İtibar artırıcı bir etken olarak kurumsal sosyal sorumluluk

İtibar artırıcı bir etken olarak kurumsal sosyal sorumluluk

Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, gerek paydaşlar gerekse organizasyon yapısının birçok unsuru açısından kitlesel olarak itibar artırıcı etkilere sahiptir…

Kurumsal sosyal sorumluluk, ilk olarak şirketlerin çalışanlarına, paydaşlarına, toplulukları ve dünyaya olumlu etkiler bırakabilecek bir yol olarak düşünüldü. Bazı dikkat çekici kuruluşların bu konuyu yüreklendirmesiyle bilinirlik ve diğer kurumlar açısından ele alınma zincirleme reaksiyonu sağlandı. Çoğu şirket için değişim ve yardımlaşma temalarıyla işlense de bazıları açısından ‘itibarı artırıcı’ olmaktan öteye geçmediği de bir gerçek. Bununla birlikte çokyönlü toplumsal faydaları ve kurumsal katkılarının yanı sıra ‘kurumsal itibarı geliştirmesinin’ son derece doğal olduğunu belirtmek gerek. İyilik, takdir uyandırır…

Günümüzde iletişim stratejileri hemen her ölçekteki şirket için büyük önem taşıyor. Müşteriye birçok yönden dokunulması gerek ve piyasaların deyim yerindeyse bir savaş alanı haline geldiği düşünüldüğünde de ‘bu temasın’ ana maddelerinden iletişim kavramının önemle ele alınması lazım.

Düşünsenenize bir motto olarak “İşinizin başarısı en iyi müşterileri bulmaya, onları anlamaya ve onlarla bağ kurmaya bağlıdır…” diyen Nielsen Research tarafından yayınlanan bir raporda, tüketicilerin yüzde 66’sı, ‘sürdürülebilir’ özelliğe sahip olduğunu düşündükleri güçlü markalardan daha yüksek meblağalarla alışveriş yapmaya hazır.” deniyor, ayrıca; bir marka ne kadar ‘eski ve köklüyse’ tüketici için o kadar değerli görülüyor, bu şekilde düşünmeyenlerin oranı o kadar düşük ki, sadece yüzde 19. En nihayetinde ise markalar, tüketiciler istediği için varlar ve yaşamak için atmaları gereken adımları, stratejileri belirlemeleri de son derece doğal.

Peki kuruluşların kimi değer ve ilkelerini, iletişimin yenilikçi bir metodu anlamı da taşıyan sosyal sorumluluk stratejileri eşliğinde ele almasının potansiyel etkileri neler olabilir?

New York Times’da yer alan bir makalede, şirketlerin finansal performanslarının başarı için yeterli ölçüt olmadığı, topluma olumlu katkılarıyla bütünün oluştuğu kaydediliyor. Bu oldukça önemli bir argüman, kuruluşlar açısından sosyal sorumluluk gibi iyiliğin öz olduğu çalışmaların önemine işaret ediyor. Bu yönde atılan adımların güçlü etkilerinden ziyade, bir ‘performans’ etkisi oluşturduğu kaydediliyor özetle. Amaçı olan bir yaklaşım olarak sosyal sorumluluk dendiği zaman, kurumsal açıdan zorunluluk dahilinde olmasa da gereklilik olduğu çıkarımı açık şekilde görülüyor.

Ve yeni bir paranteze hazır olun; kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları öncesindeki karar aşamasında neler dikkatle incelenmeli? Kilit noktalar neler?

Herhangi bir organizasyonun plansız programsız girmesini gerekli kılan bir strateji değildir sosyal sorumluluk alanındaki fikir ve adımlar… Öncelikle karar öncesinde strateji belirlenmeli, ayrıca söz konusu düşünceler değerlendirilebilir olmalı. Örneğin işe yaramayan bir şey varsa konuşulmalı, nedenler ele alınmalı, söylem açık olmalı, tartışılmalı. Bunu iyi yapan markalar şeffaftır ve sözlerini açıkça dile getirmekten çekinmezler.

    Sosyal sorumluluk projesine destekte bulunulmadan, bu alanda girişimler ortaya koymadan önce şu maddeler dikkatle ele alınmalıdır;

  • Paydaşlar kim ve neleri önemsiyorlar? Kendi işletme modelinizle uyumlular mı? (Bir sağlıklı besin markasının bu kimliğiyle örtüşebilir paydaşlara sahip olması gerekir)
  • Kurumsal ilkeleri/değerleri neler, bunların projelere yansımaları ne yönde olacak?
  • Meydana getirmeye çalıştığı değişim nedir?
  • Uyuşmazlıklar nasıl çözülebilir?
  • Başarı nasıl ölçülecek, ne şekilde raporlanacak?

Gelin son dönemde global ölçekte dikkat çeken bazı kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalrına birlikte bakalım,

Google
ABD Başkanı Trump’ın göç konusundaki yasalarına tepki olarak bugüne kadar ki en büyük insani yardım fonunu yarattı ve 4 milyon dolar toplandı. Bu fonla, ABD havaalanlarında göz altına alınan gezginlere yardım ediliyor. Ayrıca şirketin 5 yıllık süre içerisinde sosyal yardımlaşma alanında 1 milyar doları bulan hibe desteğinde bulunacağı belirtiliyor.

Amour Vert
Moda markası, satılan her t-shirt için bir ağaç dikiyor.

Microsoft
Geçtiğimiz yılın tek bir mali yılında 1,2 milyar doları bulan yazılım ve hizmeti, kar amacı gütmeyen şirketlere bağış olarak sundu.

Patagonia

Outdoor giysiler satan Patagonia ise kendi web sitesini tam bir ‘harekete geç’ platformu olarak kullanıyor. Çeşitli konularda toplulukları bir araya getirici çalışmalar yürüterek doğal hayatı korumaya dönük projeler sunuyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar