İskoçya iklim değişikliğiyle nasıl mücadele ediyor?

İskoçya iklim değişikliğiyle nasıl mücadele ediyor?

Dünya liderleri, Cop26 iklim değişikliği zirvesi için Kasım ayında İskoçya’nın Glasgow kentinde bir araya gelecekler. Peki emisyonları azaltma konusunda en iddialı ülkeler arasında yer alan İskoçya, taahhütlerinde şimdiye kadar ne kadar yol kat etti?

İskoç hükümet yetkilileri, elektrik, ısınma ve ulaşımdaki enerji talebinin yüzde 50’sinin, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji ile karşılanmasını hedefliyor.

2020 yılına kadar elektrik talebinin yüzde 100’üne eşdeğer bir yenilenebilir enerji üretme hedefi belirleyen hükümet, geçtiğimiz yıl toplamda yüzde 97.4’e ulaşarak bu hedefi az bir payla kaçırdı.

Kömürle çalışan son elektrik santrali 2016 yılında kapatılarak, fosil yakıt kullanımından uzaklaşıldı. Günümüzde hizmet veren tek doğal gazlı elektrik santraline, karbon yakalama ve depolama teknolojisi entegre edilerek yenilendi.

Enerji kapasitenin yaklaşık yüzde 70’i karada bulunan rüzgar tribünlerinden sağlanırken, bunları hidroelektrik ve açık deniz tribünleri takip ediyor.

Sera gazı emisyonları için neler yapılıyor?

İskoç hükümeti, 2045 yılına kadar sera gazı emisyonlarını net sıfıra indirmek için yasal bağlayıcılığı olan hedefini belirledi.

Karbondioksit gibi sera gazı emisyonları, 30 yıl öncesinin yaklaşık yarısına düşürüldü.

İskoç Hükümeti, planladıkları hedeflerin en cesur hedefler olduğunu ve bu alanda dünyanın en iddialı ülkeleri arasında yer aldıklarını belirtiyor.

Ulaşım konusunda neler yapılıyor?

Ulaşım, İskoçya’nın sera gazı emisyonlarının yaklaşık dörtte birinden sorumlu. Bunu azaltmak için bazı adımlar atılmasına rağmen, trafikte olan araçların büyük bir çoğunluğu sera gazı yayan benzin ve dizel motorlu araçlardan oluşuyor.

Birleşik Krallık’ta kayıtlı elektrikli ve hibrit araç sayısının bir yılda yaklaşık yüzde 40 arttığı belirtiliyor. Buna paralel olarak İskoçya’da 1800 adet halka açık şarj noktası var ve bu sayı giderek artıyor.

Kirletici araçların şehir ve kasaba merkezlerine girmesinin yasaklandığı ve uymazlarsa ceza ödeyecekleri düşük emisyonlu yerleşimlerin hayata geçirilmesi planlıyor. Şimdiye kadar yalnızca Glasgow’da, bölgeye giren otobüslerin yüzde 60’ı için geçerli önlemler uygulanıyor.

Pandemi sonrasında kısıtlamalar hafifletilirken, çalışanların mümkün olduğunca evden çalışmaya devam etmeleri öneriliyor.

Temmuz 2021 itibarıyla araba yolculukları pandemi öncesine göre yüzde 5 daha düşük olsa da ,hava ulaşımının yüzde 60 ve demiryolu ulaşımının yüzde 50 azaldığı tahmin ediliyor.

Konut ısıtma sistemleri

İskoçya’nın emisyonlarının yaklaşık yüzde 13’ü konut ısıtma yöntemlerinden kaynaklanıyor. Yaklaşık yüzde 80 konutta doğal gazlı merkezi ısıtma sistemleri kullanılıyor.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, kurulacak yeni ısıtma sistemlerinin yüzde 50’sinin 2025 yılına kadar sıfır emisyonlu modellerden oluşacağı belirtiliyor.

Isıtma sistemlerinin gaz yerine yenilenebilir enerji kullanması veya ısı pompaları gibi düşük karbonlu alternatiflere dayanması hedefleniyor.

Ağaçlandırma

Atmosferden karbondioksiti emmenin en etkin yolu ağaçlandırmadır.

Bu konudaki hedeflere ulaşılması için, Birleşik Krallık’ın 30 yıl boyunca her yıl dikilen, 32 bin hektarlık net ormanlık alana ihtiyacı var. Bu da yaklaşık 1,5 milyar ağaca tekabül ediyor. Rakamlar, Birleşik Krallık’ta dikilen ağaçların çoğunun İskoçya’da olduğuna işaret ediyor.

İskoç hükümeti, 2024 yılına kadar her yıl 18 bin hektarlık yeni ormanlık alan yaratmayı hedefliyor. Nihai hedef ise, 2032 yılına kadar topraklarının yüzde 21’nin ormanlarla kaplı olması.

Görsel: Getty Images

Kaynak:

https://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-57970435

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar