“Gözüm Üzerinizde” Araştırma Serisi #1: Gündem

“Gözüm Üzerinizde” Araştırma Serisi #1: Gündem

Küresel danışmanlık ve iletişim şirketi Porter Novelli’nin Türkiye ofisi Marjinal Porter Novelli, COVID-19 döneminde marka ve toplum algısını araştırdı. CURIOCITY Araştırma ve Danışmanlık Şirketi ve iş ortağı Diyalog Araştırma’yla birlikte yürütülen araştırma; “Gündem”, “Pandemide Şirketlere Bakış”, “İtibar Yaratmak ya da Yönetmek”, “Pandemide İletişim” ve “Pandemide İşveren Olmak” üzere beş bölümden oluşuyor.

“Normalleşme” sürecinin başlaması, aynı zamanda insanların salgın döneminde değişen algılarını da yeni sürece taşıyor. Curiocity’nin 29-30 Mayıs’ta yaptığı araştırma Türkiye’nin COVID-19 sürecinde şirketlere bakışını, iletişimde en çok hangi mecraya güvendiğini, COVID-19 sürecinde ve sonrasında iş dünyasından beklentilerini ele alıyor.

15 yaş ve üzeri bireyleri kapsayan ve Türkiye genelini yansıtan araştırmada 700 görüşme tamamlandı. Veri toplama, kantitatif tekniklerden mobilde anket tekniği ve operasyon iş ortağı Diyalog Araştırma tarafından yapıldı. Peki, bu beş bölümlük araştırmanın ilk bölümünde neler yer alıyor?

Gündemde salgının yayılması var

Araştırma, gündemde en yoğun takip edilen konunun COVID-19’un yayılma durumu olduğunu gösteriyor. Katılımcılarının yüzde 74’ü salgının yayılma hızıyla yakından ilgilendiklerini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 66’sının yakından ilgilendiğini belirttiği bir diğer konu ise yiyeceklerin güvenliği olarak karşımıza çıkıyor. İki konu için de kadınlar ve 35 yaşın üzerindekiler arasında yakından takip daha yoğun olarak göze çarpıyor. Geçmiş dönem araştırmalarında ilk sırada olan ekonomiyse konumunu bu dönem COVID-19’a bırakıyor. Toplamda yüzde 57 olan ekonomi gündemine ilgi oranı, erkekler arasında ve 35 yaşın üzerindeki bireylerde yüzde 65 ve üzerine çıkıyor. Seçim başlığı ise 47’lik bir ilgi yüzdesiyle gündemdeki konular arasında en geride yer alıyor.

Bireysel bağışta öncelik açlık ve işsizlikle mücadelede

Koronavirüsle mücadele çabalarına destek için zaman veya para yardımında toplumun önceliklendirdiği konular, yüzde 52’lik bir oranla “açlık” ve yüzde 51’lik bir oranla “işsizlik” için fon ve hizmet yaratma üzerine çalışmalar olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle gelir seviyesi ortanın üzerinde olan AB sosyo-ekonomik sınıfına dahil olanlar arasında bu iki alanın önceliklendirmesi yüzde 55 seviyesine ulaşıyor. Buna ek olarak, 15-24 yaşındaki gençleri bireysel desteğe teşvik edecek konu ise «çocuklara yardım», yüzde 38’le öne çıkıyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar