Doğru kurumsal sosyal sorumluluk ortağı nasıl seçilir?

Doğru kurumsal sosyal sorumluluk ortağı nasıl seçilir?

Şirketiniz için doğru sosyal sorumluluk ortağını seçmek, tanımadığınız kişilerle bir araya gelmek zorlu bir süreç olarak değerlendirilir. Kurumsal sosyal sorumluluk, markanızı olumlu yönde güçlendirmek için bir fırsat sunsa da ortaklığınızdan en iyi şekilde yararlanmak için doğru amaç ve doğru ortakla ilişki kurmak önemlidir. Bu yazıda, doğru KSS ortağınızı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli noktaları bir araya getirdik. 

Doğru amacı seçme (Tematik iş birliği)
Bir KSS ortağı seçerken, yapılacak ilk şeylerden biri geliştirmek istediğiniz temanın ne olduğunu ve amacınızı belirlemeniz olacaktır. Seçtiğiniz programların veya temaların, şirketinizin değerlerine uyması ve yalnızca kişisel tutkunuzla sınırlı kalmaması önemlidir. Doğru amacı belirleme konusunda zorluk yaşıyorsanız, bir başlangıç anketi aracılığıyla ihtiyaç değerlendirmesi yapmayı düşünebilirsiniz ya da çevrenizdeki toplulukları, ortaklarınızı da göz önünde bulundurabilirsiniz. Örneğin, şirketinizin bir fabrikası veya tesisi varsa, çalışanlar için alternatif geçim programları, birinci basamak sağlık hizmeti desteği, çalışanların çocukları için nitelikli eğitim imkanları sunarak yaşamlarını iyileştirmeyi düşünebilirsiniz. Böyle bir hareket çalışanlarınızı motive ederken, itibarınızı da güçlendirecektir. 

Sivil toplum kuruluşunun doğruluğunu kontrol etme
Bir diğer önemli konu ise ortak olarak belirlediğiniz STK’nın uygunluğunu değerlendirmektir. Değerlendirmeniz gereken kilit hususlardan bazıları, STK’nın bir kayıt belgesine sahip olması, gelir vergisi muafiyetleri sağlaması, denetlenmiş mali tablolarının olması, önerilen projeleri yürütmek için yeterli deneyime sahip olmaları, herhangi bir ulusal KSS merkeziyle panele katılmış olmaları, önerilen KSS faaliyetlerini yürütmeye uygun olmaları ve geçmiş başarı hikayeleri olarak sıralanabilir. Ayrıca yönetim kurulunun bakış açısı, faaliyetleri, ne kadar aktif oldukları gibi yönetimsel yönleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Yönetim sistemi güçlü olan kuruluşların projelerde daha iyi performans ve sorumluluk gösterdikleri kanıtlanmıştır. Ortağınızı ilk aşamada bu yönleri ile değerlendirmek, süreç içinde olumsuzluklarla karşılaşmanızı engelleyecektir. 

Yenilikçi aramak
Birçok şirket, hatta Kobiler, iş yerleri için yenilikler geliştirerek ve alışılmışın dışında projeler üreterek kendilerini KSS projeleri yapan diğer kuruluşlardan ayırıyor. Sosyal sorumluluk niyetinin fark edilmesini, şirket kârının yüzde 2’sini KSS projelerine ayırmak değil, bu harcamayı doğru şekilde yapmak sağlayabilir. STK ortağınız yaklaşımlarında ve çözüm önerilerinde yenilikçi ise size büyük bir avantaj sağlayacaktır. 

Maliyet değerlendirme
Yatırımınıza dair net bir plana sahip olmanız oldukça önemlidir. Tahmini bütçenizin sürdürülebilir olduğundan emin olmalısınız. Çünkü, sürdürülebilir ve ölçülebilir bir etkininin yalnızca uzun vadede sağlanabileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle, kalıcı değişiklikler yapmak için en az 3-5 yıllık bir ortaklık düşünülmelidir. Her şirket, bütçesi dahilinde ulaşabileceği en fazla insana fayda sağlamayı amaçlar. Fakat bazı programların diğerlerine göre daha yüksek maliyetleri olabilir. Bu nedenle, bütçenizi sözleşme başlangıcında tanımlamak, daha küçük bir projeyi seçmeniz veya tam teşekküllü bir kampanyaya yatırım yapıp yapmamanız gerektiğini değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

Projenin etkisini değerlendirme
Etki değerlendirmesi, hedeflenen sonuçlar söz konusu olduğunda oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Etki analizini gerçekleştirebilmek için projenin sonunda ulaşılması hedeflenen kişi sayısı, müdahalelerin ne olacağı, zaman çizelgesi gibi süreçlerin belirlenmesi gerekmektedir. Projenin hedef kitlesi söz konusu olduğunda, sadece kız çocuğu ya da yaşlılarla çalışmak isteyen ya da yalnızca yüksek öğretime sponsor olacak bazı şirketler olabilir. Bu yüzden amacınıza uygun olarak, iş birlikçinizden projeniz için oldukça iyi tanımlanmış bir plan istemelisiniz. Seçilen STK, tanımlanan çıktılara, dönüm noktalarına ve sonuçlara göre doğru zaman çizelgesi içinde takip edilen ve raporlanan uygun ölçme değerlendirme yöntemlerine sahip olmalıdır. 

Risk analizi
Risk analizi ve risk azaltma konusunda ise şirketler potansiyel STK ortaklarının geçmişte yaptıkları işlerde olumsuz bir tanınırlığı olmadığından emin olmalıdırlar. Ortak kuruluşun, iyi tanınmış etik standartlar ve yolsuzlukla mücadele politikaları, rüşvet karşıtı politikalar vb. gibi uygulamalarıyla birlikte uygun yönetim sistemlerine sahip olduğundan emin olunmalıdır. Gerekli tüm dokümantasyon, evrak işleri ve süreçlerle ilgili temiz bir arka plana sahip kuruluşla ilişki kurmaya önem vermelisiniz; böylece projenizde süreç sorunsuz ilerleyecektir.

Çalışanlarınız için gönüllülük
Çalışanlarınızın veya gönüllülerinizin kendilerini meşgul edebileceği ve sorumluluğun bir parçası gibi hissedebilecekleri program ve projeleri aramalısınız. Çalışanlar bir kuruluşun gerçek elçileridir. Bu yüzden rolü konusunda istekli olduğuna emin olduğunuz kişinin KSS girişiminizin lideri olması, kurumunuzun gerçek amacını yansıtabilmenizi sağlayacaktır. 

Markalama
Sosyal amaçlar, pazarlama ve markalaşma kampanyaları için harika bir temel sağlar. Amaca ilişkin pazarlama, markalaşma, sosyal mesajları yayma ve hatta STK’nın fon toplamasına yardım etme açısından hem şirketin hem de STK’nın hedeflerini daha da artırabilir. Eğer pazarlama stratejiniz, amacınızın neden önemli olduğunu ve markanızın bu amacı desteklemek için neden en iyi konumda olduğunu göstererek gerçek dünya ile bağlantı kurabilirse, markanızın amacınıza olan bağlılığını doğrular, maksimum etki için sosyal medya ve diğer kanallarda kolayca yankılanır. 

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar