“Ekolojik, adil ve daha iyi bir dünya adına yola çıktık”

“Ekolojik, adil ve daha iyi bir dünya adına yola çıktık”

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ne bağlı Gönüllü Akademisi’nde dört öğrencinin bitirme projesi olarak hayata geçirilen Yeşil Posta, ağını giderek büyüterek takipçilerine ekoloji ve sürdürülebilir çevre konularında içerikler sunuyor. Yeşil Posta ekibinden İrem Yeliz Duman, projelerini ve hedeflerini anlattı.

Yeşil Posta projesinin fikri nasıl ortaya çıktı? Kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?
Yeşil Posta’nın başlangıç tarihi 2 Mayıs 2019’a tekabül ediyor. Geçtiğimiz sene bahar ayında bir grup üniversiteli gencin ‘gönüllü olmak’ üzerine teorik ve pratik dersler aldığı İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ne bağlı Gönüllü Akademisi’ne katılmıştık. Bir dönem süren eğitimler sonucunda bizden yapılması beklenen bir bitirme projesiydi. Bu projelerin sosyal hayatta ve dünyada sorun olarak gördüğümüz çeşitli konular üzerine odaklanarak küçük ve kısa süreli şeyler olarak yapılması bekleniyordu. Biz de Yeşil Posta ekibi olarak, hepimizin bir şeyler yapmak istediği ‘ekoloji’ ve ‘sürdürülebilir çevre’ konularına odaklandık. Bu bağlamda, o dönemde ufkumuzu genişleten kişiler ve olaylar oldu. Örnek olarak, Uygar Özesmi hocamızın Gönüllü Akademisi’nde sosyal girişimcilik üzerine verdiği teorik ders bunlardan biriydi. Hatta o gün ders bitiminde Uygar Hoca ile konuşarak, Yeşil Posta için ilk fikir adımımızı atmış olduk. Daha sürdürülebilir bir projeyle ulaşabileceğimiz herkesin çevre konusunda farkındalığını artırmak istiyorduk. Ekolojik, adil ve daha iyi bir dünya adına çıktığımız bu yolda, şu an 950 kişi e-postalarımızı alıyor ve neredeyse birinci senemizi dolduracağız.

Proje kapsamında neler yapıyorsunuz?
Projenin başından beri, sosyal medya kısmımıza çok önem veriyoruz. Çünkü sosyal medya sayesinde insanlara çok daha kolay ulaşıyorsunuz. Yeşil Posta’nın asıl mecrası ise e-posta ağı. Sitemize girip e-postasını bırakan herkese, ücretsiz olarak haftada iki kez yeşil postalar bırakıyoruz. Şimdi yeni bir konsepte başladık. Her ayın bir teması olacak. Örneğin, mart ayının temasını ‘su’ olarak belirledik. Mart ayı boyunca su hakkında neredeyse her şeyi öğrenip, yapabileceklerimize odaklandık. Böylece daha sistematik ve bilgiye doyarak gitmiş olduk. Bunun dışında her ayın sonunda ‘Bu Ay Neler Oldu?’ e-postasıyla o ay içinde olan çevre adına önemli bulduğumuz haberleri Yeşil Posta takipçileriyle paylaşıyoruz. Bunların yanı sıra her ayın başında dünyada ve ülkemizde bulunan doğal güzellikleri takipçilerimizle paylaştığımız ‘Keşfediyoruz!’ serimize de devam ediyoruz. Hazırlamaktan ve paylaşmaktan en keyif aldığımız e-postalardan biri ‘Keşfediyoruz!’. Güzel şeyleri görmeye her zaman ihtiyacımız var çünkü. Şimdilik dört kişilik bir ekiple devam ediyoruz. Sosyal medya hesaplarımızı da her zaman görseller ve postlarla canlı tutuyoruz.

Üniversiteden veya başka kişi veya kurumdan bir destek alıyor musunuz?
Gönüllü Akademisi ve Sosyoloji Bölümü motivasyon anlamında her zaman bize destek oldu. Bunun dışında en büyük desteği Uygar Özesmi hocamız verdi. Maddi ve manevi desteğini esirgemedi. Kendisine de teşekkür ederiz. Haricinde destek aldığımız herhangi bir kurum veya kuruluş yok.

E-posta içeriklerinizden bahseder misiniz? Kendi yazılarınızı mı paylaşıyorsunuz yoksa alıntılar mı yapıyorsunuz?
E-postalarımızı bu projeye ilk başladığımızda çeşitli yayınları alıntılayarak yapıyorduk; çünkü bizim yazı yazacak kadar bir bilgi birikimimiz bulunmuyordu. Daha sonra konuyla ilgilenmeye başladıkça ve birikim de oluştukça farklı kaynaklardaki bilgileri kendi yorumlarımızla derlemeye başladık. Projeye ilk başladığımızda gündemde olan konuları okurlara sunuyorken, şu an her ayın ayrı bir teması var ve o tema çerçevesinde içeriklerimizi oluşturuyoruz.

İçerikleri oluştururken neleri göz önünde bulunduruyorsunuz?
İçeriklerimizi oluştururken tarafsız olmasına, ilgi çekici olmasına ve okurların okuyabileceği uzunlukta olmasına dikkat ediyoruz. Bunun yanında hazırladığımız her içerikle okurlarımıza ulaşabilmeyi, onlara dokunabilmeyi ve onlarda farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz.

Projeye dair hedefleriniz neler?
Öncelikle daha çok kişiye ulaşabilmeyi ve daha çok kişinin farkında olmasını istiyoruz. Sonrasında ekibimizi büyüterek kendi içeriklerimizi oluşturacağımız bir yazar ekibi oluşturmak istiyoruz. İlerleyen süreçlerde içeriklerimizi hem video hem de metin olarak yayınlamak gibi bir hedefimiz var.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar