deneyimli olan kadın liderlerimizle, yani mentörlerle, bu sürecin başında olan genç arkadaşlarımızı, gelişme sürecinde olan kadın liderleri eşleştiriyoruz. Onları, 8 Mart’ta, İstanbul’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun fuayesinde bir araya getireceğiz. Burada ilk kez birbirleriyle tanışacaklar. Birlikte dış mekânda kol kola yürümelerini, birbirlerine danışmak istedikleri konuları paylaşmalarını, iki saatlerini birbirlerini dinlemeye, anlamaya ayırmalarını ve gün sonunda da oradan birine ilham vererek veya birinden ilham alarak ayrılmalarını istiyoruz.”

“Her 10 kadından sadece 3’ü iş gücüne katılıyor”

Kadınların Türkiye’deki durumundan bahseden Onanç, “Türkiye’de kadının iş gücüne katılımı yüzde 29. Yani,her 10 kadından sadece 3’ü iş gücüne katılıyor. Son yirmi yılda, bu konuda biz sadece yüzde 2,2 gelişim sağladık. Büyük Millet Meclisi’ne bakacak olursak, kadın milletvekili sayısı erkek millet sayısıyla oranlandığında, kadının temsili yüzde 17. Bu oran, dünyada ortalama yüzde 25. Yerel yönetimlerde ise kadın neredeyse hiç yok. Kadına yönelik şiddet ise, son 20 yılda yüzde 400’e varan bir oranla arttı. Bu artış, dünyada da var. Kadın güçlendikçe şiddet de artıyor” diyerek kadınların karşılaştıkları eşitsizlikleri anlattı.

Gülseren Onanç’tan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için mesaj

 “Daha iyi bir dünyayı birlikte yaratmak dileğiyle…” sloganıyla Serpil Güzel Ün’ün gönüllü olarak hazırlayıp sunduğu İyilik Elçileri programının; SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülseren Onanç ile gerçekleştirilen yayına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar