Dünya vatandaşlığı eğitimi nasıl mümkün?

Dünya vatandaşlığı eğitimi nasıl mümkün?

Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen “Koronavirüs Döneminde Dünya Vatandaşlığı Eğitiminin Önemi” etkinliği 12 Haziran Cuma günü gerçekleşti. Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu Başkanı Doç. Dr. Burak Küntay’ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte, dünya vatandaşlığı eğitiminin nasıl oluşturulabileceği, bu eğitimin önemi ve beraber hareket etmenin gerekliliği konuşuldu.

“Koronavirüs Döneminde Dünya Vatandaşlığı Eğitiminin Önemi” etkinliğinde, koronavirüs salgınıyla mücadele edebilmek için küresel bir eğitime ihtiyaç duyulduğunu belirten Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, “Bu süreçte, empatinin, merhametin, farklılıklara saygı duymanın, ayrımcılıkları fark edebilme ve bunlara meydan okumanın gençlerin sahip olması gereken en önemli özellikler olduğunu gördük. Bunlar, erken yaşta evde öğrenilen değerler olmakla birlikte dünya vatandaşlığı eğitiminin de bileşenlerini oluşturuyor. Eğer tek bir vatandaşlığa doğru gidiyorsak, dünya vatandaşlığı eğitimine dahil olacak değerleri, bilgileri, standartları hep birlikte kararlaştırmamız lazım. Önümüzde daha iyi bir dünya yaratma fırsatımız var. İnsanlar ırkçılığa, ayrımcılığa karşı bir araya geliyor. Tek bir vatandaşlığa doğru gidiyoruz ancak, insan hakları bölgeden bölgeye, kültürden kültüre değişiyor. Bu değerleri nasıl birleştireceğimize odaklanmalı ve savunulacak değerleri net bir şekilde tanımlamalıyız. Bunu da ancak eğitimle başarabiliriz” diyerek görüşlerini paylaştı.

“Dünyanın sorunlarının çözümü dünya vatandaşlığı eğitiminden geçiyor”

Miguel Angel Moratinos’un ardından pandemi sürecinin dünyanın geleceğiyle ilgili bir fırsat olduğunu belirten BAU Global Eğitim Ağı Kurucu Başkanı Enver Yücel, “Birlikteliğe ve ortak akla her zamankinden fazla ihtiyacımız var. Ülkelerin sınırlarını kapatması yerine daha fazla ilişki içinde olması gerekiyor. Pandemi sürecinde ulusların iş bilirliği bunun mümkün olduğunu gösterdi. Bunun için eğitim programlarımızı en baştan gözden geçirmemiz gerekiyor. Beraber çalışarak daha yaşanılabilir bir dünya kurabiliriz. Sivil toplumun daha fazla katılımı burada esas. Dünyanın yoksulluk, çevre, etik değerler ve birlikte yaşam kültürü meselelerini çözmeliyiz. Bunun yolu da dünya vatandaşlığı eğitiminden geçiyor. Teknoloji, öğrenmek isteyen gençler, dijital araçlar… Her şeye sahibiz. Dünya vatandaşlığı eğitimini gerçekleştirebiliriz. Bunun için de öncelikle onun önemini anlatmalı, bu konuda farkındalık yaratmalıyız” dedi.

“Dünya vatandaşı yetiştirmek için doğru sorularla başlamalıyız”

Koronavirüs salgınının ardından iki farklı gelecek olabileceğini anlatan Harvard Üniversitesi Uluslararası Eğitim Uygulamaları Profesörü Prof. Dr. Fernando Reimers, “Artan eşitsizlik, iklim değişikliği, ülkelerin dış borçlanma seviyelerinin artışı, küresel istikrarın olmaması, hoşgörüsüz popülizm ve yapay zekâ konularını Covid-19 pandemisine eklediğimizde dünyanın değişeceğini çok net bir şekilde görüyoruz. Bütün bunlar bizleri, eşitliğin hiçbir şey ifade etmediği yeni otoriter bir dünyaya sürükleyebilir. Bunun olmaması için salgının en olumlu taraflarını görmeliyiz. Bu süreçte, birçok inovasyon ortaya çıktı ve sivil toplumla hükümetler arasında işbirliği yaşandı. Özel sektör, sivil toplum ve hükümet beraber çalışarak on yıllarca sürebilecek şeyleri bu dönemde çok kısa süre içinde başardılar. Eğer eğitim konusunda da bunun gibi bir işbirliği sağlanırsa, otoriter rejimlerin olduğu bir dünya yerine yeni bir Aydınlanma Çağı yaşayabiliriz. Dünya vatandaşı yetiştirmek çok basit. Önemli olan iyi ve net sorularla başlamak. Nasıl bir dünya yaratmak istiyoruz? Bu dünyayı yaratabilmek için insanlar neyi bilmeli ve neye değer vermeli? Bu soruları cevapladığımız zaman gerisi göreceli olarak basit olacak. Ancak, bunu başarmak için umudumuz kaybetmemeli ve aynı zamanda umudu inşa da etmeliyiz” diyerek fikirlerini aktardı.

“Gençler dünya vatandaşı olduklarını anlamalı”

Son olarak, dünya vatandaşlığı eğitiminin barışı inşa etme potansiyeli olduğunu ifade eden Eğitim Aracılığıyla Sanat ve Direniş Yönetici Direktörü Marissa Gutierrez-Vicario, “Hala dijital kaynaklara sahip olmayan insanlar var. Öğrencilerin bu erişimleri yokken eğitimlerini nasıl tamamlayabilirler? Dünya vatandaşlığı eğitimine nasıl katılabilirler? İnsan hakları hala ihlal ediliyor. Gençleri eğitmeliyiz ki kendilerinin dünya vatandaşı olduklarını anlasınlar. Bilgilerinin kendi ülkelerinin sınırlarıyla kısıtlanmadığını anlamalılar. Gençler, insan hakları konusunda eğitildiklerinde ve dünya vatandaşlığı eğitimini aldıklarında kendi tarihlerinin sadece ülkelerinin değil, bütün dünyanın tarihi olduğunu kavrayacaklar” şeklinde konuştu.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar