“Kadın futbolcuların ekonomik anlamda güçlenmelerinin önünü açmak istiyoruz”

“Kadın futbolcuların ekonomik anlamda güçlenmelerinin önünü açmak istiyoruz”

Kadın futbolcuların hem kişisel hem de ekonomik anlamda güçlenmelerinin önünü açmak ve onları ikincil kariyer fırsatlarıyla buluşturmak üzere Kotex ile birlikte Futbolcu Gelişim Programı’nı hayata geçiren Kızlar Sahada’nın Proje ve Operasyonlar Uzmanı Öykü Attila ile programın detaylarını ve hedeflerini konuştuk.

Kotex ile birlikte hayata geçirdiğiniz Futbolcu Gelişim Programı’ndan kısaca bahsedebilir misiniz? Kadın sporculara bu programla neler kazandırmak istiyorsunuz?

Kotex ile birlikte hayata geçirdiğimiz Futbolcu Gelişim Programı; futbolu kendine kariyer alanı olarak seçerek, profesyonel futbol oynayan kadınlara yönelik kurguladığımız bir yıllık eğitim ve gelişim programı. Programa başvuran ve kriterleri sağlayan tüm kadın futbolcuları, bir yıl süreyle mobil uygulamamız üzerinden çeşitli eğitimler ve etkinliklerle buluşturacağız. Hedefimiz, kadın futbolcuların hem kişisel hem de ekonomik anlamda güçlenmelerinin önünü açmak, onları alternatif kariyer fırsatlarıyla buluşturmak ve futbol oynamaya devam ederlerken çeşitli eğitimler aracılığıyla gelişimlerini desteklemek. Programımız için bir de ödül sistemi geliştirdik. Sporcularımız, düzenlenen eğitim, etkinlik ve aktivitelere katıldıkça puanlar toplayarak, hem stadyum gezisi, tiyatro bileti, konser bileti gibi deneyimsel hem de dizüstü bilgisayar, tablet, krampon, futbol topu maddi ödüllerle buluşma fırsatını yakalayacak. Bu ödüllerin yanı sıra, programı düzenli takip eden sporculara burs ve staj imkanı da sağlayacağız.

Sporcuların alacağı eğitimlerden bahsedebilir misiniz?

Sporcuları 11 farklı branşta çevrimiçi eğitimler, bireysel koçluk görüşmeleri, meydan okumalar ve seneye yayılmış güçlü bir gelişim programı bekliyor. Programımız, Sporcu Beslenmesi, Spor Fizyoterapisi, Spor Psikolojisi, Sporda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği gibi spor odaklı eğitimlerin yanı sıra; İletişim Becerileri, Kişisel Marka Yönetimi, Çatışma Yönetimi, Zaman Yönetimi, Pusulam İçsel Koçum gibi kişisel gelişim odaklı eğitimlerden oluşuyor. Ana odağımız olan kariyer gelişimi ve ekonomik güçlenme alanında ise İK ve Kariyer Yönetimi ve Sporda Sürdürülebilirlik Modülleri eğitimlerini de sporcularımıza vereceğiz. Tüm eğitimler, alanında uzman danışmanlarımızın süpervizörüğündeki Kızlar Sahada Gönüllü Eğitmenleri tarafından, mobil uygulama ve çeşitli çevrimiçi platformlar üzerinden verilecek.

Bu programa kimler katılabiliyor?

Bu programa TFF lisanslı, kadın futbol liglerinde (1., 2., 3. lig) futbol oynayan üniversite öğrencisi ya da üniversite mezunu kadın futbolcular katılabiliyor. Programın hedef kitlesini bu çerçevede belirlememizin amacı, yukarıda da belirttiğim gibi programı kadın futbolcuların kariyer gelişimleri ve nihai olarak ekonomik güçlenmelerini sağlamayı hedeflememiz. Program içerisindeki eğitimleri düzenli takip edecek futbolcuların bire bir koçluk seanslarına erişmelerini sağlayarak, kendilerini tanımalarını ve kariyer hedeflerini belirlemeleri konusunda onlara destek olmayı; onlara farklı kurumlarda staj olanakları sağlayarak da ikincil bir kariyer sahibi olmalarının önünü açmak istiyoruz. Üniversite eğitimine devam eden ya da mezun olan kişilerin, programın olanaklarını daha verimli olarak kullanacağını düşünüyoruz.

Geçen seneki tecrübelerinizden çıkarımla, bu sene programa eklediğiniz yenilikler ve iyileştirmeler neler?

Geçtiğimiz yıl programımızın lansmanını Şubat ayında gerçekleştirmiştik. Programa başvuran kulüpler içerisinden bei kadın futbol kulübü belirlemiş ve programa bu kulüplerin A takımlarındaki sporcuları (yaklaşık 150 sporcu) dahil etmiştik. Mart ayı itibariyle de sporcuları yerinde eğitimlerle buluşturmayı planlıyorduk. Tabii pandemi herkesi olduğu kadar programımızı da etkileyerek, iş yapış biçimimizi değiştirmemizi gerektirdi. Hızla, yerinde vermeyi düşündüğümüz eğitimleri dijital ortama uyarladık. Programdaki sporcular bire bir koçluk alarak, bu alanda önemli bir fayda gördüler. Bu süreçte A takımlardaki sporcuların büyük çoğunluğunun hala lise eğitimine devam ediyor olması sebebiyle sporcuların, kariyer odaklı bir programdan önce okul derslerine öncelik vermeleri gerektiğini fark ettik. Bunun yanı sıra, küçük yaş grubu kadın futbolcuların ailevi gerekliliklerinden dolayı internet erişimlerinin kısıtlı olabileceği yerlere gitmek zorunda kaldıklarını ve mevcut internet bağlantısını da okul eğitimleri için kullanmak durumunda kaldığını gözlemledik. Bu sebeplerle bu yıl programın hedef kitlesini en az üniversite öğrencisi olacak şekilde belirledik.

Bu yıl programı yalnızca beş kulüple sınırlı tutmadan tüm Türkiye’ye açarak, daha fazla kadın futbolcunun faydalanmasını istedik. Tüm programı dijital ortama uyarlayarak da, eğitimlerin eğlenceli bir şekilde verilebilmesi için içerikleri güncelledik. Mobil uygulama içerisinde kurguladığımız ödül sistemi ile de futbolcuların motivasyonunu artırmayı hedefliyoruz. Başvurular hala devam ediyor, umarız çok sayıda kadın futbolcuya erişebiliriz.

Bu seneki program özelinde hedefleriniz neler?

Bu seneki hedefimiz programa katılan tüm kadın futbolculara önemli bir deneyim ve gelişim sağlamak. Kazanacakları farkındalık ve alacakları eğitimlerle, katılımcıların futbol dışında maddi gelir elde edebilecekleri alanların sayısını artırabilmek; ekonomik anlamda güçlenmeleri için onları çeşitli fırsatlarla buluşturabilmek istiyoruz. Eğitim sistemi içerisinde yeterli donanıma sahip olma şansı bulamayan kadın futbolcuların program sayesinde daha donanımlı ve bilinçli bireyler olmalarını hedefliyoruz. Kadın futbolculardaki eğitim ve bilgi seviyesini yukarıya çekmek ve onların her anlamda güçlenmelerini sağlamak için Kızlar Sahada olarak, çalışmalarımıza bundan sonraki süreçte de çalışmaya devam edeceğiz.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar