Hayati tehlikesi olan çocukların dileklerini gerçekleştirerek hayata bağlanma gücü veriyorlar

Hayati tehlikesi olan çocukların dileklerini gerçekleştirerek hayata bağlanma gücü veriyorlar

Hedeflerinin tedavi sürecindeki çocuklara ulaşarak, onlara ihtiyaç duydukları moral ve motivasyon desteğini sağlayıp tedaviye daha iyi cevap vermelerini sağlamak olduğunu belirten Bir Dilek Tut Derneği’nin CEO’su Füsun Kuran, kurumsal internet radyosu Radyo Gedik’te yayınlanan İyilik Elçileri’nin 28 Mayıs’taki yayınının konuğu oldu. Kuran, dilek yolculuğunun nasıl gerçekleştiğini, dilek çocuklarının kim olduğunu ve ‘Doğum gününü bir Dilek Çocuğu’na bağışla’ projelerini anlattı.

Bir Dilek Tut Derneği, global olarak 40 yıldır 50 ülkede faaliyet gösteren Make A Wish Vakfı’nın Türkiye ayağını oluşturuyor. Amerika’da kurulan Make A Wish Vakfı sayesinde yılda 30 bin çocuğun hayali gerçek oluyor. Make A Wish’in bugüne kadar 500 bin çocuğun dileğini gerçekleştirdiğini ifade eden Bir Dilek Tut Derneği’nin CEO’su Füsun Kuran, “Vakıf 1980 yılında, kanser çocuğunun dileğini gerçekleştirmenin onun iyileşme sürecine ne kadar etki ettiğini gören bir anne tarafından kuruluyor. Türkiye operasyonumuzda şu ana kadar 4 bin 500 dilek gerçekleştirdik. Her geçen yıl hem dileklerin kalitesini hem de dileği gerçekleşen çocuklarımızın sayısını artırarak operasyonlarımızı iyileştirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Dilek yolculuğu nasıl gerçekleşiyor?

Dilek çocuklarının yüzde 95’inin kanser hastalığıyla mücadele ettiğini belirten Kuran, “Genelde dilek çocuklarımız riskli hastalıklar taşıyan ve kanser olan çocuklar oluyor. Ortak çalışmalar yürüttüğümüz doktorlarımız belli bir ilaç tedavisi yaptıktan sonra aileleri ve çocukları bize yönlendiriyorlar. Başvuranlar direkt aileler oluyor. Çocuklarımızdan, ‘sahip olmak istiyorum’, ‘seyahat etmek istiyorum’, ‘olmak istiyorum’ ve ‘deneyimlemek istiyorum’ olmak üzere dört farklı kategoride dilekler alıyoruz. Ardından, ailelere formların bulunduğu sihirli kutularımızı gönderiyoruz ve gönüllülerimiz aileleri ziyarete gidiyorlar. Kapsamlı bir prosedürümüz var ve buna da dilek yolculuğu diyoruz. Dilek yolculuğunda, dilek alımının ve organizasyon sürecinin ardından çocuğun doktorunun izin verdiği, ailenin ve çocuğun uygun olduğu bir günde, çocuk için o günü unutulmaz kılacak bir şekilde dileğini gerçekleştiriyoruz. Burada, çocuğun imkânsız olarak düşündüğü şey gerçekleştiğinde, ‘ben de iyileşebilirim’ hissiyatı geliyor” sözleriyle dilek yolculuğunu anlattı.

Bir Dilek Tut Derneği Dilek Yolculuğu Tanıtım filmi

“Türkiye’de en çok yatak odası isteniyor”

Çocukların dileklerinin kültürden kültüre farklılaştığını dile getiren Kuran, “Bazı ülkelerde en çok karşılaşılan dilek seyahat. Türkiye’de ise en çok yatak odası isteğiyle karşılaşıyoruz. Yatak odasının ardından ise en çok istenenler arasında laptop veya Ipad yer alıyor. Dilek gününden sonra hayata bağlanan çocuk oranı yüzde 70. Kanser hastalığına en iyi gelen şeyin motivasyon olduğu kanıtlandı. Bu motivasyon büyüklerde terapiler yaparak oluşabiliyor ama çocuklar için hiç olmayacaklarını düşündükleri bir şeyi yaşamak çok etkin” dedi.

“Gruplarımızla oturup çocukların dileklerinin gerçekleşeceği günü tasarlıyoruz”

Dilek Tasarım Atölyeleri’ne de değinen Kuran, “Covid-19 günlerine kadar gelirlerimizin çoğunu kurumlarla birlikte yaptığımız bu atölyelerle sağlıyorduk. Örneğin kurumlar, 100 kişinin katılımıyla, 10 kişilik gruplarla 10 dilek çocuğunun dileklerini gerçekleştireceklerini söylüyorlar. Burada gruplarımızla oturup çocukların dileklerinin gerçekleşeceği günü tasarlıyoruz. Daha sonra bu dileklerin hayata geçirilmesi kısmında gönüllülerimizin de bu yolculuğa dahil olmalarını bekliyoruz. Bugüne kadar hep bu şekilde çalıştık ama Covid-19 günleriyle beraber, doğum günü projemiz dahilinde bireysel bağışlarımız bir çocuğun dileğini yerine getirebilecek düzeye geleceğinden, bireylerle de dilek tasarım atölyelerimizi gerçekleştireceğimizi düşünüyorum” sözleriyle atölyenin işleyişini anlattı.

Doğum günü nasıl bağışlanır?

Son olarak “Doğum gününü bir Dilek Çocuğu’na bağışla” projelerinden bahseden Füsun Kuran, “Dünyada 40 yıldır doğum gününü bağışlama konusunda en etkin dernek olarak ve bu konuyu sahiplenerek çalıştık. Herkes doğum gününde mumu üflerken bir dilek diler. Bizim de dilek çocuklarımız var ve biz doğum günlerimizdeki dileklerimizi, dilek çocuklarımızın dileğini gerçekleştirmek olarak açıklıyoruz. Bunu yıllardır yapıyorduk ancak Covid-19 günleri gelince, bu projemizi tekrar ön plana çıkarmaya karar verdik. Doğum günü bağışlamak gerçekten çok kolay. İnternet sitemize giriyorsunuz ve açılışta direkt karşınıza çıkan “doğum günü bağışla” butonuna tıklıyorsunuz. Biz onay almak için sizinle iletişime geçiyoruz ve size Fonzip bağış hattı yaratıyoruz. Bu bağış hattını, ‘Bu yıl hediye istemiyorum, bir çocuğun hayalini gerçekleştirmek istiyorum’ diyerek arkadaşlarınızla ve sizi arayanlarla paylaşabiliyorsunuz” dedi.

Kişisel doğum günü kampanyanızı iki dakika içinde başlatabilirsiniz, yapmanız gerekenler:  https://fonzip.com/birdilektut/kampanya

Daha iyi bir dünyayı birlikte yaratmak dileğiyle…” sloganıyla Serpil Güzel Ün’ün gönüllü olarak hazırlayıp sunduğu Radyo Gedik “İyilik Elçileri” programının; Bir Dilek Tut Derneği’nin CEO’su Füsun Kuran ile gerçekleşen yayın podcastine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar