Dünyadaki ilk sosyal girişimcilerden biri: Florence Nightingale

Dünyadaki ilk sosyal girişimcilerden biri: Florence Nightingale

1800’lü yılların ortasında İstanbul’da görev yapan İngiliz hemşire Florence Nightingale, ilk sosyal girişimcilerden biri olarak kabul ediliyor.

İstanbul’da Florence Nightingale Hastanesi’ni bilmeyen yoktur. Ancak hastanenin adı olan Florence Nightingale’in küresel ölçekteki ilk sosyal girişimcilerden biri olduğu pek bilinmez.

Florence Nightingale, 1800’lerin ortasında İstanbul’da görev yapan bir İngiliz hemşire. Ancak sadece yaralara pansuman yapmakla, enjeksiyon işlemleriyle kalmıyor, ilk hemşirelik okulunu kuruyor, Sabancı Üniversitesi’nden Anja Koenig’e göre “hastane yapımında devrim yaratıyor.” Bitmiyor, modern anlamda hemşirelik anlayışının özünü meydana getiriyor. Tek eksik ise yaşadığı dönemde henüz sosyal girişimcilik kavramının günyüzüne çıkmamış olması. Oysa ki günümüzdeki sosyal girişimcilik tanımıyla tam olarak örtüşen Hemşire Nightingale, tüm dünyaya ilham veren isimlerden biri olarak tarihe adını yazdırmayı biliyor.

Bu arada sosyal girişimci kavramının çıkışına da değinmekte fayda olabilir. 2006 yılı, yani sadece 12 sene öncesinde Muhammed Yunus, Bangladeş’te hayata geçirdiği ‘sosyal işletme kurma’ doğrultusundaki Grameen Bank Projesi ile Nobel Barış Ödülü’nü alıyor. Bu başarı, tüm dünyada merak uyandırırken sosyal girişimci kavramının da daha yüksek sesle dile getirilmesine önemli katkı sağlıyor.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar