Dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan kadınlar ve kız çocuklarının temel hakları, ayrımcılığın arttığı, yasal korumaların zayıfladığı, kadınları destekleyen programları organize eden kurumlara yapılan finansmanın azaldığı benzeri görülmemiş bir tehdit altında. UN Women kuruluşunun, 8 Mart’ta Birleşmiş Milletler’in 50. Uluslararası Kadınlar Günü öncesinde yayımladığı ‘’Kadın Hakları Gözden Geçirildi: Pekin’den 30 Yıl Sonra’’ başlıklı raporu, 2024 yılında dünya
Dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan kadınlar ve kız çocuklarının temel hakları, ayrımcılığın arttığı, yasal korumaların zayıfladığı, kadınları destekleyen programları organize eden kurumlara yapılan finansmanın azaldığı benzeri görülmemiş bir tehdit altında.
UN Women kuruluşunun, 8 Mart’ta Birleşmiş Milletler’in 50. Uluslararası Kadınlar Günü öncesinde yayımladığı ‘’Kadın Hakları Gözden Geçirildi: Pekin’den 30 Yıl Sonra’’ başlıklı raporu, 2024 yılında dünya genelindeki hükümetlerin dörtte birinin kadın haklarına karşı geri adım attığını ortaya koyuyor.
On yıllarca süren savunmacılık hareketlerine rağmen, ekonomik istikrarsızlık, iklim krizi, artan çatışmalar ve siyasi karşıtlıklar, cinsiyet eşitliği için daha kötü bir ortamın oluşmasına katkı sağladı.
Bir nesil tehlikede
Tarihsel olarak 87 ülke bir dönem kadın liderler tarafından yönetilmiş olsa da, gerçek eşitlik hala çok uzak bir hedef.
UN Women, her dakikada bir kadın veya kız çocuğunun aile üyesi veya yakın partneri tarafından öldürüldüğünü rapor ediyor. Bu oldukça endişe verici bir durum.
Birleşmiş Milletler ajansı, dijital alanın da cinsiyet eşitşizliklerini derinleştirdiğini ve yapay zeka ile bazı sosyal medya platformlarının zararlı stereotipleri güçlendirdiğini savunuyor. Bununla birlikte, kadınlar ve kız çocukları dijital ve teknoloji ile ilgili alanlarda hala yeterince temsil edilmiyor.
Son on yılda, çatışmalara doğrudan maruz kalan kadın ve kız çocuklarının sayısında %50’lik rahatsız edici bir artış söz konusu. Kadın hakları savucuları, günlük olarak taciz, kişisel saldırı ve hatta ölümle karşı karşıya kalıyor.
Bu bulgular, Covid19, artan gıda ve yakıt fiyatları ve demokratik kurumların zayıflatılmasının yalnızca ilerlemeyi yavaşlatmakla kalmayıp, aynı zamanda elde edilen kazanımları aktif olarak tersine çevirdiğini vurguluyor.
Pekin+30: Kazanımlar
2025’te Pekin Deklarasyonu’nun 30. yıl dönümü kutlanıyor.
Kadın haklarını ilerletmek için en vizyoner yol haritasını sunan UN Women biriminin son raporu, takdir edilmesi gereken ilerlemelerin altını çiziyor.
1995 yılından bu yana, ülkeler cinsiyet eşitliğini ilerleten 1.531 yasal reform gerçekleştirdi. Anne ölüm oranı üçte bir oranında azaldı. Kadınların parlamentolardaki temsili iki katından fazla arttı.
Ancak, 2030 Gündemi’ni başarmak için yapılacak önemli çalışmalar hâlâ devam ediyor. Yeni sunulan Pekin+30 Eylem Gündemi, ilerlemeyi hızlandırmak için öncelikli alanları belirliyor. Bunlar:
· Tüm kadın ve kız çocukları için teknolojiye eşit erişim ve çevrimiçi güvenlik
· Sosyal koruma, evrensel sağlık hizmetleri ve eğitime yapılan yatırımlarla kadınların ekonomik bağımsızlığının güçlendirilmesi
· Kadın liderliğindeki organizasyonların teşvik edilmesi, özellikle çevre politikalarındaki liderliklerinin önceliklendirilmesi
· Yeşil işlere eşit erişimlerinin sağlanması
· Kadın ve kız çocuklarına yönelik tüm şiddet biçimlerini sona erdirmek için plan, program ve yasaların kabul edilmesi ve de acilen uygulanması.
Cinsiyet eşitliği, son on yılların en zorlu dönemlerinden birini yaşarken, UN Women, hükümetleri, iş dünyasını ve sivil toplumu taahhütlerini güçlendirmeye ve geri adım atmaya karşı durmaya çağırıyor.
Kaynak:
https://news.us15.list-manage.com/track/click?u=372753f560ef60c400f1a4f3f&id=8f8cae2bea&e=8b42edf312