“Çocukların zihinsel gelişimlerine katkıda bulunarak kökten bir dönüşüm sağlayabiliriz”

“Çocukların zihinsel gelişimlerine katkıda bulunarak kökten bir dönüşüm sağlayabiliriz”

Hem kız çocuklarının eğitimini hem de kadın istihdamını destekleyen sosyal girişim Puduhepa ve Kız Kardeşleri’nin Kurucusu Renan Tan Tavukçuoğlu, 2020 yılının son gününde Radyo Gedik’te yayınlanan İyilik Elçileri’nin konuğu oldu. Tavukçuoğlu; sosyal girişimin hikayesini, seçtikleri kadın kahramanların önemini, yarattıkları toplumsal faydayı ve gelecek projelerini anlattı.

Toplumsal dönüşüm sağlamak amacıyla yola çıkan Puduhepa ve Kız Kardeşleri’nin Kurucusu Renan Tan Tavukçuoğlu, “Aynı ülkede yaşıyoruz ama şikâyet edenler ve bir şeyler yapmaya çalışanlar olarak ikiye ayrılıyoruz. Belli bir yaştan sonra insanları değiştirmenin ve dönüştürmenin zor olması sebebiyle kız çocuklarına yatırım yapmaya karar verdim çünkü kökten bir dönüşüm istiyorsak bunu çocukların zihinsel gelişimlerine katkıda bulunarak yapabiliriz. Bu da müfredatla çok mümkün değil. Sahip olmamız gereken ekip çalışması, liderlik, çatışma çözme, kendini anlama, yardım isteyebilme gibi beceriler okullarda öğretilmiyor. Oysa, esas ihtiyacımız olan beceriler bunlar. Bu noktada ergenlik öncesi dönemde kullanılabilecek bir araç olarak oyuncak bebekleri belirledim. Yatırımı da kadınlar üzerine yapmaya karar verdim çünkü toplumu kadınlar şekillendiriyor. 6 ila 10 yaş arasındaki kız çocuklarına yatırım yaparak ilerideki güçlü toplumun tohumlarını bugünden atmak mümkün. Bunun için kendi topraklarımızdan ilham alabileceğimiz gerçek süper kahraman kadın karakterler var. Biraz da değer bilmeyen bir toplum olduğumuzdan dolayı, onların da hikayelerini yeniden hayata geçirmeyi istedim” diyerek sosyal girişimin ortaya çıkış hikayesini anlattı.

“Değerlerimize ve geçmişimize sahip çıkmadan sağlam adımlarla ileriye gidemeyiz”

Ana karakter Puduhepa’nın üç bin 300 yıl önce Anadolu topraklarında yaşamış ve tarihin ilk barış antlaşması olan Kadeş Antlaşması’na mührünü basmış bir Hitit Kraliçesi olduğunu belirten Tavukçuoğlu, “Barış, her zaman dünyanın gündeminde olan çok genel bir kavram. Bunun tarihteki ilk örneğini kendi topraklarımızda bir kadın tarafından mühürlemişiz fakat kimsenin haberi yok. Ana karakter olarak hem evrensel hem de tarihi bir karakter olmasından ötürü Puduhepa’yı belirledik. Yanına da kız kardeşlerini koyduk çünkü bu topraklarda yetişmiş sanat, bilim, spor dünyasından ilham alabileceğimiz pek çok kadın var. İlk kız kardeşi seçmek çok önemliydi. Gelecek teknolojide olduğundan ilk kız kardeşin bir bilim insanı olmasına karar verdik ve NASA’da çalışan ilk astrofizik bilim kadınımız Dilhan Ege Eryurt’u seçtik. Geleceğimiz teknolojide olsa da değerlerimize ve geçmişimize sahip çıkmadan sağlam adımlarla ileriye gidemeyiz mesajını vermek istedik. Üçüncü bebeğimiz için ise salgın sebebiyle en çok zarar gören eğitim ve sanat alanlarına değinmek istedik. Böylece güçlü bir Cumhuriyet kadını olan ve hayatı boyunca kız çocuklarının eğitimi için emek vermiş çok değerli tiyatro sanatçımız Gülriz Sururi’nin bebeğini yapmaya karar verdik” şeklinde konuştu.

“Projemizin gelirini TOÇEV’e aktarıyoruz”

Bebeklerin hiçbir zaman tek satılmadığını belirten Tavukçuoğlu, “Amacımız çocukların bu kadınların kendi zamanlarında neler başarmış olduklarını görüp, onlardan ilham almaları. Bu sebeple bez bebeklerinin yanına Tuvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) gelişim uzmanlarıyla birlikte hazırladığımız ilham veren hikâye kitaplarını koyuyoruz. Projemizin gelirini de TOÇEV’e aktarıyoruz ki bu gelirler çocukların eğitimine dönüşsün. Böylece finansal ve sosyal olmak üzere iki tür fayda üretiyoruz. Finansal fayda noktasında TOÇEV aracılığıyla imkânları kısıtlı olan kız çocuklarının eğitimlerini destekliyor, sosyal fayda tarafında ise çocuklara ilham vererek ilerideki toplumumuzun şeklini oluşturuyoruz. Aynı zamanda, projemiz sayesinde kadınlar da evlerinden çalışarak para kazanma şansına sahip oluyor. Bebeği, hastası olan, evden çıkamayan ama bir şeyler yapmak isteyen birçok kadına ekonomiye katılma imkânı sunuyoruz. Her yaştan kadına dokunuyor, çok farklı alanlarda toplumsal fayda üretiyoruz. İki senede 18 kız çocuğunun iki senelik eğitim masrafını karşıladık. 50’den fazla kadın ise bu proje sayesinde para kazanıyor” dedi.

“2021’de YouTube’da bir Puduhepa Okulu açma projemiz var”

Gelecek dönemdeki hedeflerine de değinen Tavukçuoğlu, “Şu anda önemli olan altı ila 10 yaş arası üç milyon kız çocuğunun, özellikle Ankara’nın doğusunda olanların bebeklere ulaşıp bu vizyonla büyüyebilmeleri. 2021’de felsefemizi ve dönüştürmeye çalıştığımız sistemi destekleyecek olan YouTube’da bir Puduhepa Okulu açma projemiz var. Bu okulun çocuklar, anne-babalar ve eğitmenler olmak üzere üç farklı hedef kitlesi var. Bebeklerimiz, sohbet kartlarımız, çatışma çözme beceri setlerimizle çocuklara bir yatırım yapıyoruz ama anne, baba ve eğitmen bunu nasıl pekiştireceğini bilmezse bu eksik kalan bir yatırım oluyor. Uzun vadeli hedefimiz, Puduhepa ve Kız Kardeşleri’nin çizgi film olması. Daha global bir hedef olarak ise topraklarımızdan çıkan barış kraliçesinin her kültürden bir kız kardeşiyle beraber barışın, kadının ve kız kardeşliğin gücünü göstermek” şeklinde konuştu.

Daha iyi bir dünyayı birlikte yaratmak dileğiyle” sloganıyla Serpil Güzel Ün’ün gönüllü olarak hazırlayıp sunduğu Radyo Gedik’te yayımlanan “İyilik Elçileri” programının, Puduhepa ve Kız Kardeşleri ile gerçekleşen yayınının podcastine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Posts Carousel

En Son Makaleler

Videolar