“Dijitalleşmek için destek bekleyen birçok STK var”

“Dijitalleşmek için destek bekleyen birçok STK var”

Pandemiyle birlikte inanılmaz bir ivme kazanan dijital dönüşüm, sivil toplum kuruluşlarını da değiştirmeye ve dönüştürmeye devam ediyor. Bu dönemde “Gönüllülüğün e-hali” sloganıyla yola çıkan e-Gönüllü sosyal girişimi, yaptıkları önemli işbirlikleriyle dijitalleşme alanında sivil toplum kuruluşlarına katkı sunmak için çalışıyor. e-Gönüllü’nün kurucusu Büşra Şahin ile sosyal girişiminin hikayesini, dijitalleşen STK’ları ve gelecek hedeflerini konuştuk.

e-Gönüllü projesi nasıl ortaya çıktı?

e-Gönüllü sosyal girişiminin hikayesi, benim üniversitedeki öğrencilik yıllarıma dayanıyor. 2018 yılında daha etkin rol almaya başladığım gönüllülük faaliyetleri sırasında, bu çalışmaları farklı şehirlerde ve bölgelerde gerçekleştirmek istediğimde, uzak mesafelerin yarattığı engele takıldığımı fark ettim. Bu sorunu çözmek için kafa yormaya başladıktan sonraki sürecin sonunda ise pandemi döneminde gönüllülüğün e-halini ortaya çıkararak e-Gönüllü sosyal girişimini kurduk.

​​​​​​​Dijitalleşme STK’lara nasıl avantajlar sağlıyor? Yeni normale ayak uyduramayan STK’ları neler bekliyor?

Dijitalleşme adına yaptığımız çalışmalar sayesinde mesafelerin ortadan kalkması, STK’ların faaliyetlerini tüm Türkiye’ye ulaştırmalarını sağlıyor. Sivil toplum alıcılarına da STK’lara daha kolay ulaşabildiği için STK’ların ekosistemdeki bilinirlikleri ve faaliyet alanları artıyor. Sivil toplum sektörünü de etkiyen pandemiyle, STK’ların da fiziksel etkinlikleri yüksek oranda azaldı. TÜSEV’in yapmış olduğu araştırmaya göre, STK’ların yüzde 29’u tüm faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Dijitalin bir zorunluluk haline gelmesiyle birlikte buna hazırlıklı olan kurumlar, Zoom ve benzeri platformlarla çalışmalarını devam ettirirken, kimi STK’lar bu sürece daha geç yanıt verdi. Yaşadığımız pandemi dönemi hepimize gönüllülüğün dijital boyutunu da böylece göstermiş oldu. Bu dönemin sonunda, e-gönüllülük kavramının ne kadar yaygınlaşacağını daha iyi göreceğimize inanıyoruz.

Türkiye’deki STK’lar dijital dönüşümü yakalayabiliyor mu? En başarılı bulduklarınız hangileri?

Altyapısı ve teknoloji imkanı olan STK’ların dijitalleşme sürecine hızlıca adaptasyon sağladıklarına şahit olduk. Gözlemlerimize göre Habitat Derneği, TEGV, Maya Vakfı dijital dönüşümü başarılı bir şekilde ilerletiyor.

Siz, STK’ların dijitalleşmelerine nasıl katkıda bulunuyorsunuz?

e-Gönüllü sosyal girişimimizle birlikte çalıştığımız STK’ların dijital dönüşüm kapsamında ihtiyaç duyduğu hizmetleri sunuyoruz. Bunu da işbirliği halinde bulunduğumuz teknoloji şirketleri aracılığıyla daha makul koşullarda gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra gönüllülerin fiziksel olarak gerçekleştiremedikleri etkinlikleri, web sitemiz üzerinden ulaşacakları iletişim araçlarını kullanarak gerçekleştirmelerini sağlıyoruz. Bu çalışmalarımızla birlikte gönüllülüğün e-halini ekosisteme kazandırıp, STK’ların dijitalleşme kapsamındaki temel ihtiyaçlarını e-gönüllülerimizle sağlayarak, sivil toplum faaliyetlerinin tüm Türkiye’ye yayılması için çalışmaya devam ediyoruz.

​​e-Gönüllü platformunun gelir modeli nedir? Nasıl destek olunabiliyor?

Sürdürülebilir gelir modelimizi kurumsal şirketlerle sağladığımız işbirlikleriyle yürütüyoruz. Bu kapsamda çalışan gönüllülerin iş hayatında da gönüllülük süreçlerini devam ettirebilmeleri için STK-çalışan gönüllü eşleştirmeleri sağlıyoruz. Çalışan gönüllülerimizin, dijital alandan katkı sağlayarak, bünyemizde bulunan STK’lara destek vermelerini bekliyoruz.

KSS anlaşmalarına ek olarak, fon bulucu üzerinden kitlesel fonlamaya dayalı çağrıya çıktığımızı da paylaşmak istiyorum. e-Gönüllü girişimine destek sağlamak isteyenler linkten fonlama sayfamıza ulaşabilir. https://reward.fonbulucu.com/proje/e-Gonullu/2308

​​​​​​​Aktif olarak sürdürdüğünüz projelerinizden kısaca bahseder misiniz?

Gönüllü ve STK’ların eşleştirmesini yaparken, bir yandan da ekosisteme bilinçli gönüllüler kazandırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda bünyemizde bulunan 300+ gönüllüye iki haftada bir olmak üzere dijital gönüllülük ve gönüllülük bilinci eğitimler verirken, işbirliğinde olduğumuz STK’lara ise temel dijital araçların kullanımı ve iletişim gibi eğitimleri veriyoruz. Birleşmiş Milletler’in Küresel Amaçlar kapsamında her ay bir amacı bir STK ve bir üniversite kulübüyle ele alıyoruz. Buna ek olarak, YouTube kanalımız üzerinden her hafta bir STK, bir gönüllü ve bir KSS projesini hayata geçiren şirketi ekosisteme tanıtmak için yayınlarımıza konuk alıyoruz. Artarak devam eden etkinlik ve eğitimlerimize https://linktr.ee/egonullu hesabı üzerinden ulaşabilirsiniz.

STK’ların dijitalleşmeye bakışları nasıl? Konuyla ilgili gözlemlerinizi paylaşabilir misiniz?

Gönüllülüğe global bir bakış açısıyla bakan STK’larımız, dijital dünyaya adapte olmak için çalışmalarını hızlıca devam ettirirken, dijitalleşme noktasında destek bekleyen STK’larımız da var. E-Gönüllü ekibi olarak, tüm STK’ların vizyonlarıyla uyum sağlayarak, stratejilerine ortak olup desteklerimizi sürdürüyoruz.

Önümüzdeki dönem proje ve hedefleriniz neler?

Teknoloji çağında doğan gençlerden oluşan ekibimiz olduğu için inovatif yaklaşımlara ve gelişen teknolojiye oldukça ilgi duyuyoruz. Gönüllülüğün e-halini ekosisteme kazandırdığımız için tüm süreci SaaS altyapısıyla ilerletmek istiyoruz. Aldığımız ve alacağımız yatırımlarla birlikte 2021 yılı hedefimizde SaaS altyapımızı hayata geçirmek ve iOS ile Android sistemler için uygulama çıkarmak var. Umuyoruz ki sivil toplum ekosistemini hep birlikte güçlendireceğiz.

Kerem Efendioğlu
ADMINISTRATOR
PROFİL

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar