İş hayatında kadınlara güç veren kurumlar

İş hayatında kadınlara güç veren kurumlar

Bir program veya proje haline gelmiş, sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü ve kadınların başvurabileceği liderlik ve girişim programlarını mı merak ediyorsunuz? Sizin için birkaç tanesini derledik.

Dünya nüfusunun yarısını kadınlar oluştursa da, kadınların iş hayatına ve ekonomiye katılımı hiçbir dünya ülkesinde erkeklerle eşit düzeyde değil. Toplumsal ve ekonomik kalkınma için kadınların iş hayatında etkin biçimde yer alması, iş gücüne katılması ve bunlar içinde kadın istihdamının artırılması gerekiyor. Bunları hedefleyen program, proje ve kuruluşları inceleyelim.

1) Her Kadın Liderdir – BPW İstanbul İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği
BPW İstanbul İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği, 2013 yılında, kadınların her türlü ayrımcılığa karşı güç birliği yapması, iletişim ağlarını güçlendirmesi, ulusal ve uluslararası paydaşlar ile çalışarak bir ağ oluşturması amacıyla İstanbul’da kuruldu. Dernek, Türkiye ve dünyada farklı seviyelerde yaşanan ve toplumsal cinsiyet rollerine dayalı fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak ve kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi karar mekanizmalarında var olmalarını sağlamak üzere topluma rehberlik etmeyi amaçlıyor.

BPW İstanbul İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği’nin liderliğini ele almak isteyen her kadına ulaşabilmek için bir “Liderlik Okulu” bulunuyor. Bu okulda, liderlik kavramından bütçe planlamaya ve finansmana ulaşıma, pazarlama stratejilerinin belirlenmesinden zaman yönetimine ve dijital satışa kadar ihtiyaç duyulan pek çok konuda uzman isimlerden eğitim veriliyor.

Liderlik Okulu, dört modülden oluşuyor ve her modül için kadınlara katılım sertifikasıyla beraber, modülü tamamlayan katılımcılara BPW İstanbul Liderlik Okulu sertifikası veriliyor.

2) Kadınları Ekonomik Güçlendirme Programı – KEDV
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV), kadınların ekonomik sürece katılımlarını artırmak amacıyla Ekonomik Güçlendirme Programı kapsamında eğitim, kredi, danışmanlık ve pazarlama desteği veriyor.

İş Geliştirme Desteği: Kadınların kendi becerileri ve mevcut yerel ekonomik olanakları araştırılarak iş fikri geliştirmeleri ve iş planı çıkarmaları amacıyla eğitim ve izleme desteği veriliyor. Kadınların kooperatif çatısı altında ortak yürütebilecekleri; gıda üretimi (reçel, turşu, sebze kurusu), sabun üretimi, hediyelik kutu yapımı, hazır yemek, tekstil, ikinci el eşya satışı, çocuk bakımı, eğitim hizmetleri ve lokanta gibi çeşitli alanlarda ortak işler kurmalarına destek veriliyor. KEDV, bugüne kadar yaklaşık 3 bin kadına bu alanda destek sağladı.

Maya Mikro Ekonomik Destek İşletmesi : Türkiye’nin ilk mikro kredi kurumu olan Maya, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından 2002 yılında kuruldu. KEDV, iktisadi işletmesi Maya kanalıyla iş kurmak isteyen ya da işlerini geliştirmek isteyen kadınlara küçük krediler veriyor. Program şu anda sadece Kocaeli, Sakarya ve Eskişehir’de uygulanıyor. Verilen krediler 6 veya 12 ay vadeyle veriliyor ve geri ödemeler ise haftalık olarak yapılıyor.

Yeni Ürün Geliştirme : Bu programda, kadınların mevcut becerileriyle üretebilecekleri, pazarda talep olan yeni ürünler geliştiriliyor. Bugüne kadar bez bebek, yuva eğitim materyalleri, çocuk eşyaları, ahşap oyuncakla geleneksel motiflerin ve becerilerin kullanıldığı aksesuarlar, ev tekstili ve sabun üretimi için destek sağlandı. KEDV, bu kapsamda sabun, hediyelik kutu üretimi gibi yeni beceriler için kurslar düzenliyor ve kadınların edindikleri becerileri, işe dönüştürmeleri için eğitim, danışmanlık ve izleme desteği veriyor.

Tasarruf Grupları: Tasarruf gruplarıyla kadınlar, 10’ar kişilik gruplar halinde kendi küçük tasarruflarını bir araya getirerek kendi ihtiyaçları için kullanabilecekleri bir fon oluşturuyorlar. Bu yolla para yönetmeyi, borç alma ve ödemeyi öğrenen kadınlar, iş amaçlı krediler için beceri kazanıyorlar. KEDV, kadınların tasarruf grubu kurmaları ve yönetmeleri konusunda eğitim ve izleme desteği veriyor.

Nahıl: Nahıl Dükkân’da Türkiye’nin her yanından kadınların ürünleri pazarlanıyor. KEDV İktisadi İşletmesi olarak faaliyet gösteren bu dükkân kanalıyla ayrıca, siparişler alınıyor ve kadınların ürünleri internet sayfalarından satılıyor. Nahıl’da ayrıca ikinci el giysi ve ev eşyaları satılıyor, bu eşyaların geliriyle erken çocuk eğitim hizmetleri başlatmak isteyen kadın grupları destekleniyor. Düzenli aralıklarla yinelenen Nahıl Şenlikleri ve Nahıl Pazaryeri ile de daha yaygın bir satış olanağı sağlanıyor.

3) Kadın Liderlik Platformu – KAGİDER
UPS Türkiye, KAGİDER ve TurkishWIN işbirliğiyle 2014 yılında hayata geçirilen Kadın Liderlik Platformu, özel sektörde kadın istihdamını ve liderliğini artırmak üzere çalışan tüm kurumsal liderlerin, kendi aralarında fikir ve deneyim paylaşımında bulunmalarını sağlayarak bu konuda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Her yıl dört kez düzenlenen toplantılarla Kadın Liderlik Platformu, özel sektördeki başarılı kadın yönetici örneklerinin paylaşılmasını ve bu konudaki fikir önderlerinin karşılıklı görüş alışverişinde bulunmalarını sağlayan bir mecra yaratıyor. Kadın Liderlik Platformu toplantılarına kurumların insan kaynakları, kurumsal iletişim departmanları ve üst düzey yöneticileri bir araya geliyor.

4) Arya Kadın Yatırım Platformu
Kadın odaklı yatırım platformu olan Arya Kadın Yatırım Platformu, kadın liderliğindeki şirketleri “akıllı para” yatırımı yapacak kadın ve kadının gücüne inanan erkek melek yatırımcılarla bir araya getiriyor.

Arya Kadın Yatırım Platformu mentorluk programına başvuran kadınların yatırım süreci yaklaşık altı ay sürüyor. Bir girişim, yatırım komitesini başarıyla geçtikten sonra mentor ve izleme sürecine giriyor. Girişimciyle beraber hedefler belirlenip en az üç ay kadar takip edilerek performansı değerlendiriliyor. Bu sürecin sonu yatırımla sonuçlanmasa da bu süre zarfında faydalı geri bildirimler ve mentorluk alınabiliyor. Yatırım alan girişimlere iş geliştirme ve dijital strateji alanında destekler sağlanıyor ve portföy mantığında şirketler birbirlerini destekliyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar